Естествени материи | Памук

Памукът е  храст.

Освен това той е изключително ценна влакнодайна култура и най-често използваната суровина в текстилната индустрия. Естественото му влакно се извлича от семепъпката на памуковото растение. Той е едно от най-древните и екологично чисти блага.

photo: solawoodflowers.com

Същност

Памукът е изграден от естествените влакна на памучните растения от вида “Gossypium”. Неговото влакно е съставено от различни и вариращи по дължина нишки. Памукът се състои предимно от 94% целулоза. Той е мек и пухкав материал. За да се развива правилно, памучното растение се нуждае от много слънце и вода,както и от продължителни периоди без слана. 

Терминът „памук“ се отнася до частта от растението, която расте в чашката – обвивката за пухкавите памучни влакна. Памукът се използва за създаване на прежда. От нея се изтъкава мека и устойчива тъкан – памучнен плат.


Произход

Думата памук произхожда от арабската дума “quton”, използвана за описание на фини материи. Най-ранното производство на памук е извършвано в Индия. Употребата на памукът датира от 5-то хилядолетие пр.Хр.

photo: wikipedia.org

Памучният джин е изобретен от американецът Илай Уитни. Инструментът представлява уред, отделящ памучния пух от семената на растението. Той спестява значителна част от времето на ръчна обработка на материала, като го намалява от 600 на 12 часа (за 1 бала). Памучният джин направи производството на памук много по-лесно и бързо, като помогна на влакната да се разпространят като широко използван текстил.

Благодарение на този уред започва усилено производство на материала в САЩ и Европа.

По време на Индустриалната революция Великобритания е един от основните производители на памук.

Разпространение

Памукът расте в почти всички тропически и субтропични региони по света, включително САЩ, Китай, Африка, Индия, Узбекистан, Пакистан, Бразилия и Турция.

Най-голямо разнообразие от див памук има в Мексико, следван от Австралия и Африка.

Китай е най-големият производител в световен мащаб. САЩ се нарежда сред основните производители и е главен износител. 


Обработка

Памукопроизводството е изключително ангажиращ процес. Той включва засаждане на памукови семена, бране на реколта и нейното изпращане до джиновете за последваща обработка.

photo: unsplash.com

В миналото памукът е бил събиран, разделян и обработван ръчно. Днес процесът е механизиран посредством джинове. Започва се с автоматизирано бране на целите растения, като в последствие те се обработват за да се разделят ценните ленти от материала от останала част от растенията. След събиране на памукът, той се балира и съхранява в полетата до момента на изпращане до джиновете.

Там памучните бали се почистват и размазват, за да отделят материала от мръсотия, семена и мъх.

След като памукът е преминал през джиновете и е напълно отделен от семената, суровият памук се компресира и съхранява, готов за изпращане до текстилни мелници за по-нататъшно производство.

Почистеният и пухкав памук се поставя през машина за кардиране, която допълнително почиства материала и оформя късите влакна в дълго въже, което след това е готово за предене и тъкане.

След автоматизиране на процеса по обработка на памука, неговата цена намалява. Това е и една от причините днес той да е най-популярната суровина за производство на текстил и облекло.


Знаете ли, че годишно се произвеждат по 25 млн. тона памук? 

photo: unsplash.com

Добивът на памук се извършва от 2,5% от общата площ на обработваемата земя в света.

Видове 

Има 4 основни вида памук:

  • Планински памук – представлява 90% от световното производство. Отглежда се в Централна Америка, Мексико, Кариби.
  • Египетски или Креолски памук – той е 8% от световното производство. Родината му е тропика на Южна Америка.
  • Дървесен памук – неговата родина е Индия и Пакистан. Той заема под 2% от световното производство.
  • Средиземноморски памук – произхожда от Арабския полуостров и Африка (под 2% от световното производство).

Органичният памук може да е всеки вид, който е отглеждан без химикали и растенията не са генетично разработени.

photo: unsplash.com

Натуралният цвят на памучните влакна може да бъде бял, кафяв или зелен.

Въпреки нарастващото производство на изкуствени материи, памукът заема лидерско място в световното потребление.

Защо?

Най-вероятно поради неговите супер

Характеристики

photo: unsplash.com

Мекота
Устойчивост
Абсорбация
Хипоалергенност
Антистатичност
Терморегулация
Лесна податливост на багрене
Способност да “диша”

При намокряне памукът увеличава с до 20% здравината си.


Приложение

Памукът е една от малкото суровини, които се оползотворяват почти изцяло. 

Около 60% от производството му се използва за направа на дрехи, а от останалата част се приготвят продукти за дома и индустрията.

photo: unsplash.com

Използва се за направа на:

  • прежди и тъкани за текстилната промишленост;
  • изкуствена коприна;
  • филтри за кафе;
photo: unsplash.com
  • рибарски мрежи;
  • подвързия за книги;
  • корда за автомобилни гуми;
  • масло за производство на сапуни, козметика, свещи;
  • белтъци (близки до млечните) и други суровини за хранителната промишленост (маргарин, салатен дресинг и др);
  • добив на енергия;
  • фуражи и други;

Грижа

В зависимост от цвета и типа памучна тъкан, грижата за него може да е различна. Затова следва да обръщаме внимание на инструкциите върху продукта.

photo: unsplash.com

Цветните тъкани е препоръчително да се перат на по-ниска температура (30 градуса). Белите търпят избелване и по-висока температура.

Памучните дрехи са склонни към намачкване и свиване. Затова най-добре да съхнат естествено вместо чрез центрофугиране.

Продължителното излагане на слънце или влияние на някои видове плесен могат да увредят памучната тъкан.

При петна е препоръчително предварително напръскване с препарат преди изпиране.

Още невероятни и малко познати факти за тази супер култура, вижте тук.

Желая ви слънце,
Вики



Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.