20 любопитни факта | Памук

Ако сте прочели статията за памука, вероятно вече познавате и обичате като мен това супер растение.

Ето и още някои пикантни факти за него:

  • Памукът е уникален ресурс, едновременно използван за фибри и храна;
  • Той произвежда плод, наречен “семенник” (“bolls”);
photo: pixabay.com
  • Египет и Австралия произвеждат най-висококачествения памук;
  • Някои видове памук растат върху дърветата;
  • Памукът се използва за направа на банкноти, маргарин, гъби, медицински продукти и мн др;
  • Намокрен, памукът абсорбира до 27 пъти собственото си тегло;
  • Той се нуждае от 180-200 дни за развиване от растение до готов за обработка продукт;
  • Познат е като една от най-древните суровини;
  • Памукът е много устойчив на сол;
  • Използван е от древните гърци и романски цивилизации за облекло и като ресурс за направа на платна за корабоплаването;
photo: unsplash.com
  • Ацтеките са използвали кафяв памук като платежно средство;
  • Първата електрическа крушка, изобретена от Томас Едисън през 1800 година, е съдържала памучна нишка;
  • Американските банкноти са изградени от 75% памук и 25% лен;
photo: pixabay.com
  • Смесва се лесно и отлично с фибрите на други тъкани;
  • Той охлажда тялото през лятото и затопля през зимата;
  • Дънковият плат (деним) съдържа памук и носи името си на френският град Ним, където е открит. “Деним” буквално означава “платът на Ним” (serge de Nimes’);
  • 1 бала памук  съдържа 227кг и от нея може да се направят 215 чифта дънки, 1200 тениски или 8600 чифта чорапи;
  • Униформите на астронавтите са изградени от памучна тъкан;
  • Не съществува 100% екологично чист продукт, но памукът е доста близо;
  • Е любима материя за мен;

А на вас в коя материя ви е най-уютно?

Желая ви слънце,
Вики


1 Comment

  • Станислав says:

    Моят фаворит е памучният сатен, който съвсем скоро разбрах, че няма нищо общо със сатен, а си е чист 100% памук обработен по специален начин. Използва се процесът “мерсализация” за да се създадат присъщите на сатена блясък и мекота.

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.