Защо шведските къщи са червени?

Забелязали ли сте колко често се срещат червените сгради в Швеция?

Освен безкрайните зелени пейзажи и пленителни фьорди, впечатление прави и преобладаващият червен цвят на скандинавските къщи. 

Дали причината е в отличния контраст с белия цвят на снега през зимата или зелените пасища през летния сезон ? А може би за да бъдат откривани по-лесно когато са построени в отдалечени от цивилизацията райони? 

photo: https://web.500px.com/Liwei Tai

Швеция е известна като най-чистата страна в Европа, която управлява перфектно отпадъците си. Тя дори помага чрез внос на чужди такива. Философията на Zero waste или стремежът към нулев отпадък и максимално оползотворяване на остатъците са свързани с червените багри по домовете на викингите.

Falu red (Falu Rödfärg) е олицетворение на гениалната шведска употреба на остатъчните продукти, които другите биха изхвърлили.

NCS S5040-Y80R на пръв поглед звучи като совалка от НАСА, но всъщност е кодът на червения “Falu red” цвят, в който са “потопени” хиляди къщи из цяла Швеция и отделни части на Скандинавия. От китна червена къщичка на ръба на езерото в уединено селце, до масивни сгради в центъра на Стокхолм или Гьотеборг.

Но защо?

Отговорът се крие на около 200 км северозападно от столицата, където се намира малкото градче Фалюн (Falun). Негова основна забележителност са медните мини, датиращи от преди стотици години. 

photo: unsplash.com
photo: visitworldheritage.com

Червеният пигмент възниква първоначално като страничен продукт от добива на мед. При нагряване и смесването му с вода и нишесте, се създава трайна боя, която е част от романтичния образ на шведския стил от края на 18 век. В миналото е била много популярна, защото боядисаните с нея сгради са наподобявали европейските къщи, изградени от червена тухла. Те са били собственост предимно на заможната част от обществото.

photo: https://pariahs-muse.tumblr.com/

Съществува и друга теория, която местните обичат да разказват. Според нея преди много години, по време на посещението си до европейски град, кралят се влюбил в червения цвят на медения покрив на изящна църква. Медта обаче била рядък и скъп ресурс по онова време.

Затова кралят и останалата част от по-заможните му поданици, започнали да боядисват своите имения в атрактивния червен цвят. Тъй като и боята била лукс, някои хора боядисвали само външната страна на фасадата на къщата, която гледа към улицата. Останалата част оставяли с нейния натурален цвят.

photo: https://web.500px.com/Frank Reipen

Склонна съм да вярвам на първата версия, но пък легендата за краля звучи много вълнуващо.

photo: pithandvigor.com

Използването на остатъчните продукти от медодобивната промишленост, както и строежа на къщи от дървен материал, са едни от ранните примери за устойчивост, които Швеция продължава да прилага и до днес.

Дърводобива е един от най-развитите отрасли в икономиката на страната, а дървесината е чудесна алтернатива за жилищно строителство поради отличните си изолационни свойства. Пример за такъв устойчив бизнес е шведската компания Holmen.

photo: https://web.500px.com/ Vadim Balakin

Автентичната шведска боя има още едно сериозно предимство.

При нейното нанасяне, дървеният материал я абсорбира в дълбочина, за разлика от модерните бои, които изграждат само повърхностен слой върху дървото. Веднъж попила в дървото, Falu red укрепва и удължава неговата структура и живот, като го предпазва от поява на влага и гъбички.

Червеният пигмент защитава и от суровите климатични условия, а също така поема и UV-лъчите. По този начин боята може да издържи дори до няколко стотин години, а сградата става още по-устойчива във времето. 

Какво мислите за “огнените” къщички на Швеция? Допада ли ви идеята?

Желая ви слънце,
Вики

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.