Изкуството на качествената почивка | Хюга манифест

Отдавна не сме си говорили за хюга – един от най-популярните лайфстайл трендове през последните години. Нейният любим сезон е зимата, затова бързам да ви споделя още някои актуални полезности, свързани с нея.

Напоследък работя върху способността да поставям почивката сред водещите си приоритети. Защо е важно? Предстои да разберем. Именно хюга е основният иструмент, с който си служа за постигане на тази цел през мрачните зимни дни и натоварени делници.

photo: unsplash.com

Хюга се крие в онези топли моменти с любимите създания, в компанията на вкусна храна или просто чаша какао сред уюта на дома.

Тя е мощното оръжие на скандинавците за борба с дългите мразовити зими и един чудесен начин да се “заредите” качествено с енергия и добро настроение, особено когато слънцето е дефицит.

photo: unsplash.com

Идеята е да организираме свободното си време по максимално уютен за нас начин и да му се насладим. По този начин изолираме (поне за известно време) натрапчивите мисли и грижи от ежедневието. Така блокираме техните опити да погълнат енергията ни и възвръщаме баланса в тялото и съзнанието.

Кое е хюга и кое не е?

Пращенето на дървата в камината.
Меката светлина от свещта.
Или мъркането на котката.

Всичко това е част от хюга-атмосферата.

photo: unsplash.com

Докато ярката светлина от луминисцентни лампи, разговорите за политика и проблеми или шумни места, където е трудно да се отпуснем и вгледаме в себе си и любимите ни неща – това е анти-хюга.

Въздържайте се от тях, ако душата ви “гладува” за почивка, сънят не помага и умората ви е притиснала на физическо ниво.

Изморени след почивката

Случвало ли ви се е да не се чувствате достатъчно отпочинали в края на уикенда или отпуската?

photo: unsplash.com

Има много наръчници, които ни съветват как да работим качествено и да достигнем мечтаните кариерни върхове. Не по-маловажно обаче е да се научим да почиваме пълноценно. Именно това умение е ключово за постигане на потенциални бъдещи успехи във всички сфери от живота ни. Точно него тренирам напоследък и трябва да ви кажа, че вярвате или не, земята продължава да се върти и без мен. Защото едва ли има начин винаги всичко да е “под конец”, но винаги трябва да намираме начин да си починем и възстановим баланса, ако искаме след това качествено свършена работа.

Представям ви този хюга манифест, в който се надявам да откриете и приложите липсващите елементи за вашата пълноценна почивка.

photo: unsplash.com

ПРИСЪСТВИЕ
Нека се насладим изцяло на момента, без телефони или друга техника.

АТМОСФЕРА
Мека светлина (препоръчително свещ), приятни аромати, релаксиращи звуци.

НАСЛАДА
Може да се поглезим с нещо вкусно, приготвено в домашни условия. Ако нямаме време – торти, сладкиши и всичко, което ни радва, е допустимо (без злоупотреби).

РАВНОПРАВИЕ
Всички сме равни и заслужаваме правото да се забавляваме, почиваме и живеем. Нека се абстрахираме от своя пол, възраст и професия и да се впуснем в приключение, от което ще излезем с “освежени” души.

ХАРМОНИЯ
Да се отпуснем и да се порадваме на приемствеността от страна на любимия човек или компанията. Състезателният дух излиза в отпуска.

БЛАГОДАРНОСТ
Няма нищо по-облекчаващо от това да благодарим на хората, които правят живота ни по-лек и щастлив. Не пропускайте подобни възможности.

photo: unsplash.com

ПО ТЕЧЕНИЕТО
Без политика, драма и стрес. Да изживеем момента с доза егоизъм и “изключена” съвест. Как ще спасим света, ако самите ние имаме нужда от “спасителен пояс”?

КОМФОРТ
Всеки го усеща по различен начин. С джойстик в ръка, чаша вино или книга – въпрос на вкус. Важното е да си го подсигурим поне за няколко часа.

ОБЩНОСТ
Заобиколете се само с положителни хора, пред които може да сте на 100% себе си. Те са вашето семейство, с което съзнанието ви превключва на едно по-здравословно ниво.

photo: unsplash.com

ДОМ
Едно от най-подходящите места за хюга е нашият дом. Крепостта, в която по подразбиране се чувстваме защитени и спокойни. Разбира се, допустими са и алтернативи като море, планина или любимото кафе, стига да ни съдействат по пътя към възстановяването на вътрешния баланс и енергията.

Това са основните опорни точки, по които всеки от нас може да моделира своя хюга следобед, уикенд или дори отпуска.

Опитайте се да ги адаптирате според вашите нужди и прилагате всеки път, когато търсите почивка и пълноценната наслада от нея няма да закъснее.

Обещавам.

Желая ви слънце,
Вики

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.