Wabi-sabi | Съвършенството на суровата красота

Ако ще говорим за красота и философия, няма как да подминем японците и техните безценни житейски уроци.

Те имат един особен подход към повредените керамични вещи, а и като цяло към живота.

Счупената чиния не се изхвърля, а се залепва със смес от лепило и злато ,сребро или дори платина. По този начин връщат към живот повредения предмет и дори го правят една по-добра версия на оригинала. 

В това се крие и философският смисъл на този метод, наречен  “Кинцуги” (“kintsugi”) или още “кинцукурой”.

Независимо дали става дума за предмет или взаимоотношения, трябва да ценим историята на обекта, да се грижим за него и да го обичаме въпреки или заради несъвършенствата му.

Именно несъвършенствата са уникален белег на всеки от нас. Те изграждат нашата автентичност и красота. 

Да приемем реалността и преходността на нещата, както и да ценим и превърнем в свой позитив несъвършенствата.

На това ни учи и японската философия  Уаби-саби (“Wabi-sabi”). 

Тя се появява през 15-ти век и има общи корени с Дзен Будизма, Минимализма, Лагом и Zero waste. Корените на тази концепция са в традиционните японски чаени церемонии. Формира се като отговор срещу консуматорството, материализма и прекомерната употреба на орнаменти и редки материали. 

Идеологията на Уаби-саби е особено актуална и приложима и днес. Тя ни помага да сме по-гъвкави в условията на модерния живот, изпълнен с динамика, стрес и стремеж към притежание на все повече. 

В началото значението на Уаби-саби е носело негативен полъх. В буквален превод, “wabi” се е отнасяло до самотата, произтичаща от живота сред природата, далеч от обществото. Днес “wabi” се свързва с провинциалната простота, свежест, тишина и приглушена елегантност. Открива се както в природни, така и изкуствено създадени обекти.

“Sabi” носи значението на “хладен”, “изсъхнал”. Свързва се с естественото развитие (остаряване и износване) на обектите и като цяло с разбирането за преходността им. Това е изцяло ново възприятие и начин на мислене за заобикалящия ни свят и резултатите от протичащите в него процеси. ”Sabi” се отнася до красотата и спокойствието, произтичащи от възрастта.

Част от основните характеристики на Уаби-саби са:

  • асиметрия
  • простота
  • суровост
  • икономичност
  • скромност

Има три основни истини, които тази философия подкрепя: преходност, незавършеност, несъвършенство.

Всяка бръчка (по лицето), пукнатина (по чашата) или избледняване (на дрехата) е щриха на най-големият артист – времето. То ни моделира по свой уникален начин, а борбата с него е тежка и безсмислена. Колкото по-рано го осъзнаем, толкова по-скоро ще свалим огромен товар от плещите си. Товарът на илюзията за перфектността. Това ще ни позволим да бъдем уникални. Да бъдем себе си.

Преследването на перфектността е въпрос на избор. Но смятам, че по-важното е да изживеем съзнателно настоящето, да се насладим на нещата каквито са и да сме подготовени да виждаме красотата им дори след “четката” на времето. Колкото по-малко човешка намеса има, толкова по-естествено се разгръща красотата.

Преди повече от 700 години японците осъзнават, че търсенето на красотата в несъвършенствата е пътят към просветлението.

Уаби-саби е приложим в много направления като дизайн, интериор, а често е възприеман и като начин на живот. Той се среща в специфичния талант на японците да виждат, ценят и пренасят красотата на природата в дома си.

Съдовете “раку” са най-яркото материално въплъщение на Уаби-саби и се използват в чаените церемонии и до днес. 

Разликата между минимализмът и Уаби-саби е, че последният залага повече на скромността, отколкото на строгост и категоричност. При Уаби-саби цветовете отново са светли, пастелни, сиво-бежови, но използваният дървен материал за мебелировка е по-тъмен. Аксесоарите и тук са прецизно избрани, устойчиви, със голяма стойност за притежателите им.

Философията е силно свързана със земята. 

Основно послание е да се стремим да се заобикаляме с повече естествени, природни обекти, като тяхната уникалност и преходност  ще ни донесат баланс и ще ограничат стресовите фактори в живота ни.

Уаби-саби настоява да запазим автентичността в максимална степен. Можем да проявим творчество и да комбинираме няколко интериорни стилове. Основно изискване е да се придържаме към употребата на естествени материали (тъмно дърво, камък) в тяхната най-чиста и непреработена форма. Да заложим  на ясни и семпли решения, функционалност, повече светлина и въздух в помещенията.

За разлика от останалите интериорни тенденции, стремежът към завършеност и пълнота е изместен от един “отворен финал”, незавършеност, несъвършенство. Така внасяме характер и подчертаваме натуралната красота на помещението.

Ето един страхотен апартамент от Sergey Makhno Architects, в топли бежови нюанси:

Ако сте намерили вдъхновение, ще се радвам да ми разкажете и вашата история за “счупената чиния” или просто да споделите идеи, впечатления.

Желая ви слънце,
Вики

photo credit: Unsplash/ Shutterstock/ https://mahno.com.ua

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.