Да вложим повече усилие или Umage

След като ни разкриха уютната и комфортна философия на Хюга, сега е ред да научим от датчаните и тяхната рецепта за Umage.

“Umage” или “Умейдж” в превод от датски означава “да вложим допълнително усилие”.

Тази философия ни подтиква да се постараем повече като завършим отдавна отлагани проекти (от домакинството или офиса), посетим групови тренировки или изгладим спалното бельо.

Дания е малка страна с ограничени естествени ресурси. Затова на датчаните винаги им се е налагало да надхвърлят предела си, да вложат повече Умейдж (усилие). В тяхната ДНК е заложен този стремеж към уникална и добре свършена работа, което да ги отличи от масата.

Идеологията на Умейдж намира приложение в много сфери като дизайн, мода, фотография, кулинария и други. Също така е един от последните скандинавски лайфстайл трендове.

Динамиката на нашето съвремие предразполага към множество незавършени дейности, за които нямаме достатъчно време или желание. Припомняйки си за тях периодично, се внася излишен шум и стрес в ума ни.

Скърцащата панта на вратата? Или хаоса в най-горния кухненския шкаф? Онова досадно копче на ризата, което винаги се разшива..

Едва ли има дом, в който всичко да е изрядно. И моят не е изключение.

Премахвайки дребните дразнители ще отворим път към повече спокойствие и свобода на ума. Ще освободим място за Хюга.

Умейдж ни напомня да организираме съзнанието си, да се фокусираме върху целта, да вникнем в  детайлите, да си изградим навик, да се стремим към съвършенство и красота, да достигнем пределите си.

Тук е важно да не залитаме в крайности, а да се придържаме към златната среда и балансиран начин на  живот. 

Например може да си позволим няколко Умейдж момента през седмицата или месеца, но е задължително да ги редуваме с щедри дози почивка.

Чудесен пример за Умейдж е работата на датския дизайнер Сорен Равн Кристенсен (umage.com). Следвайки идеологията за екстра усилие, той прекръства компанията си от “Vita Copenhagen” на “Umage”. 

Авторът залага на добре обмисления и устойчив дизайн, който да внесе добавена стойност за потребителя. 

Неговите произведения са подчинени на принципите за простота, естетика и функционалност, пропити с изискан занаятчийски дух и грижа за околната среда.

Когато влагаме мисъл и грижа ние създаваме автентични и устойчиви във времето решения. Стремете се да създавате или поне да използвате такива. 

Каква е връзката между Умейдж и Хюга?

На пръв поглед двете философии изглеждат противоположни. В действителност обаче Umage (усилие) е предпоставка за последваща Hygge (комфорт). 

Осигурете си време и условия за уют, като предварително вложите усилия и свършите отдавна отлагани задачи. След отстраняването на дразнителите ще удвоите насладата от почивката и горещия шоколад.

Моят съвет е да ги практикувате заедно и последователно.

Ето как да практикуваме Умейдж в няколко стъпки:

  • Организирайте съзнанието и тефтера си

Помислете и запишете всички неща, които сте отлагали да свършите в офиса или вкъщи. Изберете си ден от месеца или седмицата, в който да свършите набелязаните задачи.

  • Oсвежете

Не купувайте нови вещи постоянно. Обикновено разместване или преаранжировка ще имат същия ефект . Създайте цялостната картина и послание в главата си и след това пристъпете към действие.

Можете да освежите интериора на дома си като ежегодно подменяте текстила пролет и есен. Забележка: направете си комбинациите и ги сменяйте регулярно всяка година, без да харчите за нови. 

Някои датчани го подменят периодично със смяната на сезоните, но това е малко повече усилие. 

Гардеробът ви също може да е разнообразен като създадете интересни комбинации на визии, използвайки парчета от два сезона например. Например може да освежите зимната жилетка със свежа тениска с ананаси. Така ще внесете стил и характер на визията си. Ще оставите почерк.

  • Използвайте растения

Растенията се нуждаят от вашите периодични грижи, но те ще ви се отблагодарят с естетичната си и пречистваща стойност. Използвайте ги умело за да моделирате пространството. Придайте височина на трапезарията или поставете акцент върху даден рафт.

  • Подредете наоколо

Почистете и преорганизирайте рафтовете в кухнята, библиотеката или пространството около камината. Това може да е успокояващо и отпускащо преживяване или поне резултатът от него със сигурност ще има такъв ефект. Препоръчвам ви книгата на стилистът Марта Робърт “Shelfie: Clutter – clearing Ideas for Stylish Shelf Art”

  • Декорирайте стените
  • Бонус съвет

Не спирайте да вдъхновявате себе си, околните и света. 

Харесва ми посланието на Умейдж, което ни припомня да правим нещата с отпечатък и мисъл за утре. 

Желая ви слънце,
Вики

photo credit:

Unsplash
fermliving.com
umage.com

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.