TO DO LIST | Как да планираме успеха

Има безброй много информация относно успеха и тайната, която ще ни отведе към него. Дори и стриктно следвайки всяка стъпка от тези ръководства, доста често мечтаният резултат остава утопия.

Успехът, подобно на щастието, е различен за всеки от нас. Затова не вярвам, че може да съществува магическа универсална формула за него. 

Вярвам обаче, че има някои основни принципи, които изграждат скелето му и, че до голяма степен можем да си го осигурим с добро планиране, воля и дисциплина.

От няколко години усвоих навика да си правя традиционна равносметка в края на годината. 

В първите дни от новата година формулирам и записвам на лист хартия или т.нар. “TO DO LIST” точно, кратко и ясно целите си. 

Няма начин да постигнем ред (или успех) ако в главата ни е хаос (от цели).

Има 2 основни правила за успешно целеполагане: да знаем точно какво искаме и да го запишем. 

Докато при равносметката можем да си позволим да анализираме и преценим “на ум” какво сме свършили през годината, при TO DO LIST-а е изключително важно да имаме “черно на бяло” целите пред нас. Няма да задълбавам защо и как визуализацията помага за постигането им, но от личен опит мога да ви гарантирам, че това е факт.

\ Работи ли тази техника

Не толкова мигновено, колкото ни се иска, но..ДА! Понякога целите, които съм си поставяла за предстоящата година са отнемали повече от предвиденото време. Тайната е да не се отчайваме и да не си гледаме часовника през няколко минути, а да работим за изпълнението им. Защото мечтите зависят от двете ни ръце и нагласа, а мастилото е само компасът. 

\ Какво представлява един TO DO LIST

Това е списък на нашите цели и мечти, формулирани по максимално ясен и точен начин. Например ако искаме да посетим дадена страна, е необходимо да уточним коя е тя. Цел под формата на “Да пътувам повече” е мъглива и колкото по-неясно и неуверено звучи, толкова по-непредвидимо далеч от нея ще е финалния резултат (ако изобщо има такъв).

Може да закачим списъка на видно за нас място, например около бюрото ни вкъщи или на стената в спалнята. Така когато се събудим той ще е едно от първите неща пред погледа ни.

Ето и няколко примерни цели за ориентир:

Да ходя на плуване 2 пъти седмично
Да завърша проекта за нова кухня до август
Да посетя Фиджи
Да осиновя куче

Основната суперсила на този списък е, че държи пред нас целите ни и ни напомня за тях постоянно. Той е коледният чорап, който съхранява позитивизма на мечтите ни през цялата година и разпръсква радост, очакване и вълнение дори само при мисълта за изпълнението им.

\ Скандинавски модел за успех

или какво би направил един швед, за да постигне мечтите си на работното място и извън него.
Северните обитатели са известни като едни от най-удовлетворените от живота си и щастливи нации. 

Ето няколко идеи от тях, които да приложим по пътя нашите мечти:

Работа в екип

“Аз този ремонт ще си го направя сама”

Да, мечтата е наша, но понякога е нужна и доза външна намеса за нейното изпълнение. Нека не бъдем горди, а да приемаме повече съвети и помощ от правилните хора. Да запазим фокуса си върху нашите силни страни и цялостната картина, а непознатото да оставим за професионалистите.

Отпразнуване на всяка победа

Всяка цел е малък повод за празник. Отбелязването му е важен стимул за нас по пътя към следващото предизвикателство. 

Запазване на отношенията

Запазването на взаимоотношенията ни с околните и семейството е важен и много уязвим детайл от цялостната картина. Нека не забравяме грижата за любимите хора, защото никоя мечта няма да донесе дълготрайна радост, ако е за тяхна сметка. 

Последната идея е свързана с разбиране смисъла на това

какво е успехът?

Пица. 
Не можем да я погълнем цяла. За да ѝ се насладим трябва да я разделим на малки части. Същото е и с нашите проекти и цели. Не може просто да се събудим и да сме богати, щастливи и тн. Нужни са малки крачки, но всеки ден.

Обикновено най-елементарното обяснение е най-точното. 

Ако не можем да обясним нещо сложно и комплексно като успеха или щастието на 5-годишното дете в себе си, следователно не го разбираме или не знаем точно какво е то за нас.

Така че вземете лист хартия и скицирайте бъдещето си. Единствено прогнозата за времето не зависи от вас.

Желая ви слънце,
Вики


Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.