5 тайни за скандинавска Коледа + бонус

Докато се пече празничната вечеря, сядам да ви разкажа набързичко за някои от тайните на скандинавската коледна украса. 

Тази култура е толкова необятна и мистериозна, че вероятно няма да ми стигне само един живот да ви споделя всичко, което ме удивлява в нея. 

Но нека сега се придържаме към актуалните за сезона коледни моменти и видим кои са 5-те тайни на традиционната скандинавска коледна декорация.

По-малкото е повече 

Една от основните характеристики на скандинавската декорация е нейната простота, елегантност и устойчивост във времето. Тя не подлежи на сезонните модни трендове, а е наситена с минимализъм и хармония. 

За да постигнем изчистена украса е необходимо да се придържаме към основното правило – по-малкото е повече или “less is more”. Подберете добре водещите елементи, използвайте повторението им при украсата и никога не се изкушавайте да прекалявате.

Естествени текстури и цветове

Заложете на неутралната палитра от цветове – бяло, бежово, сиво и дори нежно сребристо или металик.

Скандинавският дизайн залага на натурални текстури като дърво, камък и растения, пухкави вълнени килими и възглавници. Целта е да се внесе максимално количество естествена светлина и усещане за близост с природата. 

Да използваме смело повече бяло, повече живи зелени растения и още няколко геометрични възглавнички. Воала!

Доза черно

Въпреки че бялото е основен цвят за скандинавския дизайн, в много случаи можем да забележим, че черното си проправя път дори в коледната украса. Харесва ми този контраст между двата противоположни цвята, който създава усещане за хармония. 

Ако се придържаме към черно бялата палитра дори и при коледната украса, със сигурност няма да сгрешим.

Направи си сам

Наблюдавайки коледната украса на северните страни, ще забележим, че винаги присъства усещането за майсторски почерк и дълбок смисъл. Разбира се, винаги може да заложим на готова украса, но моят съвет е да разгледате някои вдъхновяващи примери, да вложите малко въображение и да си създадете сами няколко автентични елементи.

Например: гирлянди от портокалови резенчета и канелени пръчици, венец от естествени растения или за по-сръчните – играчки с бродерия.

Забавен почерк 

Коледа е времето от годината, в което сме изпълнени с радост и очакване. Не бива да се страхуваме да се върнем назад към детството и да си измислим забавен елемент или щуро хрумване за нашата коледна декорация. Нещо оригинално, нещо игриво, което ще ни усмихва всеки път когато го погледнем.

Топлина и уют

Коледната декорация, подобно на самата нагласа на скандинавците, е насочена към създаване на семпла и комфортна обстановка, наситена с много топлина и уют. Пухкави одеала, блещукащи свещи край камината и ароматно греяно вино с портокали..

Страшно много ми допада този подход за внасяне на натурална светлина и настроение без да се прекалява, за използване на меки, топли тонове и естествени материали и влагане на нотка автентичност и лично отношение.

Тази година успях да направя естествена украса от портокали, крафт опаковки за подаръците и декорация в сребристо-бели нюанси.

За следващата година планирам още повече изненади в духа на “less is more”.

А сега може да надникнете “под елхата” и да си вземете малкото подаръче-бонус от мен –  специално подбрана и вдъхновяваща коледна галерия в скандинавски стил.

Весела Коледа!

Желая ви слънце,
Вики

photo credit: pinterest.com
Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.