Минимализъм: Що е то?


В този пост няма да говорим за класическата трактовка на минимализма, в която той е представен като стил в съвременното изкуство (продължение на модернизма), обособено в средата на XX век.


По-скоро на кратко ще скицираме какво е той днес и по принцип.


Минимализмът еволюира от течение в изкуството към философия на живот.


Той е силно повлиян е от японския стил и дизайн.

Встрани от динамиката на съвремието, минимализмът крие много позитиви за нас и хората около нас. Те служат в полза на вътрешната борба на всеки човек,стремежа към самоусъвършенстване и глобалната съпротива срещу консуматорството. Красиво и носталгично завръщане към корените на това какво сме и какво е призванието ни. Дълбочинно гмуркане към отдавна избледняли принципи и идеали за доброто, хармонията и безвъзвратната обич към света и себе си.

С елегантен размах, минимализмът изолира шума от излишъка и помага да се фокусираме върху устойчив, съзнателен и задълбочен начин на живот.

Характеризира се с простота и изчистеност на детайла, елегантност, класика и устойчивост във времето. Формите и посланията са семпли, но силни. Създава място за повече въздух и светлина. Не робува на микро трендове. Цветовете му са приоритетно неутрални и хармонични, носещи усещане за спокойствие и релаксация.

Независимо дали става дума за дрехи, мебели или дори общуването, вярвам, че смисълът и красотата са в качеството и същината. Меката бяла тениска в забързано делнично утро или просто прегръдка в края на изтощителен работен ден, понякога само това е достатъчно.

Можем да го срещнем в доста сфери като архитектура, дизайн, фотография, мода, кулинария и други.

Има безброй източници с детайлна информация относно какво е минимализма в световен мащаб, неговата история и популярни форми на приложение днес. 

Ако все пак ви е любопитно и искате да изследвате в дълбочина, още по темата може да прочетете тук.

За минимализма може да се каже много, но трябва ли?

Почувствайте го.

Желая ви слънце,
Вики

Photo credit: Unsplash


Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.