Fika | Шведският кафе ритуал

Какво е Фика ?

Най-общо казано, Фика (“Fika”) е шведският вариант на датската Хюга.

Тя е своеобразна пауза и прекарване на качествено време с приятни хора, в компанията на кафе и домашно приготвени сладкиши.

Възниква през 19-ти век, като произхожда от шведската дума за кафе “kaffi”, но с разместване и наопаки “fika”. Също така “fik” е и разговорната дума за “кафене”.

Шведите обаче не обичат да превеждат Фика, тъй като в превода се губи дълбочината на нейния смисъл.

Философията на този древен ритуал е съвсем простичка и се изразява в умението ежедневно да забавим темпото за кратко, да се отърсим от служебните задължения и проблеми, да се посмеем и поговорим с приятни хора и като цяло да поддържаме позитивните нива на духа и тялото си.

Фика има много измерения:

  • Кафе пауза + сладки
  • Социален феномен – за освежаване на ума и затвърдяване на взаимоотношенията с околните
  • Концепция – важна ежедневна част от шведската култура за подобряване на продуктивността
  • Ритуал  – чрез почивка, комуникация и дребни кулинарни удоволствия се изгражда позитивна околна среда

Няма строги правила за нейното изпълнение. 

Свещите, кафето, храната, приятелите са част от подходящите съставки за този ритуал. Но винаги остава място за нашето въображение.

Оригиналната Фика рецепта включва кратка почивка с кафе и дребни домашни сладки в приятна компания.

В днешно време обаче кафето може да бъде заменено от чай или друга напитка,  храната не винаги е домашно приготвена или сладка (може и солен сандвич), а понякога дори отсъства компания.

Храната, мястото, времето и служебния статус не са с приоритетно значение за Фика.

Може да хапнете от пай до дребни сладки или сандвич, от кафе до чай или друга напитка. 

В офисът или в парка, в кафене или вкъщи.

Фика може да се практикува по всяко време, като най-често се прилага сутрин и следобяд.

В този смисъл, Фика е чудесна възможност да поговорите с по-висшестоящи от вас в неформална обстановка в офиса или в на друго място защото в процеса на общуване няма разделение. 

Този обичаи е характерен за всички звена (от производство до администация).

Освен като едни от най-щастливите хора, шведите са известни и като страстни почитатели на кафето. Страната им е на едно от първите места по употреба на кафе (и сладки!). В миналото вълшебната напитка е била забранявана пет пъти, но голямата им любов към нея ги е принуждавала да се крият в гората за да и се насладят.

Неприсъединяването към Фика според шведите е проява на неучтивост. Доста често дори служителите се редуват да пекат сладкиши и ги носят в офиса.

През 20-ти век става популярна интересната традиция, според която всяка шведска домакиня трябва да организира “kafferep”. Това е почти еквивалент на английския обичай за следобеден чай. Тя била задължена също и да сервира по седем вида сладки с кафето.

Сладкишите са неизменна част от традиционната Фика. Те се радват на голямо изобилие, като най-характерни са канелените рулца, марципанови и бадемови сладки, ябълков пай и шафранов хляб и други. 

Какво символизира кафето днес?

Пиенето на кафе днес се свързва по-скоро с динамично презареждане, ободряване и ускоряване на процесите, отколкото с опознаване на личността и изграждане на дълбоки и пълноценни взаимоотношения. Последното е особено важно защото е предпоставка за положителни резултати (в работен и личен план)  и има много здравословни ползи. Затова значението на Фика е толкова голямо и днес.

Ако ви е интересна темата, препоръчвам книгата на Ана Бронс и Джоана Киндвал “Fika: The Аrt of the Swedish Coffee Break”. В нея има още много интересни детайли за този уютен северен обичай, както и много рецепти за печива и завладяващ аромат на канела.

Фика е поредното доказателство, че има какво да научим от скандинавските народи за семейния уют, взаимоотношения и пълноценен начин на живот. Също така имаме свободата да сме креативни и да го приложим, независимо от местожителството си.

За мен Фика е не просто кафе пауза, а начин на живот. 

Тя е необходимо извинение да забавим темпото и да се насладим на истинските неща. Нека създаваме повече добро – за себе си и околните.

А кои са вашите любими Фика-моменти?

Желая ви слънце,
Вики

photo credit: UnsplashНапишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.