Hygge | Щастливи по датски

Щастливи ли сме? 

Прост и същевременно толкова сложен въпрос.

Докато пишем черновата на отговора си на ум, ще ви разкажа за една забележителна нация.

Датчаните.

Освен с Лего и Ханс Кристиян Андерсен, те са известни и като едни от най-щастливите нации. Това вероятно се дължи на много фактори (като икономика, политика и други), но да обърнем внимание на най-простичката съставка – възприятието им за света, живота, щастието.

А какво е щастието? 

Всички сме наясно какво е то по принцип и как може да го постигнем, но датчаните са едни от хората, които действително знаят  и прилагат най-прекия път до него. С малки стъпки. Всеки ден.

В крайна сметка, щастието е различно за всеки.

Ето първата съставка от тяхната семпла, но резултатна Рецепта за щастие:

Да се радваме на 

малките неща 

любимите хора 

комфорта на дома

или

Хюга.

Думата Хюга (“Hygge”) е със стар норвежки произход и буквално означава “благоденствие”. Днес тя се свързва предимно с “удобство”, но всъщност в нея е заложена много по-дълбока философия. Датската Хюга има еквивалент на шведски (“mys”) норвежки (“kos”).

Най-подходящото време от годината за прилагането и е през студените месеци, около Коледа. 

Зимна вечер, проблясващи малки пламъчета на свещите, ароматен чай или греяно вино край камината, прегръдка на любим човек и сладки разговори с близки приятели в компанията на домашна храна. 

Това е Хюга.

Изкуството да създаваме и да се наслаждаваме тихо на ежедневните радости като комфортна обстановка и топло общуване с близките хора. Да “забавим” хода на времето и да оценим истински добрите неща в живота.

Освен през зимата, можем да сме Хюга-активни и през останалите части от годината. Каране на колело, пикник, хубав филм в компанията на любим човек, концерт…… 

Щом носи онова приятно гъделичкащо и усмихващо усещане, е Хюга.

Дания е на едно от челните места по потребление на свещи. Декоративните огньове са най-могъщото Хюга-оръжие. Особено важно е да разпределим светлината на по-малки и повече места, вместо да е концентрирана от един източник (лампа).

Пухкави одеала, книги, растения, естествени материали като дърво, камък и пастелни цветове са част от инструментите, с които може да пресъздадем в дома си датското изкуство за комфорт и щастие.

Домашните любимци също са прекрасен източник на положителна енергия.

Ето и някои добри книги по темата:

Останалите съставки на щастието датчаните са скромност и уважение към околните (Закон на Янте), баланс работа-семейство и реалистични очаквания.

Живеем на пълни обороти, с часовник на ръка и високи цели. Бягството към наш магичен свят, обвит в топлина и щастие е едно чудесно алтернативно хоби.

Нали?

Желая ви слънце,
Вики

Photo credit: Unsplash/Shutterstock

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.