Ключът към щастието

Датчаните са известни по света с философията на своята Хюга и умението им да създават и да се наслаждават на щастието. Въпреки суровият климат и лишената от особено природно разнообразие страна, те са намерили начин да превръщат дребните детайли в повод за празник и добро настроение. Умение, на което истински се възхищавам и смятам, че ще ни е от огромна полза ако го взаимстваме и усвоим.

Всички се стремим към все повече хубави моменти, все повече радост и щастие. 

Но замисляли ли сме се от какво всъщност зависи то? 

Дали можем да сме напълно щастливи, ако постигнем всички свои цели или има още неизвестни в уравнението?

Имало едно време един учен, който решил да направи социален експеримент с маймуни. Целта на проучването била да се проследят реакциите на едни от най-близките до човека животни спрямо неравенството и неговата връзка с щастието.

Изследователят разделил маймуните по двойки и ги подтикнал да извършват една и съща задача – да му подават камък. Първата маймуна подала камъка на учения, като в замяна на това получила парче краставица. Доволна от наградата, маймуната продължила да подава камъни в замяна на лакомството. 

Промяната настъпила обаче когато първата маймуна видяла ученият да подава на втората грозде в замяна на камъка, което животните харесвали значително повече от краставицата.

Това провокирало първата маймуна да опита отново. Тя хвърлила камък към стената, взела го обратно и го подала на учения. В замяна на него получила отново парче краставица.

Това разгневило животното и то започнало да скача и блъска по решетката на клетката, замеряйки учения с краставицата.

Изводът от целия експеримент е, че хората, подобно на маймуните, са социални същества, устроени да живеят и да се развиват в групи. Поради тази причина следва да усъвършенстваме хуманността и емпатията в себе си и децата си, като се учим да си помагаме и да се грижим един за друг. 

Нужно е да проумеем, че щастието ни зависи, освен от собственото благосъстояние, и от това на нашите близки, приятели и роднини.

Защото успехът на едно общество зависи не от броя на богатите, а от умението на хората да си помагат.

Защото щастието не е (единствено) в отражението на огледалото, а до нас, в очите на нашето

дете
съпруг
баща.

Желая ви слънце,
Вики

photo credit: unsplash.com

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.