Минималистични кокосови кубчета

Зимата е чудесен сезон за домашно приготвени вкусотии. Омайният аромат на домашен хляб или канелени меденки стопля не само стомаха, но и душата.

През снежния сезон възможностите за разпускане и разнообразие са малко по-ограничени. Това вероятно е и една от причините доста често да си налея чаша малиново вино в края на работния ден и да се отправя към кухнята. И през делничните дни, стига да се чувствам добре, обичам да готвя.

photo: unsplash.com

Дори да не сме кулинарни таланти е приятно да се поглезим понякога с нещо бързо, лесно и вкусно, поднесено с много любов и настроение.

Може би откривам още един начин за бягство от реалността и начин да остана насаме с мислите си, да се разтоваря психически. А може би просто харесвам авторските гозби. Кой знае.

Освен това, огънят е възприеман от древността като символ на обединение. Вечер хората са се събирали около него за вечеря и сладки приказки. В този смисъл, можете да се насладите на компанията на приятел, докато си приготвяте нещо вкусно.

photo: unsplash.com

През седмицата избирам бързи и непретенциозни рецепти, за да имам повече време за почивка. Като тези страхотни кокосови бонбони с 3 съставки.

Ще са ви необходими:

кокосово мляко
агар агар
стевия

Вместо агар агар може да използвате и желатин. Аз обаче избрах неговия растителен заместител, с произход – Малайзия/Индонезия. За разлика от желатинът (направен от животински кости и свинска кожа), агар агар е с растителен произход (извлича се от водораслите). Има го и в оцветени варианти, но препоръчвам да заложите на естествения му нюанс (без изкуствени оцветители).

Стевията може да се замени с друг посладител, като захар, мед или кленов сироп.

Количеството на съставките е по ваш избор, в зависимост какво количество бонбони искате. Аз използвах 1 консерва кокосово мляко (400мл), няколко кафени лъжици агар агар (вижте точния грамаж в описанието на етикета) и стевия на вкус.

Приготвяне

Накиснете желиращия компонент (агар агар или желатин) предварително в малко вода. След като набъбне го изсипете в предварително загрятата течност (кокосово мляко). Важно е той да не завира, защото ще изгуби желиращите си свойства.

Разбъркайте и изсипете във формички или в тавичка. Ако го направите в тава, ще е необходимо след като се стегне да нарежете бонбоните. Охладете за няколко часа в хладилник или фризер.

По желание може да добавите ванилия, канела или друг предпочитан аромат.

Бон апети!

Желая ви слънце,
Вики

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.