Japandi | Когато Северът среща Изтока

Днес ще ви разкажа за едно екзотично разклонение на минимализма, а именно стилът Джапанди (“Japandi”, “Japanordic”, “Scandinese”).

Той става популярен през 2017 година. По интригуващ начин успява да вплете в себе си най-доброто от два свята – Скандинавието и Япония, като остава верен на основните минималистични принципи. Джапанди е пропита с красота компилация от класическия японски Wabi-sabi стил и уютно-пастелния Hygge тренд, присъщ на Севера. 

И трите стила (Wabi-sabi,Hygge, Japandi) са подчинени на основния закон в минимализма, при който функционалността и чистотата доминират над изобилието.

Умелото съчетание на хладния и по-консервативен скандинавски дизайн с вечната класика на японската естетика са глътка свежест за любителите на семплия интериорен дизайн. Джапанди е интригуващ шедьовър от несъвършената атмосфера на Wabi-sabi, поръсена с много комфорт и уют.

Основни прилики между източния и северния стил:

И двата стила са подвластни на минималистичните принципи за простота, чистота и безвремие. Те залагат на естествени материали (камък,дърво,метал), растения, комбинация от неутрални и по-наситени цветове, функционални аксесоари и устойчиви мебели. Акцентът обаче остава върху дървените изделия.

Джапанди е перфектен баланс между по-лъскавият и горещ източен стил и ледения дъх и неутралност на Севера. Джапанди е “стоплен” вариант на скандинавския минимализъм

Но какво се крие очарованието му?

То се поражда от равновесието на контраста между двата стила. От плавният преход на модерно с ретро усещане.

Можем да създадем тази красива комбинация като смесим светлото дърво и неутрална скандинавска основа на помещението с по-ярки, черно-бели и като цяло монохромни акценти. Друг вариант е при по-наситена палитра от цветове като основа да използваме светли дървени елементи и аксесоари. Естествени нюанси пък може да внесем чрез растенията.

При избора на мебели отново следва да търсим хибридна версия на прости геометрични форми и по-разчупени и извити линии.

Помнете: контраст, хармония, чистота.

Ключови елементи за Джапанди са ниски мебели, различни комбинации на светло и по-тъмно дърво, паравани, естествени текстури, занаятчийски аксесоари.

Аксесоарите отстъпват място на функционалността на помещението, но все пак те трябва да са прецизно избрани и носещи стойност. 

Хюга разчита на комфорта като залага на меки възглавници, уютни одеала и килими. Докато източният стил предполага по-изтънчени и елегантни предмети като вази, картини, лампи, керамика.

Ако ви е харесал този стил ви препоръчвам да разгледате работата на интериорния дизайнер Саня Пел .

Освен стил в интериорния дизайн, Джапанди е и философия на живот. Чрез него съхраняваме топлината и уюта на дома и сърцата си, като стоим над материализма и пренасищането.

Желая ви слънце
Вики

photo credit:
Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.