В търсене на слънцето | Коста Дел Сол & Гибралтар

Какво си представяте като чуете Испания? 

Може би палми, слънце, море и фламенко..

photo: unsplash.com

Ако трябва да я опиша само с 3 думи, те вероятно ще са именно “Costa del sol”или буквално “крайбрежие от слънце”.

Лазурни брегове, къпещи се в портокалови залези и реещо се спокойствие с аромат на море.

photo: flickr.com

Испания е антипод на Скандинавия. Тя е “ин”, а неговия “ян” е Севера.

Сигурно вече се питате защо ви споделям всички тези екзотични пътувания, които нямат нищо общо с минимализма и викингите. 

Много е простичко. 

Липсата на достатъчно слънце и като цяло климата може би е единствената причина, поради която все още не съм се преместила да живея в Скандинавия.

Освен това, както повечето хора, така и аз обожавам тропика, но същевременно се прекланям пред гения на минимализма и скандинавските народи, тяхната култура и цялостна нагласа за живот. За да разбера и оценя достойнствата на “черното” (минимализъм), трябва предварително да изуча и опозная ‘белия цвят” (екзотиката). Трябва ми база за сравнение. Всичко в природата е свързано, балансирано и се подчинява на определени закони. Бялото е част от черното, а доброто е шлифовка на суровото зло.

Според мен минимализмт изисква да разполагаш с максимално голяма база данни, но да имаш умението да “отсееш” и използваш само най-значимото от нея.

В един идеален мой свят Скандинавците ще се радват на повече слънце, а в Испания и Бразилия ще ценят и подобрят живота си чрез фрагменти от културата на Севера.

Затова планът за сега е да продължавам да обикалям света, съхранявайки най-доброто от него в сърцето си и споделяйки го с вас.

През май 2019 с приятелят ми решихме да си подарим кратка почивка, в търсене на слънцето. 

Избрахме Испания и по-конкретно провинция Малага

photo: balkancomfort.bg

Тя е част от област Андалусия, разположена в южната част на страната. Нейното богатство включва прекрасни плажове и луксозни курорти като Коста дел сол и Марбеля, както и изобилие от замъци, природни паркове и още безброй разнообразни забележителности.

В Малага се намира къщата-музей на известния художник Пабло Пикасо

Наехме си рент-а-кар и за 5 дни успяхме да обиколим доста места, да хапнем паеля по оригинална средиземноморска рецепта и да се насладим на превъзходната им сангрия.

Времето беше ветровито и хладно за плаж, но благодарение на това разгледахме страхотен природен парк с диви животни, посетихме аква парк с разнообразни морски обитатели и изгубихме представа за времето в компанията на страстни фламенко-артисти.

Отседнахме във “VIK Gran Hotel Costa del sol 4*”, елегантен и изключително чист, а храната – винаги топла, разнообразна и много вкусна. Кулинарията е една от силните страни в обслужването на испанците.

photo: ociohoteleschollos.com

Препоръчвам от сърце да опознаете Испания и отвъд нейната плажна страна, за да се докоснете до автентичния дух, вкус и традиции на една велика нация.

А за тези от вас, които нямат тази възможност в момента, споделям малка част от архива. 

Bioparc Fuengirola

Супер чист, поддържан и изумително красив природен парк, който се намира в град Фуенхирола (община Коста дел Сол, провинция Малага).

Разхождайки се из него просто забравяш, че това не е естествената среда на неговите обитатели. Задължително го посетете ако имате възможност. Това е сайта им: https://www.bioparcfuengirola.es/

Sea Life Benalmadena

Чудесен морски център с изобилие от аквариуми и огромно разнообразие от представители на морския свят. Ако ви е интересн живота в морските дълбини, този атракцион ще ви позволи да се насладите на акули, костенурки и още много екзотични морски същества. Тук можете да намерите повече детайли за него: https://www.visitsealife.com/benalmadena/en/

Конно шоу

Испанците обичат да се наслаждават на живота и определено знаят как. Едва ли има по-добър начин да се потопим в таланта им от традиционна фламенко-вечер. Нашият избор беше пакет “Испанска вечер”, включващ конно шоу, барбекю вечеря и фламенко програма + подсигурен двупосочен транспорт. Конното шоу беше представено от цяла фамилия артисти, които ни пренесоха в техния магичен свят.

