Under | Първият европейски ресторант под водата

Чували ли сте за Hurawalhi или Ossiano? 

Това са два от световните ресторанти, построени изцяло под водата. Hurawalhi се намира в Малдивите, а Ossiano е една от перлите на Дубай.

Като горд представител на водолеите, не мога да не споделя с вас възхищението си от подобни архитектурни водни феномени. 

Дано сте гладни, защото току що резервирах маса и отиваме на  екзотична вечеря в “Under” – първият подводен ресторант в Европа.

Забележително късче фантазия, построено от архитектите на Snøhetta, намиращо се в южната част на Норвегия. Under е полупотопен във водата, първият по рода си 34-метров бетонен монолит, предлагащ уникално изживяване и панорамна подводна гледка.

На норвежки “under” има двойно значение, означаващо “под повърхността” (below) и “чудо” (wonder).

Ресторантът се намира на скалистият бряг на норвежкия град Линдеснес. Характерна особеност на градчето е неговият бурен климатичен нрав, както и факта, че дава убежище на няколко фиорда с ледени води. Сградата е разположена на морското дъно, на около 5 метра над океана като потънал контейнер.

Бетонните стени на Under са с дебелина половин метър и  са проектирани да издържат на натиска на негостоприемната океанска среда. „Идеята на грапавостта на бетонната обвивка е да функционира като изкуствен риф“, разказват архитектите от Snøhetta.

Влизайки в ресторанта, пред нас се разкрива внушителна 11-метров хоризонтален прозорец, предлагащ „визуална порта към морето“. Тя позволява на гостите да разгледат морския живот навън.

„В тази сграда може да се окажете под вода, над морското дъно, между сушата и морето“. 

Ресторантът побира около 35-40 гости всяка вечер.

Той е работна станция за отдел по проучванията, който следи чрез камери състоянието и развитието на морския живот около ресторанта. Целта на тази благородна мисия е да се съберат достатъчно данни и чрез изкуствен интелект да се изведат решения за запазване или подобряване на състоянието на видовете.

Като почитател на графичния дизайн, съм изключително впечатлена и от характерната минималистична опростеност на идеята за логото на ресторанта (Under) и същевременно неговото силно въздействие. То е представено визуално като наполовина потопен текст, аналогично на самата сграда.

Естетиката на интериора и специално подбраните цветови палитри за мебелите са вдъхновени от грубите океански води, морските водорасли и характерния цвят на слънцето, залязващо над морето. Съвкупността от цялото това внимание и прецизност към всеки детайл гарантира на гостите една очарователна, необикновена и мистериозно красива атмосфера.

Кулинарният фокус е „нова забележителност за Южна Норвегия“, предлагаща устойчиви и местни продукти като финален щрих за едно потапящо гастрономическо изживяване.

Under e история на контасти – вода и суша, под и над повърхността. Той е забележителен феномен, чиято цел е да ни накара да се замислим по един алтернативен начин за отношението ни към околната среда – над повърхността, под водата и по крайбрежието на морето.

Желая ви слънце,
Вики

photo credit: snohetta.com & under.no
*Публикацията не е с рекламна цел, а само повод за вдъхновение и пример.


Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.