Lykke | В търсене на щастието

В забързаното си ежедневие често нямам много време за тежки филми, разговори, книги и драма като цяло. Вместо това с удоволствие отделям време за нещо топло, оптимистично, поучително, носещо усмивка и спокойствие на душата.

Днес ще ви разкажа за една на пръв поглед лека, но след няколко прочетени страници, всъщност доста дълбока книга. Харесва ми защото се чете на един дъх, увлекателна е и същевременно дава “храна” за размисъл. Дава надежда.

Допада ми умението с малко думи да се казват много и смислени неща.
Типично минималистично четиво.

Книгата се казва “Малък наръчник по люка”. След като се запознахме с философиите на Фрилюфтслив, Фика, Умаге и други, нека видим с какво ще ни е от полза концепцията на Люка.

Авторът е датският писател Майк Викинг (написал бестселъра “Малък наръчник по хюга”), директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген. В един етап от живота си, той загърбва сигурността и трудовия договор и се впуска в преследване на мечтата си – да изследва щастието.

Мечта, която не знам до колко го прави богат, но със сигурност внася смисъл и удовлетворение в живота му. Още един страхотен пример, че ние ковем съдбите си и никога не е прекалено късно да сбъднем мечтите си.

Според него книгата е пътешествие за търсене, изваждане и споделяне на доброто.

photo: unsplash.com

С майсторска елегантност авторът ни потапя в необикновения свят на Севера и дълбините на човешката психология за да открием отговор на най-търсения въпрос “Как да постигнем щастие?”.

Под формата на “Съвети за щастие”, интересни реални случки и доза любопитни факти, той ни дава насока как да опростим и ощастливим живота си. 

Щастливи ли сме?

Лесно можем да преценим до колко сме щастливи чрез съпоставка на перфектния спрямо възможно най-лошия живот според нас. Резултатът е моментното ни състояние на щастие. 

Аристотел твърди, че щастливият живот е изпълнен със смисъл и цел. 

Но какво се случва, когато щастието се превърне в самоцел?

photo: unsplash.com

Виждали ли сте как куче гони опашката си? Точно така изглежда и идеята за преследване на щастието.

Вместо това Люка ни прошепва да превърнем преследването на щастието в щастие от самото преследване. 

photo: unsplash.com

Умението да се наслаждаваме в трепетното очакване на събитието е ключов фактор за щастието. Така бленуваната почивка до Бали или само едно парченце от онзи страхотен чийзкейк (напук на диетата), насладете се на тези моменти преди да са се случили.

Измерване на щастието

Дали и евентуално как можем да измерим нещо толкова абстрактно като щастието? 

След множество проучвания и експерименти, изследователите са установили, че можем. Само трябва да претеглим следните 6 критерия:

Здраве

Доказано е, че щастливите хора са по-малко застрашени от заболявания. Дори да се разболеят, те се възстановяват значително по-бързо от изпитващите обща неудовлетвореност от живота.

photo: unsplash.com

Доверие

Няма как да сме щастливи ако нямаме достатъчно доверие в държавата, градът, семейството или самите себе си. Затова промяната трябва да започне от собствената ни глава в посока към високите етажи.

Да намерим и върнем изгубен портфейл е простичко, но носещо взаимно щастие действие. 

photo: unsplash.com

Свобода

Според Люка, “Хората не могат да бъдат истински щастливи, ако нямат усещането, че сами направляват живота си.”

Въпреки че сме “избягали” от дивото за да живеем в добре устроен модерен мегаполис, дивото е останало част от нас. Бунтарският ни дух в малка или по-голяма степен се нуждае от независимост по пътя към мечтите.

photo: unsplash.com

Пари

Според Люка, парите не могат да донесат истинско щастие, но липсата им би причинила нещастие.

С нарастване на богатството сме склонни за губим вкуса на благата и насладата от тях спада

или
“Първото парче от тортата е най-сладко”.

Щастливият живот не е непременно обвързан с  огромна стая с жълтици, в която да се гмуркаме. Дори напротив. Ако започнем да влагаме мисъл и купуваме вещи, които са ни необходими наистина и ни носят удоволствие, ще ни трябват значително по-малко средства.

photo: unsplash.com

Ако парите и щастието трябваше да опишат връзката си чрез фейсбук статус, той щеше да е “Сложно е”.

Парите могат да донесат щастие ако чрез тях облекчаваме живота на околните (например благотворителност) и помагаме за решаването на глобални проблеми.

Сполотеност (принадлежност към общност)

Още от древността хората са се събирали край огъня и храната. Тези две съставки са в основата на създаването на праисторическата общност.

Спомняте ли си последният път когато бяхте наистина щастливи?

Най-вероятно сте били в компанията на любим човек, семейството или приятели.

За нас е изключително важно да усещаме, че животът ни е част от по-голям механизъм, че имаме подкрепата на другите и че сме харесвани от тях.

Северните страни и не само дори са възприели един различен модел за жилищно строителство – Бофелескеб. При него няколко къщи са обединени в общ комплекс,  в средата на който има обща градина. По този начин хората живеят едновременно самостоятелно и в малка група, а ползите са много. От помощ при отглеждането на децата до вкусно барбекю, повече приятели и свобода.

Интересно, а?

И не на последно място,

Доброта

Потребността да правим и получаваме добро е свързано с част от мозъка ни, която носи удоволствие, съпоставимо с това от получаването на храна например.

Чистата доброта и безкористност са дефицит в днешно време. Затова трябва да насочим фокуса си към тази вълшебна съставка, която ще донесе щастие както за нас, така и за околните.

Мога да ви разказвам още много, но ви съветвам да прочетете книжката и да намерите своите истини. 

В нея има наистина впечатляващи решения, които смятам, че ще е изключително полезно ако ни вдъхновят, развием според предпочитанията си и приложим в нашия свят.

Направих ви и едно мини-ръководство за повече Люка и усмивки. Вижте го тук.

А сега остана само да ви пожелая

повече слънце,
Вики


Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.