Интересни находки | Пустинна роза

При едно от последните ми пътувания извън Европа се сдобих с един необикновен сувенир. Още щом го видях се влюбих в него. Тогава за мен той представляваше олицетворение на красотата от Близкия Изток и Арабия. Купихме го с приятелят ми от столицата на Катар – Доха. Наскоро обаче, докато разчиствах вкъщи, го открих в един от шкафовете. Потърсих повече информация за него и се натъкнах на неподозирани факти, които искам да споделя с вас.

photo: flypgs.com

Защо ви занимавам с подобни неща?

В края на годината ви показах как да направите своята равносметка.
Споделих ви и как да организирате плана за предстоящата година, под формата на “TO DO List”.

Но между тях стои едно малко пространство в съзнанието и времето, в което има място само за стойностния “багаж”, който ни носи радост и вдъхновение. Истината е, че всяко добро начало следва да започне “на чисто”. Затова последната ни задача е да “разчистим” ума и живота си от излишните вещи, хора и мисли. 

photo: unsplash.com

Тези от вас, които са запознати отблизо с минимализма, са наясно с една от основните му концепции – разчистване. Има множество видеа и информация по темата как и защо да се освободим от излишъка в гардероба или дома си. Именно по тази причина не ви бях занимавала до сега с разчистването. Исках да ви покажа първо някои от другите му, по-малко популярни, страни, запазвайки дистанция от модерната маса.

В някои от следващите публикации ще обсъдим в детайли разчистването и неговите безбройни позитиви. За сега ще ви посъветвам да се оттървете от ненужните вещи и да се заобиколите само с тези, които ще са ви наистина полезни или ви мотивират по някакъв начин.

Такъв за мен е този интересен сувенир, наричан още “пустинна роза” в далечния Катар, за който искам да ви разкажа днес.

Какво представлява пустинната роза?

Тя е вид розоподобно образувание, изградено от кристални струпвания на гипс или барит, които включват изобилни пясъчни зърна. Кристалите образуват кръгъл масив от плоски плочи, придавайки на скалата форма, подобна на розов цвят.

Образува се от комбинацията на вятър, вода и пясък.

За нейното формиране са необходими милиони години.

Къде расте?

photo: unsplash.com

Пустинната роза се среща в Тунис, Мароко, Алжир, Саудитска Арабия, Катар, Египет, Обединените арабски емирства, Мексико и Аризона (САЩ). Може да се открие също в Австралия и Намибия, както и по-рядко в някои испански острови.

Какви ползи ни носи този минерал?

Пустинната роза се нарича също пясъчна, селенитна или гипсова роза. Тя се среща в сухи, пустинни райони. Известна е като уникален духовен пазител и мощно средство за медитация. Традиционно се използва и като талисман за защита, преодоляване на фобии и за подпомагане на повишаването на самочувствието.

Вярва се, че този прекрасен кристал има скрити лечебни свойства и може да ни послужи като емоционален лек. А аз вярвам, че най-добрия лек за човек е натуралния – този от природата, във всичките му възможни форми.

Селенитната минерална скала има способността да разсее отрицателните енергии и отрицателните мисли.Прозрачният или полупрозрачен бял гипс насърчава положителното ни мислене и по-позитивните възгледи за живота, като ни помага да повишим настроението си и нагласата за по-щастливо бъдеще.

photo: unsplash.com

Защо е важна за нас?

Значението на пустинната роза е свързано с енергийния поток. Смята се, че ни помага да излезем от застой в живота. Казват също, че този скъпоценен камък насърчава гъвкавото мислене. Красивото скално цвете ни стимулира да подобрим живота си, като насърчава обогатяването ни с нова информация и знания.

Съвет:
Ако ви се пътува, скучно ви е или жадувате за интересни находки в зимния ден, направете една бюджетна “екскурзия” из дома си. Почти съм сигурна, че има много забележителности и ще се натъкнете на невероятни открития!

Минерал вместо магнит.
Това прекрасно цвете се оказа един необикновено красив и полезен устойчив подарък, който ще се запази във времето и ще носи само положителни емоции и мисли.

Пожелавам си повече подобни вещи, мисли и хора да изпълват настоящата ни година.

Желая ви слънце,
Вики

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.