Friluftsliv | Норвежката философия за живот на открито

Първия път, в който сериозно се замислих за връзката между човека и природата, бях на 30 и вече с няколко по-сериозни здравословни проблеми.

Преди това мога спокойно да кажа, че бях (или поне така си мислех) непоклатима и живеех на повече от пълни обороти. С лека ръка избягвах съветите от близки да почивам повече и да се грижа за себе си.

Истина е, че едва когато “удари дъното” човек започва да се замисля за наистина важните неща в живота. А може би главното сред тях е здравето ни.

Дигитализацията и динамиката на съвремието ни е сериозна пречка за водене на здравословен начин на живот. Все по-често чувам от приятели за млади хора с хронична депресия и други сериозни психологични заболявания. Но искрено вярвам, че (поне до известна степен) можем да обърнем нещата в своя полза.  

Как?

Чрез природата. 

Чрез “Friluftsliv” или норвежката философия за живот на открито. 

Мобилните приложения ни помагат да открием и изследваме интересни локации или да въведем ред в “зеления” ни график.

Сега ще си кажете “Чак философия..та то е елементарно. Просто излизаш навън.”. Така е. Но осъзнаването на нуждата от нея и прилагането и в днешно време е трудната част.

А и както знаем, простите неща са гениални и ключът често е именно в тях.

“Friluftsliv” или “Фрилюфтслив” е симбиоза между норвежките думи за “свобода” (“frihet”), “въздух” (“luft”) и “живот” (“livet”). Буквално тя се свързва с живот на открито, сред чистият въздух на природата.Въведена е от норвежкия драматург Хенрих Ибсен през 1850 година. 

Концепцията на Фрилюфтслив е насочена към балансиране на растящата икономика и спадът в здравето на хората в глобален мащаб. Тя е дълбоко заложена в културата на Скандинавските страни, в отношението им към работата, животът, семейството. 

Скандинавските работодатели правят всичко възможно служителите им да са продуктивни. А това е пряко свързано с тяхното здраве. А то – с Фрилюфтслив. 

Има много компании в Швеция, които инвестират в “плаващо работно време”, изплащат компенсации за пътуване с велосипед до работа на служителите, поемат разходите им за спорт и оборудването или организират фирмен излет всяка седмица.

Те смятат че, “Моментът, в който излезеш от сградата, ти дава различна перспектива”. Именно тя е факторът, който ни разграничава от тъплата и който ни носи успех.

Знаете ли, че в момента 50% от населението в световен мащаб живее в градовете? 


Прогнозите са този процент да нарасне до 70% през 2050. Също така намалява сериозно и времето, което модерният човек прекарва сред природата.

По тази причина намирам Фрилюфтслив за по-важна от всякога.

Ако сте “градски тип”, не се плашете. Практикуването на Фрилюфтслив не е категорично обвързано с екстремност.

Може да си направите пикник със семейството в гората или парка, да отидете на риба, да карате ски или просто да си почивате в хижата.

Традиционното тълкуване на философията я представя като “състояние на ума, което не изисква непременно физическа активност”.

Просто оставете телефона и изгубете връзка за няколко часа или уикенд с напрегнатата градска реалност. 

Изключително важно е да съхраняваме природата чиста и не да я увреждаме с дейността си. 

Тя е универсално лекарство за всички нас. Потапянето в нея ще подсили нашето ментално, духовно и физическо здраве. 

Скандинавската концепция на Фрилюфтслив много прилича на японската “Forest bathing” или буквално преведено – “горски душ”, при която се разхождаме без телефон, камера и други устройства, без ясен маршрут и цел, с идеята да се “заредим” и насладим на природата.

Не правете просто поредно селфи на красив планински връх. Отдайте се на спокойствието и “изключете” ума си за миг.

Научете децата си да обичат и пазят природата. По този начин ще им помогнете да усещат принадлежност към едно по-висше цяло и ще умеят сами да откриват щастието. Навън.

Смятам, че трябва да имаме час по еко образование и култура от детската градина, до университета. Да прочетем, обсъдим и докоснем природата и да и позволим да подобри качеството ни на живот. На север това вече е факт.

Помнете, че колкото повече седите пред монитора, толкова повече се нуждаете от Фрилюфтслив.

“Ако имате време за Нетфликс, значи имате и за разходка сред природата. Всичко е въпрос на избор”, смята шведската блогърка Анжела Мейстед (vandringsbloggen.com)

Всички търсим щастието, нали?

Фрилюфтслив е още едно интересно “местенце”, където да проверите дали случайно не се “крие” там.

Желая ви слънце,
Вики

photo credit: Unsplash
Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.