Климатичните промени | Красота в разрухата

“Арктика е най-бързо затоплящото се място на планетата. Нейната топяща се повърхност е един от най-отдавнашните примери за климатичните промени”.

Вдъхновен от този наболял световен проблем и като цяло от идеята за опазването на околната среда, немският фотограф Томас Хеген представя една изумително красива  фотографска перспектива, родена във въздуха.

В новите епизоди на своята поредица “Два градуса по Целзий” той документира ефектите от глобалното затопляне, като заснема арктическия леден “покрив” от самолет на височина от 900 метра над земята.

„Два градуса по Целзий“ носи името на Парижкото споразумение, чиято цел е да засили глобалния отговор на заплахата от изменението на климата. Целта е да се гарантира, че температурата в световен мащаб няма да надхвърля тези критични “два градуса”.

Това е необходима мярка в момент, когато мащабът на човешкото въздействие върху околната среда е достигнал своя предел и учените го смятат за необратим.

През изминалия век сме отделили безпрецедентно количество парникови газове, задържащи топлина в атмосферата. Тези емисии са предизвикали повишаване на температурата на земната повърхност, като океаните поглъщат приблизително 80% от тази допълнителна топлина.

В резултат на това морските нива също се покачват стремително – проблем, който Хеген илюстрира в „Два градуса по Целзий“. 

Най-старият и плътен морски лед в Арктика е започнал да се разпада, трансформирайки се във водни маси на север от Гренландия, които обикновено са замразени през цялата година.

„Една от водещите причини за повишаване на морското равнище е топенето на лед от ледниците и ледените покривки“, обяснява Хеген. „Самият леденият “покрив” на Гренландия съдържа достатъчно вода за повишаване на глобалното морско ниво с повече от седем метра.”

Ако продължим с тези темпове, глобалните нива на морето ще се увеличат с до 60 сантиметра до края на 21 век,  а рискът от изместване от водата е реална опасност за една пета от населението на света.

Синият цвят е любимият ми. Може би и това е една от причините, поради които толкова много ме впечатли работата на Хеген и реших да я споделя с вас.

Освен това този цвят символизира спокойствието, хармонията и свободата около и в нас. 


С изчезването му изчезва и живота на планетата. Затова трябва заедно да се погрижим за запазването на красивото ледено богатство, благодарение на което съществуваме днес и, надявам се, ще оцелеем и занапред.

Насладете се на великолепните снимки на Хеген, които макар и красиви,  за съжаление по-скоро са зловещо предупреждение за всички нас. Те са и алтернативен призив да обърнем сериозно внимание на този световен проблем. 

Желая ви слънце,
Вики

photo credit: Tom Hegen

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.