Zero waste | Култ към самосъзнанието и едно по-зелено “утре”

Zero waste” или “Нулев отпадък” възниква в началото на 90-те години, благодарение на обикновени граждани и природозащитни организации. 

Философията му и е насочена към намаляване прекомерното изхвърляне на отпадъци и подпомагане използването на отпадните материали като суровина за други процеси. Тази концепция започва с промяна в мисленето и възприятието ни относно здравето на планетата, човечеството, растенията и животните.

Наименованието на това движение само по себе си е преувеличено. Понастоящем няма как да сведем отпадъците до нулеви стойности. Перфектността е илюзорна. Това, което има значение обаче е нашето отношение и малки стъпки за една по-зелена и чиста планета. За нас, нашите деца и останалите земни обитатели.

Знаете ли, че повече от 8 млн. тона пластмасови отпадъци се изхвърлят годишно? 

Резултатът е почти необратимо замърсяване на световния океан и не само.

Нулев отпадък цели пробуждане на самосъзнанието ни за глобалния екологичен проблем и последващо вземане на мерки за подпомагане на неговото решаване.

Като резултат от този процес ще можем да се насладим на повече ред в мислите си, по-чиста околна среда, повече здраве, финанси, свободно време и други. Ще внесем повече хармония,  дълбочина и осъзнатост в живота си.

Защо подкрепям Нулев отпадък?

На първо място идеологията има допирни точки с някои от принципите на Минимализма, например използване на по-малко, но по-ценни вещи, което ще оптимизира нашето здравословно и финансово състояние.

Също така вярвам и, че е безкрайно егоистично да отнемаме възможността на поколенията да се насладят на чиста и красива природа.

Обожавам гората, мирисът на смола и пръщящите листа под краката ми. Старая се до колкото мога да съм в помощ на борбата със свръхпотреблението на хартия и други природни ресурси. Иска ми се да науча децата си и да вдъхновя повече хора, че нищо не ни е даденост и е редно да консумираме разумно. Трябва да полагаме ежедневни грижи за себе си и околната среда.

Управлението на отпадъците е един от най-сериозните проблеми на съвремието ни. Само трябва да “отворим очи” за очевидното.

Всички сме чували  известната поговорка “здрав дух в здраво тяло”. Но днес следва да осъзнаем, че те могат да са здрави единствено ако планетата, въздухът, водата и всичко останало са “здрави”.

Не съм почитател на всеки новороден микротренд, но харесвам и се стремя към рационални и простички решения за подобряване на състоянието на ума, дома и природата като цяло. 

Обичам гората.
Морето.
Семейството.
Кучето.
Себе си.
Чистотата.

Грижата за всички тях е естествен процес, който няма как да е тежест. Стремежът към хигиена на всички нива би следвало да е наш основен приоритет.

Нулев отпадък не започва с покупката на съдове за многократна употреба, а с осъзнаване на причината и важността на това необходимо действие. 

Едни от по-сериозните заблуди и подвеждащи тълкувания на това движение са свързани с факта, че то е скъпо, времеотнемащо и предназначено за странни аутсайдери или привърженици на крайни еко течения. Това не е точно така.

В действителност сертифицираните за качество продукти са скъпо удоволствие за масовия потребител, но не само до там се свежда замисълът на Zero waste

Не ни струва нищо да се погрижим за вече създаден отпадък, било то и чужд. Да си носим вода в стъклена бутилка или да купим насипна леща.

Друга заблуда е, че рециклирането е решението  за решаване на проблема.

Истината е, че то не може да се справи с ежедневните тонове отпадъци, които изхвърляме. Нужна е индивидуална отговорност и действие.

Знаете ли че, само 9% от пластмасата се рециклира?

Затова, ако искате да подобрите влиянието си върху планетата, се придържайте към следните 3 принципа:

  • Намалете потреблението
  • Използвайте повторно когато е възможно
  • Рециклирайте/компостирайте

Ако ви е интересна темата, можете да научите повече от книгата на Беа Джонсън “Zero Waste Home: The Ultimate Guide to Simplifying your Life by Reducing your Waste”.

Вижте и някои идеи как да практикуваме Нулев отпадък тук.

Самосъзнанието, самообучението, самовдъхновението, САМО ние сме това, което ще спаси света.

Желая ви слънце,
Вики

photo credit: Unsplash

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.