Janteloven | Закон на Янте

Подобно на “дрес кодът” в модата, за северните страни е присъщ и “код на поведение” – Janteloven или Закон на Янте.

Философията му е насочена към прекомерната показност и консуматорското поведение на хората. В обобщен вид Законът на Янте твърди, че никой не е по-добър от другите и следва да се отнася с уважение и умереност.

photo: unsplash.com

Законът на Янте се споменава за първи път в една от книгите на датско-норвежкия автор Аксел Сандемусе. В нея той разкритикува арогантното социално поведение на хората с висок статус, които демонстрират превъзходство или просто се преструват на по-добри от останалите.

Високият стандарт на живот в скандинавските страни не е единствената причина за тяхното благополучие и обща удовлетвореност от живота. 

Те са известни като парченцето земя с най-щастливите хора. Част от тайната за това се крие в нагласата им към света и тяхното отношение към околните.

Ако сте прочели статията за Люка, вече знаете, че всъщност именно добротата е един от основните ключове за щастието. Да правим добро е естествено призвание на човека. Всички се раждаме с усмивка и се формираме като личност с помощта на околните.


Тогава как бихме могли да сме щастливи без тях? Или за сметка на тях? 

Правейки добро, човек “храни” едновременно две души – своята и на ближния.

photo: pexels.com

Ето и основните принципи на Законът на Янте:

  • Не мисли, че си специален
  • Не мисли, че си по-важен от другите
  • Не се убеждавай, че си по-добър от другите
  • Не мисли, че някои се интересува от теб
  • Не мисли, че си по-умен от другите
  • Не мисли, че си повече от другите 
  • Не мисли, че можеш всичко
  • Не си мисли, че можеш да поучаваш
  • Не мисли, че знаеш повече от нас
photo: pexels.com

До скоро смятах, че скромността като черта от характера ми е сериозен недостатък и препятствие по пътя към целите. Днес обаче категорично знам, че е огромен дефицит в днешно време и по тази причина я възприемам като необикновен повод за гордост. Смятам, че този тип хора са “застрашени от изчезване” и голяма част от тях всъщност стоят в основата на велики дела. Те обаче никога няма да говорят за тях защото геният е тих. Истинската сила е в лидерството чрез пример, а не чрез излишен шум.

Мисля, че Законът на Янте е изключително актуален днес и дава сериозен материал за размисъл.

Особено за нашите географски ширини където е възприет изтощителният и постоянен стремеж към все по-големи цели, все повече богатство и преследване на по-горно стъпало от стълбата на успеха. 

Подкрепям мащабното мислене и ходове, стига те да не са за сметка на чуждото благо. 

photo: pexels.com

Скандинавските страни знаят отлично, че прогресът на личността е не по-малко важен от цялостното благополучие на обществото. Те балансират умело времето за работа с това за семейството. За целта работното им време не надвишава 5-6 часа на ден, имат привилегията сами да избират кога да започне работния ден (“плаващо работно време”) и тн. 

photo: pexels.com

Първата стъпка от успеха е знанието, че зависим един от друг и следва да уважаваме нуждите на околните. По този начин можем да се радваме на тяхната креативност, съвестна работа и като цяло най-доброто, на което са способни.

Защото вдъхновението не е приятел на самотата и освен това музата няма работно време.

photo: pexels.com

Другата съставка за щастието според скандинавците е поставянето на реалистични и постижими цели специално по отношение на семейство, приятели и взаимоотношенията с хора като цяло. Колкото по-нормални очаквания имаме към околните, толкова повече радост си гарантираме.

И ето как един “ретро” идеал като скромността се налага като крайъгълен камък за успешен, благороден и щастлив живот сред “модерните” държави.

А защо не и сред нас?

Желая ви слънце,
Вики

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.