7 цитата за вдъхновение към простота и минимализъм

В ядрото на минимализма е усещането за леснота, опростеност и непринуденост (“simplicity”). Веднъж открито и оценено, това ключово свойство е способно да преобърне представите и нагласата ни в една по-здравословна и позитивна посока.

Отне ми години докато успeя да осмисля и формулирам тези неща в главата си. Днес вече съм наясно какво и как искам от живота си. И понеже времето е невъзобновим ресурс, искам да ви го спеспя и да ви помогна с най-трудната част – разчистването и подредбата на ума и съзнанието.

Всичко започва с осъзнаването на силата на простотата. Дайте си време и пробвайте. Единственият риск, който поемате, ще е да се почувствате изключително освободени и щастливи. Обещавам.

Когато се докоснем до това ниво на семплост, се чувстваме по-спокойни, по-щастливи и по-фокусирани. Ако и вие сте го изпитвали, тогава вероятно знаете какво имам предвид.

Но нека ви предупредя – минимализма не е за всеки. За него се изисква особена сила на духа и характер, с които да събираш и пресяваш докато остане есенцията.

Много по-трудно е да се постигне, отколкото си мислим или изглежда. Защото съперникът на минимализма, сложността, продължава да се промъква обратно в живота ни под формата на изкушения, алчност и други характерни човешки черти.

Нуждаем се от регулярни дози смелост, за да продължим по пътя към простотата. Често дори ще ни се наложи да кажем “Не!” на съблазнителни възможности, взаимоотношения, продукти и т.н.

Простотата, също така поставя под въпрос дали това, което имаме, е достатъчно. Това е може би е най-големия демон, с който трябва да се преборим. Защото човек не е щастлив, когато има необходимото. Той е устроен да се стреми да има повече от останалите в семейството, групата или обществото. Но умението да знаем какво и колко ни трябва, да имаме не повече от достатъчното, на пръв поглед изглежда скучно или рисковано. Всъщност обаче е доста практично и здравословно. Когато искаме да притежаваме все повече и повече, нещата започват да се усложняват, а с това нараства и цялостната ни неудовлетвореност от работата, взаимоотношенията и живота като цяло.

Затова сега ви предлагам няколко страхотни цитата от велики умове, с които да се вдъхновим и да продължим да се борим заедно на страната на минимализма и простотата. На страната на (най-)доброто за самите нас.

Способността да се опрости означава да се премахнат ненужните неща, така че необходимото да се открои / Ханс Хофман

Процесът по опростяване включва умението да се идентифицира необходимото като се отстранят излишъците. Какво повече ни трябва от същественото? По тази причина едни от най-скъпите и стилни дрехи са изчистени до съвършенство от излишните детайли. Пример за такава световноизвестна марка Emporio Armani. Дрехите му са с изчистена и често минималистична визия. Противоположност на стилът на Армани са дрехите на Versace. Умението да “филтрираме” ненужните хора, цели и мисли е ключово за щастието ни. Иска ми се да го бях прочела някъде или научила преди поне 10 години.. Ако все още не сте го разбрали, ви считам за късметлии, попадайки на тази статия.

Простотата е израз на истината / Сенека

Някои от най-чистите и истински преживявания, които ще ни се случат, са екстремно прости. Вълнението на морето, първата целувка. Раждане, смърт, любов. Когато преследваме простотата, ние реално търсим истината и смисълът на нещата.

Животът е наистина прост, но ние настояваме да го усложним / Конфуций

Същността на живота е изключително проста. Но е много увлекателно да сме свидетели на всекидневните ни отчаяни опити да го усложним. Ежедневно срещам примери, които демонстрират липсата на съзнание като “стремеж към сложност” или “мания за повече”. Това е резултатът от пропагандата и социалното влияние, които ни “подхлъзват” да мислим, че имаме нужда от повече неща, повече функции, повече любов, повече от всичко. Те ни манипулират обещавайки, че това “повече” ще ни накара да се почувстваме по-добре и по-щастливи. Теория, която е на светлинни години от истината, но за съжаление с нея продължават да се възпитават поколения и се създава една илюзорна представа за успеха.

