История на леда

Обичам да наблюдавам природата и съвършенството на нейните детайли. Понякога ми се случва да се замисля за произхода и значението на абстрактни явления като “езикът” на цветята (в зависимост от даден повод) или леда.

И тъй като зимата, и в частност ледът, е едно от доста често срещаните блага на Скандинавия, реших да споделя с вас неговата история. Освен това съм водолей, което, освен всичко друго, означава и, че обожавам всички форми на водата.


Ледът е естествен елемент, който участва като опорна част в състава на земята от около 2,4 млрд години. Неговото значение като стока обаче е по-ново явление.

От векове ледът е бил лукс, използван предимно за консервиране на храна от по-заможните хора.

Промяната настъпва през 1805 год. когато младият американец Фредерик Тюдор се наслаждавал на сладолед и освежаващи напитки в лятната градина на семейството си в Бостън. Докато вкусвал от прохладните десерти, той размишлявал как колонизаторите в западната част на страната биха му завидяли за тях.

Идеята да превърне леда в стока бързо завладяла съзнанието на Тюдор.

Неговата първоначална стратегия била теоретично съвършена, но претърпяла провал на практика. Той решил да транспортира лед от езерото на тяхното имение на село до място, където този продукт бил непознат – Карибите. Опакован само в слама за изолация, 130 тона лед бил пренесен и, логично, разтопен, поради липса на условия за съхранение.

Но Тюдор не се отказал.

При следващия пренос на леда той го опаковал с дървени стърготини за по-добра изолация. Също така се уговорил с местните жители за изграждане на ледени къщи в близост до пристанищата където доставяли леда.

Тюдор прилагал техниката за промоции от типа “първият е безплатен” докато давал уроци по приготвяне на сладолед или предлагал на гостите охладени напитки и убеждавал барманите, че хората ги предпочитат студени.

В крайна сметка, младият мъж успял да постигне промяна в парадигмата, към която всички съвременни предприемачи се стремят: той трансформира леда от хлъзгав продукт на зимата в целогодишна необходимост на населението.

В южната част на САЩ се появяват много ледени къщи, а скоро всички американци търсели спасение в освежаващия продукт през летните горещини.

Към 1840-та година ледът се разпространява по целия свят, а мнозина започват да подражават на методите на Тюдор. 

Неговата иновативна идея дава началото на производството на фризери, хладилници и кубчета лед. 

Оказва се, че методите му са доста древни. 

Излезте на пазара с нещо толкова необходимо, опаковайте го и хората ще плащат за него.

Например
бутилирана вода?

Обикновено простите неща са гениални.
Но дори и да има екзотика в мечтата ви, гонете я.
Повярвайте.
Убедете и другите да го направят.

Желая ви слънце,
Вики

photo credit: kinfolk.com

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.