Естествени материи | Лен

Ленът е естествена и ценна материя, извлечена от влакната на лененото растение. Дългите му нишки придават еластичност и имат способността да запазват формата си по-дълго. Характерната текстура на лена се дължи на по-голямата дебелина на влакната (спрямо тези на памука).

Ленената материя е изключително лека, прохладна и “дишаща”, което я прави идеален избор за летните месеци. Някои от основните приложения на лена са производството на бельо, дрехи, интериорен текстил и други.

Ленът е бил предпочитана материя още от древността поради своята издръжливост, антибактериалност и проводимост. Използван е в Древен Египет за обвиване на мумиите, като признак на чистота, лекота и благосъстояние. Също така е бил използван при направата на книги и бронирани дрехи (“linothorax”).

Той е лесен за отглеждане, непретенциозен и екологично чист продукт. Технологичната му обработка се характеризира с нисък процент отпадъци, които са разградими и по този начин спомагат за опазване на околната среда.

Основни производители на лен са от Източна Европа,  и Китай, като Русия е най-големият за Европа. Качествен лен се произвежда главно в САЩ и Белгия, както и в местни фабрики в Италия, Германия, Австрия и повечето от Скандинавските страни (Швеция, Дания).

Предимства

Здравина
Той е в пъти по-здрав материал от памука,особено когато е мокър.  При продължителна употреба и пране не става на мъхести топчета.

Подобряваща се с времето структура
С течение на времето ленените дрехи стават все по-меки и гладки. Характеризира се с лесна мачкаемост.

Хигроскопичност
Това е способността на лена да приема и отдава на околната среда влагата, която се образува (например в следствие изпотяване).

Въздухопроводимост
Усещането за прохлада и лекота е сред основните супер сили на лена.

Хипоалергенност
Той не задържа прах и други частици, което спомага за предотвратяване на различни алергии. Като цяло ленената материя се замърсява трудно.

Антистатичност
Ленът отблъсква статичното електричество и съпътстващите го натрупвания на прах.

Антибактериалност
“Дишащата” му текстура не позволява натрупване и задържане на бактерии, което често е причина за много дерматологични инфекции и алергии. Използва се и под формата на опаковки за съхранение на храна.

Ексфолиране
Поради по-грубата си текстура, ленът е чудесен естествен ексфолиант за тялото.

Употреба

Знаете ли, че само 5% от лена се използва за производството на дрехи?


Над 70% от ленените тъкани намират приложение в текстилната промишленост при производството на спално бельо, хавлии и други продукти за баня,  домашен декор ( завеси, покривки) и много други.

Ленът се използва и в изкуството като основа в платната за рисуване с маслени бои. 

При намокряне се повишава здравината на лена, което е причина за употребата му при производството на хартия. САЩ и други страни използват тази хартия  (25% лен и 75% памук) за отпечатване на банкноти.

Грижа за лена

Изпирането на лена се налага значително по-рядко, отколкото смятате. Вместо да го третирате често с пране, при по-слаби замърсявания препоръчвам просто да окачите артикулите на проветриво място.

Перете на ниски обороти и студена или максимум 30°C. Горещата вода ще повреди фибрите на плата и може да го увреди. 

Центрофугиране
Най-добре е ленът да съхне на естествена температура за да се избегне “намачкване” и увреждане от агресивното изсушаване на плата. Също така употребата на сушилни машини е допълнителен разход на енергия.

Химическо почистване
Не е препоръчително, както и избелването на ленени тъкани.

Съхранение
Постарайте се да използвате по-дебели закачалки и избягвайте “защипване” на дрехите, защото това може да деформира формата им и да остави следи.

Гладене
Ленът се намачква лесно. Затова можете да го окачите в банята, докато взимате горещ душ, или да използвате съвсем леко загрята ютия с па́ра за изглаждане на гънките.

photo: bedthreads.com.au

Предвид тежкото състояние на околната среда днес е наложително спешно да се насочим към употребата на възможно най-много естествени материали и да ограничим максимално използването на евтини синтетични продукти. 

Повече за етичната мода и по какъв начин евтините дрехи реално струват скъпо, 

вижте тук.

Желая ви слънце,
Вики

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.