Sisu | Финландската концепция за сила

Преди да ви разкажа за тази интересна северна философия ми се иска да уточним нещо.

Повечето хора бъркат понятията за северни (nordic) и скандинавски (scandinavian) страни. 

photo: Unsplash.com

Към групата на скандинавските страни спадат Швеция, Дания (вкл. Фарьорски острови и Гренландия) и Норвегия (вкл. Свабалд или Шпицберген). 

Северните страни са съставени от 3-те скандинавски, плюс Финландия (вкл. Оландски острови) и Исландия.

Скандинавските страни са от част от северните, но северните не са скандинавски.

photo: topinlife/instagram.com

Въпреки спецификите си, северните страни споделят някои общи черти като култура, традиции и ценности, които много ми допадат и споделям с вас.

И така..

Какво е “sisu” ?


Думата няма еквивалент и точен превод, но като цяло тя описва характера и същността на Финландия и мисленето на хората там.

Понятието е познато от преди повече от 500 години.

Корените му произхождат от финландските думи за “вътре”, “вътрешен” и по тази причина често се свързват с “вътрешната сила”.

photo: sisulab.com

Сису граничи със стоицизма. Тя се свързва с решителност, упоритост, издръжливост, устойчивост,смелост, храброст и като цяло необикновена сила за справяне с кризисни ситуации. За разлика от останалите скандинавски философии като Хюга и Лагом, Сису е нагласа, ориентирана към действието. В нейното ядро е заложена идеята, че всеки от нас притежава много повече сила от видимата на пръв поглед.

Приложение

За тази концепция са писали световни гиганти като “BBC”, “Forbes” и “Business Insider”.

Мисля, че е подходяща за всички и особено за жените като мощен инструмент за здравословни тренировки на психиката и себеусъвършенстване.

Дори има организация Sisugirls, която работи в тази насока, помагайки на малки момиченца да изградят положителна нагласа и устойчивост. Смятам, че подобна програма ще е полезна за всяко дете, независимо от пола му.

Финландската писателка Джоана Ниланд разгръща тайната на тази философия в книгата си “Сису: Финландското изкуство за сила” (“Sisu: The Finnish Art of Courage”). Друга интересна книжка е “Финландският начин за намиране на кураж, благосъстояние и щастие чрез силата на Сису” на Катя Пантзар (“The Finnish way: Finding a courage, wellness and happiness though the power of Sisu”, Katja Pantzar). Втората я има преведена и на български.

Сису намира приложение в динамичното ни ежедневие, за възпитанието на децата и за бизнеса като цяло. Тя не е еднократен акт на храброст, а устойчива във времето част от характера ни. За да я усвоим и развием е добре да започнем с малки крачки, като 20 мин бягане или уроци по чужд език веднъж седмично. Дори да усещаме, че не можем да се справим и няма смисъл да продължаваме, е важно да поддържаме темпото и да не се отказваме. С всеки следващ ден ще разтягаме предела си.

photo: bbc.com

В нейното ядро е заложена идеята, че всеки от нас притежава много повече сила от видимата на пръв поглед.

Пред нас е предизвикателството да го отгледаме и развием. В резултат на това ще се насладим на повече удовлетвореност, здравословен начин на живот и щастие като цяло.

Сису започва там, където упоритостта свършва.

Ако трябваше да я опиша с едно изречение, вероятно щеше да е “Дълбай на дълбоко и поддържай курса докато постигнеш целта”.

С огромната сила обаче идва и огромна отговорност. Ние решаваме дали ще я използваме в конструктивна или разрушителна насока. В този смисъл Сису може да бъде много мощен инструмент, който трябва да да контролираме умело. Ако не се практикува правилно, тя може да доведе до изтощение или “прегаряне” от претоварване.

Затова най-важното е винаги да търсим и да се придържаме към баланса.

Кога за последно бяхте в беда?

Убедена съм, че всеки от нас е преминал или му предстоят сериозни трудности и психически бариери. Всеки ден се сблъскваме с малки, средни и по-големи бедствия. Понякога се справяме, друг път губим битката. 

photo: visitfinland.com

Последният път, когато се чувствах изгубена и изпитвах страх, беше когато трябваше да избирам между настоящата ми работа (довела до бърнаут) и здравето. Това беше най-дългата улица без изход, която се наложи да извървя. Знаех какво трябва да направя, но не можех да счупя бариерата на риска.

А ако не се получи? Ако се проваля?

В такива моменти човек подценява важните неща като здравето и е склонен да продължи да върти като хамстер “адското колело”. Тази “слепота” се преодолява много трудно, с опора от близките хора и с достатъчно време и сила сами да направим крачката.

photo: qz.com

Отне ми много повече време отколкото очаквах, но усетих прилива на тази необикновена и извън пределна сила, на която финландците ни учат да се уповаваме в такива моменти.

Взех правилното решение. 

photo: visitfinland.com

След време разбрах, обсъждайки с приятели действията си, че околните намират този мой ход за безумно смел. Истината е, че самата аз не знам как събрах куража да го направя. Просо сякаш човек влиза в “авариен” и непознат за него режим, снабден с допълнителни суперсили, които в крайна сметка му помагат да достигне целта.

И се справя.
Явно това е заложено в инстинктите ни за оцеляване. Но още по-полезно ще е да действаме съзнателно. Да сме подготвени. Да “вържем” страха.

В едно съм сигурна. Имаме много повече потенциал, отколкото предполагаме. Да, знам. Звучи клиширано. Но едва когато го изпитаме осъзнаваме, че всичко зависи от нагласата ни. Наистина.

Ако ви е интересна темата и искате да я изследвате още, предлагам да разгледате Sisu Magazine с много интересни истории или просто да експериментирате с креативността и вашето Сису. 

Един приятел казваше “Когато се разболееш имаш само 2 опции: да оздравееш или да боледуваш”. Често се сещам за тази мисъл в тежки моменти и винаги избирам по-трудния, но положителен път.

Искате ли да превърнем бариерите в граници?

В крайна сметка важното е да тренираме своята сила и издръжливост да побеждаваме. Още по-важно е да сме честни със себе си и да водим единствено битките, които си заслужават, с темпото, което ни подхожда.

Само така ще отгледаме и ще се насладим на плодовете на хармонията.

Желая ви слънце,
Вики

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.