Минимализъм в модата

Освен в модернистични сгради от бъдещето, семпли фотографски кадри или изящни мебели от геометрични форми, минимализмът намира чудесно приложение и в модата.

Отдавна познат и обичан в световен мащаб, силно вярвам, че ще омагьосва все повече и Балканите, дори България.

С характерната си чистота на детайла и класическа визия, той е цѐнен приятел и винаги стилен избор в нашето забързано ежедневие.  С него пестим време и ресурс.

Интересен белег на Скандинавската култура е употребата на естествени материали като светло дърво, камък, гранит за създаване на модерна и най-вече уютна визия на дома.

На макро ниво домът е мястото, където душата ни намира покой. Той е нашата крепост, в която трябва да се чувстваме комфортно и защитени.

В микро план дрехата е дом на нашето тяло. Тя също трябва да е изградена от максимално естествени и приятни на допир материали за да сме в пълна хармония със себе си и да се чувстваме по-близо до земята. Това ни зарежда положително човек и помага да се възстановяне от синтетиката на ежедневието.

Независимо дали сме почитатели на романтичния полъх от меки пастелни цветове или предпочитаме категорични черно-бели нюанси, няма да сгрешим ако му дадем шанс.

Едни от основните предимства на минималистичната визия са:

  • класика
  • устойчивост във времето
  • лесна за съчетаване
  • комфорт
  • оригиналност
  • икономичност (в дългосрочен план)


Популярната практика за “капсуловане на гардероба” и други актуални методи са добър подход, но по-важни са мотивите, стоящи зад тях. Тук не просто избираме качеството пред количеството.

Важно е отношението и съзнателния мисловния процес при избора на дрехи, а не толкова цветовата палитра и броя им.

Знаете ли, че  средностатистически погледнато ползваме около 20% от дрехите си ежедневно?

Промяната не цели да намразим черния цвят или гардероба си, а точно обратното. Ролята на минимализма е да ни помогне да елиминираме “Нямам какво да облека” и с усмивка и лекота да избираме от ограничен брой, но еднакво добри опции. Всеки ден.

Изисква се сила да отсеем наистина важните ни дрехи и да се разделим с остатъка от тях, но усещането за лекота и едно-бреме-по-малко след това си струва.

Нормално е както полагаме грижа и избираме храната си, така да отделяме нужното внимание и на дрехите, които обгръщат тялото ни. 

Все по-често различни брандове от Германия, Канада и Скандинавските страни застават зад инициативата за едно по-осъзнато и благородно общество. За етична мода. Да опазим живите организми и чистотата на планетата е наш приоритет. Не смятам, че решението е само в мащабни мероприятия или инициативи по спешност. Вярвам, че всеки е длъжен да е отговорен пред себе си и своята съвест. Решението е в ежедневните малки, но постоянни стъпки, които всеки от нас може и би трябвало да започне да прави в помощ на планетата.

Истината е, че има все повече неща, за които да мисли човек. Но въпреки това е редно да ни интересуват и последствията от нашите избори. 

Органичен ли е памукът в тениската ми? Дали е биоразградима тази материя? Или как мога да рециклирам старите си дънки? 

Това са част от въпросите, които все по-често вълнуват клиентът преди да направи покупка. Защото ако не можем изцяло да решим проблема в глобален мащаб, то поне може да сведем до минимум собствената си вреда. Веднъж задвижен, този механизъм би довел до оптимизиране на средата за нас и околните обитатели. 

Повечето еко-съобразни марки са с високи и не особено достъпни цени за масовия потребител. Но ако се замислим, високият (краткосрочен разход)  за една етична дреха ще ни спести бъдещ много по-висок разход (в дългосрочен аспект) за стандартни дрехи. Изборът: 2 качествени тениски за години напред или 4-5 стандартни за няколко месеца. Без да изпадаме в крайности и лишения, нека просто вземаме съзнателни и обмислени решения за покупка. Решения за утре.

Това би спомогнало и за намаляване на замърсяващите и дори унищожителни аспекти за планетата, произтичащи от свръхпроизводство и употреба в модната индустрия.

Дори да не можем да си позволим продукти от органични материи, самó по себе си намаляването на броя дрехи и преминаване към съзнателно пазаруване е не малък напредък и тласък към по-добро.

Като цяло минимализмът е повик да помислим и “поговорим” със себе си, преди да купим поредната дреха от “бързооборотнатния” щанд. Ако се опитаме да опознаем себе си и стила си, ще е много по-лесно да поддържаме малък, но спретнат набор от дрехи в гардероба си, а не просто да залитаме по всеки нов микротренд.

Струпването на можество детайли, форми и цветове разфокусира окото от същността на обекта. Семплата дреха подчертава естествената ни уникалност и красота. В компанията на минимализма сме по-близо до природата, сме повече себе си.

В това е голяма част от магията.

Нека се насладим двойно по-дълго на сутрешното си кафе, с натурална красота и с усмивка, направили поне едно добро дело за деня. За нас. За планетата.

Желая ви слънце,
Вики

Photo credit: Unsplash


Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.