Как да практикуваме Zero waste?

“Zero waste” или “Нулев отпадък” представлява “зелена” философия, която работи в полза на природата, като подпомага намаляването на количеството отпадъци. 

Разглеждаме подробно нейните особености в поста “Zero waste | Култ към самосъзнанието и едно по-зелено “утре””.

А сега към същността.

Как да практикуваме Zero waste?

Ето част от начините, а останалото оставям на вашето въображение и креативност:

Намалете оборотите

Стремете се да ограничите и избягвате бързооборотните стоки като дрехи, храни, посуда. Вместо това насочете вниманието си към по-устойчиви решения и екосъобразни материали, които ще издържат във времето и ще се погрижат за здравето ви.

Пазарувайте еко

Ежедневните пазарувания могат да се превърнат в по-екосъобразни ако използвате  ваши съдове или торбички. Заложете на насипните храни за да си спестите вредите от техните опаковки и щетите, които се нанасят на околната среда при производството им.

Гответе вкъщи

Разбира се, ако и до каквато степен ви е приятно. Дори два пъти седмично да успеете да избегнете удобно доставените храни до врата, пак ще е не малък успех. По този начин ще избегнете изхвърлянето на множеството пластмасови съдове и кутии, в които идва поръчаната готова храна.

Бъдете разумни

Купувайте наистина необходимите неща без излишъци и консуматорски спортен дух. Старайте се да намерите приложение на остатъците и страничните продукти от дейностите си. 

Например не изхвърляйте бульона от свареното месо, а го съхранете и използвайте за да приготвите сос за утрешната вечеря.  Утайката от кафе машината пък е чудесна подсилваща храна за вашите растения.

Събирайте разделно и рециклирайте

Събирането на отпадъка разделно ще подпомогне последния процес по пътя към пречистването на съзнанието и планетата ни – рециклирането.

Ползвайте по-малко

  • Хартия

Опитайте се да използвате по-малко хартия вкъщи, офиса и навън. 

  • Светлина

Използвайте енергоспестяващи крушки или свещи от естествени материали.

  • Вода

Старайте се да използвате течащата вода при нужда и не я прахосвайте. Спрете кранчето докато си миете зъбите.

  • Енергия

Проучете как стоят нещата с алтернативните източници на енергия и транспорт и ако имате възможност ги използвайте.

Споделяйте

Няма по-висша сила от споделянето на идеи, знание и вдъхновение. Бъдете активисти и използвайте техниката “от уста на уста” за разпространение на идеологията на “Нулев отпадък”. Всичко е толкова простичко и близко до всеки от нас, но понякога е нужно само едно побутване в точния момент и от точния човек за да се случи магията.

Творете

Ако обичате да експериментирате, може да пробвате да си направите своя паста за зъби или почистващ препарат. В случай, че не разполагате с нужното време и желание имате много опции за избор от местни производители или хендмейд любители.

Подарявайте с мисъл

Опитайте се да пресъздадете идеята на вашия подарък с подръчни материали или ако това е невъзможно, поне го опаковайте ръчно. Това ще внесе характер и уникалност, което е и основната идея на всеки подарък.

Загърбете оправданията

Изяснете в собствената си глава какво и защо е редно да се направи и как може да се включите или сами да организирате този процес.

Откажете се от оправданията и лошия пример на околните. 

Бъдете индивидуалисти. 
Бъдете различни.
Бъдете пример.
Всичко зависи от вас.
Денят е днес!

Почистете

Вдигнете захвърлената чашка в парка с усмивка и без колебание. Направете го за себе си, за децата си, за утре. 

Вие не сте по-глупави от Иван. Вие сте по-висше създание от него.

Желая ви слънце,
Вики

photo credit: Unsplash
Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.