Как да се обличаме като датчани?

През последните няколко години Копенхаген се утвърди като достоен конкурент на световните модни столици Ню Йорк, Париж и Милано. Причината е съвсем простичка – датчаните имат (необикновен) стил. 

photo: unsplash.com

Тяхната мода е семпла, минималистична и елегантна, като същевременно оставя усещане  за непретенциозност и натуралност.

Нейният гений се крие в умелото съчетаване на минималистичния функционален дизайн с удобството и комфорта на хюга философията. 

Разхождайки се из улиците на Дания , рядко можем да забележим строго официални или костюмирани хора. Предвид, че викингите почти винаги се придвижват с велосипеди, е много по-вероятно да се натъкнем на балансирано спортно-елегантно съчетание от пуловер, сако и деним.

Преди да разберем как, по-важно е да разберем

Защо да се обличаме като датчаните?

Защото е удобно, стилно и подчертава естествения ни чар. Чрез класически техники акцентираме върху своята индивидуалност и се отличаваме от “яхналото поредния моден тренд” общество.

Защото велики умове като Стив Джобс (създател на “Apple” и един от новите “членове” в семействата ни – айфона) са последователи на философията на минимализма за простота, елегантност и функционалност в дизайна.

Благодарение на това течение, те успяват да изградят много повече от марка. Те създават различно измерение на красотата, ценено и обичано от ново поколение последователи. Именно такива хора ме вдъхновяват. Затова искам да ви помогна да разберете и почерпите и вие от тяхната мощ. А кой знае, може това да се окаже крайъгълния камък по пътя към реализация на мечтите ви……..

Да видим сега

Как всъщност се обличат датчаните ?

В следващото мини-модно-ръководство организирах основните стъпки, които са ни нужни за пресъздаване на една класическа датска (и като цяло на базово ниво – скандинавска) визия.

Черен цвят

Подобно на останалите северни народи от Скандинавия, датчаните обожават черния цвят, използват го в огромни количества и гледат на него като перфектният избор за перфектната визия. Една от причините може би е, че този цвят събира слънчевата светлина и сгрява викингите през суровия зимен период.

Макар и по-рядко, датчаните използват цветни и пъстри съчетания. Пример за такъв бранд е “Ganni”. Така черното се превръща в чудесна основа, на която изпъкват по-светлите или цветни тонове, които се използват.

Пластове

Има дни, в които за едно денонощие могат буквално да се сменят четирите сезона. Затова датчаните са открили ефикасно решение за справяне с климатичните “шеги”, а именно – носенето на много пластове в облеклото си (тениска, пуловер, сако и палто например).

Това е много полезно и приложимо в последно време и за България, тъй като сме свидетели на много дни, в които термометърът прави “скок” от -2 до +15 градуса.

Шалове


В Индия почитат кравата, в Дания пък – Негово Величество, Шалът! 

Независимо от сезона, шалът е задължителен и много уважаван от всички полове аксесоар. Някои датчани дори се шегуват, че страдат от “Синдрома на липсващия шал”.

И още нещо: Колкото по-голям е шалът, толкова по-добре.

Обувки


Обувките имат значение. И то голямо.

Както споменахме, датчаните се придвижват масово с велосипеди и по тази причина изборът на обувки е особено важен. Освен да предпазват от климатичните капризи, те следва да са удобни и да носят онази стилна нотка елеганс в далечината. Да не забравяме и, че неудобните обувки предизвикват и “неудобни” физиономии, затова трябва да избираме внимателно и да се придържаме максимално близо до естествената красота. Или както казват шведите “лагом”(златната среда).

Дебели връхни дрехи

Скандинавците обичат да смесват прилепнали дънки/джинси с дебели и масивни вълнени пуловери, пухкави жилетки и всякакви плетива. По този начин те запазват комфорта, като не губят и елегантната нотка в своята визия.

Oversize

В родинат на Хюга залагат на удобството и oversize моделите (няколко номера по-големи дрехи).

Това гарантира комфорт и намалява допълнителния стрес за организма от ултра тесни дънки или болезнено вталена блуза. Освен това носенето на една идея по-широки дрехи е полезно за здравето (особено при мъжете).

Смесване на модни стилове

Не е нужно да подменяме гардероба си всеки сезон, следвайки фанатично поредния моден тренд. Не пречи обаче да използваме разумно отделни фрагменти от различните стилове, създавайки зашеметяваща модна симбиоза от класика и  детайли тип “гребена на вълната”. Това е изкуство, но можем да тестваме въображението си. Успех!

И един бонус съвет: Никоя визия не е завършена без прическа. Ако искаме да изглеждаме божествено като датчаните, следва да заложим на небрежна, но спретната такава. Освен това когато пазаруваме е препоръчително да свържем покупката си с дадено положително изживяване. По този начин ще удължим насладата от нея и всеки път, когато я погледнем/носим, ще ни връща сладките спомени от онзи момент..

photo: Acielle – Style du monde

Ако решим да посетим Дания (през август или януари), можем да се насладим на необикновени находки по време на седмицата на модата в Копенхаген (Copenhagen Fashion Week).

Желая ви слънце,
Вики

photo credit: pinterest.com

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.