Скандинавска легенда за сътворението на света

В основата на всяка култура е нейната история, а може би най-красивата ѝ част е свързана с традиционните митове и легенди, предаващи се от поколение на поколение. 

Въпреки че не разполага с особено забележително писмено културно наследство, Скандинавската митология е известна с едни от най-увлекателните приказки в световната съкровищница. 

Специално за вас – читателите на месечния ми нюзлетър, подготвих няколко интересни моменти от скандинавския мит за

Сътворението на света

Обещавам да ви изненадвам с различни бонусчета всеки месец, така че ще се радвам да добавите имейла на блога в контактите си, за да не попадне някое от писмата в спам-бездната 🙂

Основните истории от Севера са свързани с темите за сътворението на света, войните и любовта на боговете, както и с Апокалипсиса и края на света. Те пленяват сърцето със своите вълшебни герои – великани, джуджета и други, които обитават собствен свят, паралелно със света на хората – Мидгард (“Средната земя”).

Божественият свят е изпълнен с войни и героизъм, а реалност и мит се срещат при Валхала – раят на скандинавците. Той представлява великата зала на техния главен бог – Один, където духовете на мъртвите герои получават своите небесни награди.

Както в останалите религии по света, скандинавските легенди също се опитват да намерят обяснение на природните феномени.

Едни от най-ранните сведения за техните истории са описани от исландски автори. 

Според тях, легендата за сътворението на света в Скандинавската митология започва от земя, където съжителстват лед и огън. 

В реалността това са глетчерите и димящите вулкани в Исландия. 

На север се простира земята на вечните снегове и ледове, а на юг е разположен светът на кипящите огньове и пламъци.

Животът се оформя от взаимодействието на тези две противоположни сили и така се появяват първите великани. От тях водят началото си и първите богове – Один (най-главният), както и неговите братя – Вили и Ве.

Разхождайки се по плажа, боговете видяли две парчета дървета – ясен и бряст. От ясеновото дърво те създали първия мъж – Аск, а от брястовото – неговата половинка – Ембла. След това всеки от боговете им подарил по нещо. Один им вдъхнал живот, Вили ги надарил с мисли и чувства, а Ве им дал сетивата (зрение и слух). Според скандинавската митология, от тях са произлезли първите хора. 

Ето и няколко интересни факта за Один

Один (“гневният”) бил най-мъдрият и всемогъщ сред своите събратя. Той имал способността да се преобразява и притежавал свръхчовешка сила;

Великият Один яздел сив осемкрак кон, на име Слейпнир. Неговият жребец бил най-добрият и бързият сред всички коне по света и това било едно от най-сериозните преимущества на Один в битките;

Копието е често срещано оръжие в живота на викингите и северните народи като цяло. Копието на Один, наречено Гунгир, било по-специално. То никога не пропускало целта си;

Скандинавците притежавали система за изписване на думи, подобна на съвременните езици, чийто символи се наричали “руни”. Те представляват изсечени букви от вертикални и диагонални резки, които издълбавали върху камъни. Характерна особеност е тяхната магическа сила, за която мнозина твърдяли,, че можела да лекува и имала вълшебно влияние. Според легендите, Один е създателят на руническото писмо; 

Живеем в динамични времена.  Голяма част от някогашните ценности като морал, достойнство, скромност, любов и вяра са заменени от марков часовник, бърз автомобил и още по-скоростна кутия храна “за вкъщи”.

От собствен опит мога да кажа, че онова малко “бягство” от реалността и потапяне в магичния свят на миналото, където доброто все още намира начин да победи, би могло да ни зареди с енергия и вдъхновение да насочим света в една по-добра посока. 

Сещате ли се за по-добра причина за живот?

Желая ви слънце,
Вики

Източник: “Митове и легенди – илюстриран справочник за техния произход и значение”/ Филип Уилкинс

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.