| Магията на подреждането

Минимализмът е световна концепция, която се е развивала в миналото както на Запад (Скандинавието, Америка), така и на Изток (Япония). 

На Запад движението на минимализма е започнало в сферата на изкуството и музиката. 

В “Страната на изгряващото слънце” обаче, минимализмът е  свързван предимно с естетиката и религията.

И за двете е характерен общият стремеж към опростяване, изчистване и оптимизиране на детайлите, както и придаване на максимална функционалност и устойчивост във времето на обектите.

Излишно е да ви споделям възхищението си към японската култура и тяхната цялостна нагласа за нещата. Почти не познавам човек, който да е на различно мнение.

В тази връзка искам да ви запозная с една от забележителните личности на нашето съвремие и потомка на тази велика нация – Мари Кондо.

Ако не сте се срещали с нея, Мари е сертифициран консултант по подреждането. Да, има такава професия (явно)! Тя е автор на няколко книги (“The Life-Changing Magic of Tidying Up”), телевизионни поредици (@netflix’s “Tidying Up With Marie Kondo”) и прочутия в цял свят “КонМари” японски метод за подреждане.

Можете да разгледате нейния свят в Konmari

или в инстаграм 

@mariekondo
@konmari.co

В най-популярната си книга, Мари ни представя интересни техники и изцяло нов начин на мислене, следвайки японското изкуство за внасяне на ред в дома.

photo: instagram.com

Аз си взех преведения вариант на книгата – “Магията на подреждането”, от издателство “Бард”.

Един от главните съвети на авторката е да помислим дали дадена вещ ни носи радост и ако е така, да я запазим. Подобно на позитивните хора и изживявания, е необходимо да се заобикаляме само с вещи, които “разпръскват радост”.

Само така ще успеем да си проправим своя път към хармонията и щастието.

Желая ви слънце,
Вики

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.