Достатъчно или Lagom

Златната среда е магична формула за щастие,  търсена от древни времена и до днес. Особено днес. Тя е ключова за успешно справяне с натовареното ежедневие и стресовите ситуации.

Но как да я постигнем?

Едва ли ви е хрумвало, че отговора се крие в простичка скандинавска философия. Лагом или точно колко ни е нужно за да сме щастливи.

Родината на Лагом (“Lagom”) е Швеция.

Произходът на думата “lagom” идва от старинното “закон” или “lag” (“law”), което не се отнася до съдебната система, а по-скоро до здравият разум. 

Тази философия за живот изгражда  културата и възприятието на шведите. Буквално тя се тълкува като “Нито твърде много, нито твърде малко. Точно количество.” Ръководени от Лагом, шведите се стремят да постигнат баланс между работата и личния живот, поставят си реалистични цели и се стараят да се заобикалят само с необходимото. Това им осигурява висок стандарт на живот, спокойствие и здравословни отношения.

Според тях всеки трябва да има достатъчно, но не прекалено.

Има и теории, че терминът е използван още от времето на древните викинги, с което са назовавали точното количество медовина, което да се изпие от рога за да има достатъчно и по равно за всички.

Можем да практикуваме Лагом по отношение на всичко: 

  • интериор
  • взаимоотношения
  • кулинария
  • пътувания

Други характеристики на Лагом са скромност, ограничаване на стреса, цялостен баланс, грижа за околната среда и стремеж към устойчив начин на живот.

Концепцията е противоположност на материализма и консуматорството. 

Да забавим темпото и намалим излишъците от вещи. Да се насладим на смислен, задълбочен и изпълнен с удоволствие и чиста радост живот. Да се разходим в гората, обядваме с приятели или да отделим време за любимото си хоби. 

Това е Лагом.

Балансът идва когато изградим здравословна връзка с работата си, имаме достатъчно време за личен живот – за любимите хора,за нещата, които обичаме да правим. Той е  умението да поставяме граници, да изваждаме есенцията и да се грижим за личността си.

Лагом носи здраве и щастие.

За мен лично Лагом е голямо предизвикателство.

В природата на човек е нестихващия стремеж към развитие, контрол (над нещата), признание (от обществото). Защото сигурно винаги може(м) и по-добре. Винаги има какво още да се свърши, постигне, пожелае. Но превръщането на амбициите в самоцел е силно нездравословно и вероятно в дългосрочен план ще има негативни последици за здравето ни. Затова е важно редовно да осигуряваме покой и радост за ума си.

И така..

Слънчев неделен следобед. Дилемата е дали да почистя вкъщи, да направя вкусна вечеря, да довърша статията, която пиша от сряда и да изкъпя кучето или да отида най-накрая на кафе с приятелката ми, която виждам веднъж на няколко месеца (поради взаимна заетост).

Затварям очи.

Вдишвам и издишвам дълбоко.

Една къща никога няма да е достатъчно чиста, задачите неуморно ще изникват една след друга, но е редно да отделяме време и за собственото си здраве и щастие. Редно е да се погрижим за себе си, както и да помислим за близките си.

Ако можех да прочета тези редове преди пет години сигурно щях да съм изумена от себе си. Защото бях тотална противоположност на Лагом. Държах работата и задълженията си на първа позиция, а здравето и грижата за себе си се губеха някъде в далечината на претоварения ми график.

С течение на времето обаче човек се самошлифова, реорганизира приоритетите си и все повече започва да цени и полага грижи за тях, а след това и за всичко останало.

Ако искате да научите още люпопитни факти по темата, препоръчвам книгата на Горан Евердал “Лагом – шведският начин да живеем добре”:

Сещам се и за един много стар, но страхотен филм по темата – “Click”. Гледайте го (пак). Има какво да научим или поне да си припомним.

И не забравяйте, истините са пред нас, стига да сме достатъчно съзрели за да ги видим.

Желая ви слънце,
Вики

Photo credit: Unsplash

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.