10 необикновени думи от цял свят

Подозирам, че и преди да си станем приятели с вас, сте чували думички като хюга или може би дори фика, лагом, сису. Днес те са познати по цял свят и носят специфичното значение на едни доста интересни скандинавски традиции. Традиции, които, колкото повече изследвам и опознавам, толкова повече ми напомнят за позабравени принципи от нашето минало.Тези принципи обаче стоят в основата на една по-добра човешка версия. 

А кой не иска да постигне такава?

photo: unsplash.com

Защото всичко материално е преходно, но това, което постигнем с ума и сърцето си, пише историята ни.

Събрах за вас тези “лакомства за душата” и се надявам да ви донесат още повече слънце и усмивки в този прекрасен зимен петък.

Hoppipolla

Носейки очарованието на Исландия, “Hoppipolla” се използва от местните за назоваване на скачането в локви. Предвид променливия климат в Скандинавия, това е доста често практикувано явление.

Kummerspeck

Странна думичка, произхождаща от немския език. Означава буквално “скръбен бекон”. Използва се за обозначаване на наднормено тегло, което сме постигнали чрез угодна храна и кулинарни глезотийки.

Tsundoku

Експресен полето до Япония ни отвежда до “Tsundoku”, с което японците наричат манията на човек да купува и да се запасява с множество книги, които е малко вероятно да прочете до края на живота си. А те имат дълъг такъв..

photo: unsplash.com

Gezellig

И тъй като от скоро официално забраниха употребата на думата “Холадния” като наименование на страната, ще ви разкажа за един нидерландски термин. Подобно на датската хюга (hygge) и  нейния шведски вариант мис (mys), нидерландците имат свои термин за уютен, приятелски, комфортен. Трябват ни само няколко свещи, възглавнички и какао за да постигнем датската хюга.

Weltschmerz

Тези немци! Сякаш мислят за всичко. Имат си необичаен термин за болката, която усещаме заради ситуацията в света и отношението на хората към природата и един към друг.

Gigil

Затегнете коланите, защото се приземяваме в Азия и по-конкретно Филипините. Тези мили хорица си имат думичка, която означава онзи импулс в тялото ни, който усещаме при вида на миловидно дете или кученце. “Gigil” изразява силното ни желание да го погалим, помачкате и погушкаме.

Lappsjuka

или буквално – “Болест на самотника”. Това странно състояние се свързва с отчаянието или паниката, изпълващи душата на самотен човек, живеещ на пусто място. Подобни вибрации са изпитвали в миналото преселниците от юга, които са се преселвали в Лапландия или Северна Швеция.

Sambo

Думата означава “прикрепен към някого”. Влиза в употреба през 70-те години, използвана в началото като шега. Днес с нея се наричат хората, които живеят заедно без брак.

Solochvårare

С норвежки произход, този термин се използва за измамник (мъж или жена), който съблазнява жертвата си, с цел – кражба на пари.

Gökotta

Това е безцелното скитане сред природата рано сутрин, наричано “кукувича утрин”.

Fesfeber

Думата се свързва с неприятното усещане за притеснение и напрежение преди пътуване. Може да се прояви при опаковане на багажа или при мисълта, че сме си забравили паспорта.

Smultronställe

Това е място в гората, където растат диви плодове. Място, което ни носи радост и обичаме да се завръщаме отново и отново. В един от филмите си известният шведски режисьори Ингмар Бергман използва този термин, за обозначаване на любимите места от детството на главния герой.

Fulsnygg

Красотата в грозното. Да, възможно е. Това са всички онези неща, които на пръв поглед са далеч от стандартната представа за красота, но въпреки това носят своето вътрешно и необяснимо очарование.

Напълно съм съгласна, че всеки притежава уникална красота, независимо дали тя е видима и ценена от всички.

Ако ви хареса някоя от тези чудати думи, не се притеснявайте да я споделите с приятел, а защо не и да я превърнете в следващия лайфстайл тренд

или повод за вдъхновение?

Желая ви слънце,
Вики

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.