Традиционна испанска фламенко вечер

Турдно ми е да ви опиша атмосферата, която успяха да създадат персонала и артистите на заведението. За тях може би е поредна вечер на работа, но за нас те създадоха незабравим спомен, изпълнен с много огън, хубаво вино и омайните звуци на акустичните китари. Тук оставям линк към сайта на организаторите “Finka El Cartujano”:
https://spanishnight.es/ , както и няколко страстни кадъра от прекрасната ни вечер.

Музей на бонсаите

“Бонсай” или в превод от японски “градинарство в поднос” е японското изкуство за отглеждане на умалени дървета и храсти, които се срещат естествено и в природата. Неговият произход всъщност води началото си от Китай, след което е пренесено и в Япония.

Направихме бърза разходка до Марбеля, където се намира Музеят на бонсаите. Тук са неговите координати:

https://www.visitcostadelsol.com/explore/museum-and-galleries/bonsai-museum-p27971

Музей за ретро автомобили и мода

Друг интересен атракцион беше Музеят за ретро автомобили и мода (странна комбинация), който се намира в Малага. Дори и да не разбирате или да не се интересувате много от автомобили, това място е уникално. Крачка по крачка ни пренасяше в друго измерение, което само прашните книгите от лавицата или документалните филми днес помнят.

Малага

Имахме няколко часа преди полета на връщане, които отделнихме за сравнително кратка разходка в Малага. Чудесен и много слънчев град, с куп от забележителности и красиви плажове. Там се намира Музеят на Пикасо и може би най-вкусната сангрия, която съм пила някога.

На прага на Африка – Гибралтар

В оставащите ни дни от почивката решихме да посетим Гибралтар – територия на Великобритания, с ключово местоположение към Северна Африка, Средиземно море и Атлантическия океан. Той е единственото място в Европа, където живеят диви маймуни от вида “магота”.

В тази връзка имам култово приключение вероятно точно с такава маймуна. Качихме се с лифт до Гибралтарската скала, която е може би главната забележителност на страната.

В близост имаше парк с животни, коите се предполагаше, че са в оградена територия. Преди да я разгледаме отблизо отидохме за кафе, нещо сладко и магнитчета (най-евтиния беше 4 евро) в единственото магазинче на върха на скалата. На излизане от заведението, докато си хапвах от десерта, една маймуна ме видя и за части от секундата пробяга разстояние около 10-15м до мен, скочи на ръкава ми и освирепяла започна всячески да се бори за десертчето.

Аз бях в шок и замръзнах, а кафето в другата ми ръка се беше изляло наполовина в ръкава ми. Бях концентритана върху усещането за ноктите на животното, пробиващи тънкото ми яке. Единствения начин да се измъкна невредима бе да пусна десертчето, което и сторих.

За съжаление никъде около кафето нямаше табела с надпис за опасните и очевидно свободно разхождащи се животни, което ме накара да се възмутя след като с осъзнах после. Сега се смеем на случката, но тогава беше ужасно и много се уплаших. От маймуната, а и от още по-зверската глоба “за хранене на животни” от над 5000 пауна или нещо от сорта.

Испания има много предимства и е сред топ дестинациите ми за качествена почива и дори потенциално място за живот. Добре де, хванахте ме..може би най-вече заради моето “зарядно” – слънцето 🙂

Вярвам, че най-голямото ни богатство като хора е възможността да опознаем максимално количество други култури и да изградим своята личност/бизнес модел или начин на живот, обединявайки техните най-добри черти. 

Желая ви слънце,
Вики

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.