Сложността е вашият враг. Всеки глупак може да направи нещо сложно. Трудно е да се опростят нещата / Ричард Брансън

Харесвам този цитат, защото има смелостта да омаловажи сложността. Това не означава, че тя е недопустимо зло. Идеята е да държим съзнанието си будно и да се стремим към “златната среда” на нещата, като избягваме излишъка. Истинската битка е в това да запазим нещата прости или така популярната фраза в маркетинга и не само- “keep it simple” (KISS).

Това беше една от моите мантри – съсредоточеност и простота. Простият може да бъде по-труден от сложния. Трябва да работите усилено, за да изчистите мисленето си, за да го направите просто. Но в крайна сметка си заслужава, защото щом стигнете дотам, можете да местите планини / Стив Джобс

Любим мой цитат, автобиографична книга и като цяло модел за вдъхновение и размисъл. Ярък пример за ролята на минимализма в технологиите и бъдещето.

Хората обичат своите айфони, защото те са лесни за използване и „работят просто“. Именно тази простота на продукта създава едно невероятно изживяване. Ето защо “iPhone” е един от най-емблематичните и влиятелни продукти в историята. Но достигането до това ниво на простота в разработването на подобен продукт, означава безмилостна борба за запазване само на необходимите функции и упражняване на смелост за отказ от всички останали ненужни такива.

Сложността е враг на изпълнението / Антъни Робинс

Много често ми се е случвало, както в служебен, така и в личен план, да залитна към “overthinkig” или т.нар “прекалено преосмисляне” на проблема или казуса. Това е лъжовен път, който ума ни автоматично избира като своеобразно подсигуряване или защита. В действителност обаче е лабиринт, създаден от и за нас, от който често измъкването е трудно или дори невъзможно. Затова първо трябва да се успокоим и да изчистим нещата в главата си, преди да предприемем евентуални действия. Познатото броене на ум определено е популярен стар, но работещ метод.

Големите лидери почти винаги са големи “опростители”, които могат да преодолеят аргументите в спора и предлагат решение, което всеки може да разбере / Колин Пауъл

Този цитат ми напомня за един от уж “гениалните” преподаватели в университета ми, за който се носеше славата, че работи за “BMW” и е едва ли не местното “маркетинг гуру”. Лекциите му обаче бяха поднесени по възможно най-сложния, объркващ и безумен начин, така че и ясното потъваше в мъгла. От тогава вярвам в теорията, че ако не можем да обясним на някого сложен казус с прости думи, значи самите ние не го разбираме достатъчно добре.

Тук се сещам и за една фраза, която приятелят ми използва и харесва “обикновено първото решение е най-вярно”. То е някаква своеобразна асоциация на ума, която ни хрумва чисто интуитивно дори, но в доста от случаите се оказва правилна. С други думи,  простите неща наистина са гениални. Колкото повече дълбаем към сложно решение, което да “нахрани” егото ни, толкова повече затъваме и губим връзка с логиката и решението на казуса.

Способността да мислим “чисто” и да опростяваме са ценни умения, които е изключително полезно да развием. Но като всяко умение, те също изискват практика. Моя съвет е да продължаваме всекидневно да предизвикваме себе си, за да се усъвършенстваме в разграничението на необходимото от ненужното във всички ситуации. Освен това, когато разпознаем простотата и красотата на минимализма, може да си дадем секунда за размисъл. Да почувстваме, оценим и да се насладим на момента. Така този момент ще се съхрани в ума ни и ще “изплува” когато изкушаващата сложност се опита да се върне обратно.

Надявам се, че тези цитати са ви дали някаква мотивация да погледнете с друго око на смисъла на простотата и минимализма, така че да можете да ги откривате, създавате и прилагате активно в живота си.

Имате ли любим цитат от списъка по-горе? 

Дори и да не е сред тях, ще се радвам да споделите вдъхновяваща мантра от вашето ежедневие.

Желая ви слънце,
Вики

photo credit: unsplash.com

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.