Как да помогнем на Австралия и себе си?

Едва ли има човешко създание, което да е безразлично към огнения ад в Австралия, на който сме свидетели през последните дни. Поредната жертва на безмилостната ръка на човека, давеща се в пламъците на безразличието ни. 

Не искам да навлизам в политическата страна на проблема, но няма как да остана безучастна или да разчитам, че споделянето на картинки в социалните мрежи ще пречисти съвестта (ми) и магически ще го реши.

photo: unsplash.com

Австралия, подобно на цялата планета, няма нужда от пари, а от пробуждане на съвестта на своите “наематели”. Защото това сме ние – обитатели, плащащи  все по-кървав “наем” за своя престой в лицето на трепереща екосистема и все по-сиво бъдеще.

Отне ми почти 30 години да проумея каква вреда всъщност нанасяме. Защото имах родители, достатъчно заети да се притесняват за осигуряването на хляб за трапезата. Град, достатъчно неадекватен да се справи дори с ремонта на канализацията или корупцията. Държава, безсилно коленичила пред съдбата си и свят, който сякаш се върти в обратна посока.

photo: unsplash.com

Затова днес искам да “изпреваря” времето и да ви подсетя за това, което нямаше кой да ми напомни преди години. Това, с което всяко дете трябва да израства, а именно умението да бъде добър човек.

Днес ще ви излъжа, че ще ви дам няколко природосъобразни съвета за всеки дом. Истината е, че искам главно да ви дам причина да се замислите дали има смисъл да бършете праха от плазмения телевизор, докато навън децата ни дишат “черния въздух” на своето утре?

photo: unsplash.com

По време на една от обедните почивки, докато разглеждах необикновени места по света, попаднах на един не толкова популярен френски остров в Източна Африка. Тайнствен и красив, той всъщност е известен като “африканскят Хавай” и също така “магистралата на акулите”.

Остров Реюнион. 

Красотата, както обикновено, си има цена, и в случая тя се изразява в “буден” и величествен вулкан, както и множества нападения от акули около територията на острова. Техният брой драстично се е покачил през последните 5 години от 2-3 на година до над 18 днес. По тази причина това райско кътче вече е ненавиждано от хиляди хора, които изтъкват насилието от страна на морските хищници като причина за страх и ужас.

photo: tahiti.com

Дали обаче акулите, които ежегодно убиват десетки туристи и местни на остров Реюнион, са врага или врага, през техните очи, сме всички ние?

Защо се случва настоящето? И от кого наистина трябва да се страхуваме?

Смятам, че всички знаем.

И все пак, ако все още имате колебание, врагът, приятели, сме всички ние.

Ние, които лишаваме морските обитатели от тяхната храна и право на оцеляване, чрез свръхриболов и егоцентризъм.

Ние, които избираме да се молим в социалните мрежи, а  продължаваме да изхвърляме пластмасовата чашка на плажа, както и всеки опит да ни се помогне.

Ние, които държейки ножа, сочим акулите като убиеца.

photo: unsplash.com

По-важното е какво можем да направим още днес?

Първата и най-трудна стъпка е да ограничим мащаба на бедствията и жестокостта на отпечатъка си.

След като признаем пред себе си истината, можем да опитаме да станем малко по-добри хора като приложим някои дребнички подобрения в своя дом, а оттам – силно вярвам, и в този на другите земни обитатели. 

Ето няколко прости съвета, вдъхновени от невероятния лагом-лайфстайл на шведите, с които да започнете:

 • Използвайте енергоспестяващи крушки, особено за по-продължително осветявани помещения;
 • Рециклирайте. За повторната обработка на алуминиев съд са необходими 95% по-малко енергия.  Енергията от 1 рециклирана пластмасова бутилка е равна на 33 часа светене на крушка (11 вата);
 • Облечете пуловер и намалете температурата на климатика с 2-3 градуса. Има разлика;
 • Направете нещо сами или поправете стара вещ. Сменете батерията на телефона си преди да купите нов или поправете крака на онзи стар стол. Зашийте или ремонтирайте скъсаната дреха вместо да купувате нова всеки път;
photo: unsplash.com
 • Забавете темпото на пазаруване. Старайте се да избирате устойчиви, дълготрайни и органични продукти вместо евтини и некачествени бързооборотни стоки. После може да ми изпратите снимки от почивката, на която сте били със събраните спестявания;
 • Използвайте алтернативни източници на енергия (от слънце, вятър, вода). Купете соларни панели ако можете да си го позволите или използвайте слънчева вода когато е възможно;
 • Не стойте дълго под душа и не използвайте прекалено гореща вода;
 • Спрете водата докато четкате зъбите си;
 • Подарете цвете в саксия – живее значително по-дълго и ще носи повече радост на собственика си, за разлика от бързо увяхващия букет;
photo: unsplash.com
 • Когато е възможно заменете употребата на пластмасови изделия с такива от естествени материали като дърво или стъкло. Пластмасата се произвежда главно от природен газ и суров нефт. Тази от PVC може да окаже влияние върху хормоните ни, да причини репродуктивни проблеми или дори рак;
 • Купете си някои вещи от “втора ръка”. Някои стари електроуреди са много по-качествени дори употребявани, а и ще помогнете на природата;
 • Използвайте носна кърпичка вместо салфетки или налейте вода от извор ако има в близост, вместо да купувате бутилирана;

Знаете ли, не се срамувам, че съм българка. Просто бих се гордяла, ако бях потомка на общество, подобно на скандинавското, което живее с мисъл и грижа за околните. Което не разчита на историята, а я пише и тя е повод за гордост.

Смятам, че за “лошите” факти трябва да се говори открито, а добрите идеи да бъдат споделяни. 

Вие сте част от молитвата ми за Австралия и нашето утре.
Дано бъде прочетена, споделена и реализирана!

Желая ви слънце,
Вики


Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.