Plogging | Спорт + грижа за природата

Една от причините да ви разкажа за този скандинавски тренд е, че по природа българинът е самостоятелен играч. Независимо дали става дума за спорт или за офис-проект, всеизвестно е, че не сме особено добри в отборните игри и като цяло в екипната работа. От наблюденията ми мога да заключа, че повечето хора предпочитат сами да поемат лаврите и риска за тях.

Аз самата доста по-добре и концентрирано работя, тренирам и се развивам самостоятелно. 

photo: unsplash.com

Не бива обаче да забравяме, че въпреки всичко, сме част от обществото и трябва да се грижим преди да очакваме същото от негова страна.

А за да има дом това общество е жизненоважно всички ние редовно да помагаме на планетата.

Защо?

Всяка година произвеждаме по 300 млн тона пластмаса, като 8,8 млн от нея се изхвърля в океаните. В резултат на това много от обитателите им страдат или са на предела на оцеляването. 

photo: plogga.se

За съжаление прогнозите също не са оптимистични. Според тях до 2050 година количеството на пластмасата ще надмине това на рибите.

Рециклирането не е достатъчно и цялостно решение. Нужни са по-мащабни действия.

photo: unsplash.com

Как?


Всеки ден се включват нови хора от цял свят в борбата с пластмасовото замърсяване. Те прилагат най-различни иновативни методи и идеи за намаляване на унищожителното ни въздействие. 

Някои залагат на най-добрият вариант – използването на алтернативи на пластмасата.

photo: unsplash.com

Други, като Аврора Робинсън, Джейн Перкинс и Вероника Рихтерова, превръщат отпадъчната пластмаса в изкуство.

photo: aurorarobinson.com

Трети се замислят и спират да използват пластмасови съдове, прибори и торбички за ежедневния офис-обяд. Лесно е и не ни коства почти нищо.

Както знаем, Швеция е на първо място в Европа по обработка на отпадъците и е най-чистата страна. Шведите подхождат доста интересно към проблема с отпадъците.

Те започват да практикуват “Plogging”-  скандинавски еко тренд, насочен към намаляване на замърсяването.

photo: gettyimages.com

Терминът се появява през 2016 година. Негов откривател е Ерик Алщрьом, който създава уебсайтът “Plogga.se” за да развие социалната инициатива и привлече повече доброволци.

Значението на “Plogging” произхожда от шведското “plocka upp”, което означава “вдигам”. 

Той представлява интересна комбинация от бягане (джогинг) и кратки спирки за събиране на отпадъци и регулярното им изхвърляне на правилните места.

Социалната мисия привлича вниманието на гиганти като Washington Post, BBC, The Guardian и много бързо събира съмишленици от цял свят.

За практикуването на Плогинг не е задължително да бягаме. Идеята е докато извършваме предпочитаната от нас физическа дейност (бягане, разходка на кучето или просто ходене с компания) да помогнем за събирането на отпадъка. За целта е необходимо да си вземем ръкавици и торбичка, в която да събираме отпадъка.

Ако обичате да сте навън (и сте почитатели на Фрилюфтслив) или пък искате да се раздвижите, Плогинг-ът е чудесна възможност.

За редовно бягащите еко-трендът внася известно разнообразие и допълнителна мотивация.

Дори и да не сме на “зелена” вълна си струва да помислим как многократното навеждане и събиране на празни бутилки ще помогне да изваем фигурата си, като същевременно помагаме и на планетата.


За още вдъхновение и добри примери потърсете #plogging в Инстаграм или вижте тук.

Аз пробвах на връщане от работа, когато не бързам чак толкова и мозъка ми има нужда от малко кислород, а душата от още едно добро дело за деня. Този уикенд ще се възползвам от хубавото време и ще изтествам тази интересна фитнес алтернатива. Очаквайте снимки с #ploggingdresslandblog, #ploggingbulgaria и ъпдейт на статията!

photo: unsplash.com

Но

защо да събираме чуждите отпадъци?


Да се оправдаваме с държавата или липсата на възпитание в околните е наивно. Съгласна съм, че всеки трябва да носи отговорност за действията и отпадъците си. Но преди всичко трябва да действаме като общество. 

“It’s not my garbage but it’s my planet”

Ще пробвате ли и вие?

Желая ви слънце,
Вики

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.