Хюга рецепти | Оризов пудинг (RISENGRØD)

Гонещите се снежинки днес ми напомниха за една уютна, празнична и магична вечер, в която се събираме със семейството около богато украсеното дръвче, хапваме вкусна храна и си разменяме подаръци.

Напомниха ми за най-уютния хюга момент в годината, а именно Коледа.

И макар че отдавна отмина, реших да “поръся” неделната ни вечер с щипка оптимизъм и спомените за това вълшебно време от годината. В моменти като този, когато психическото здраве на хората е подложено на изпитание, считам, че всяка идея за създаване на добро настроение и положителни емоции е изключително полезна. 

Нима има по-силно оръжие от усмивката и споделеното щастие?

Затова днес приготвих един бърз, лесен и традиционен десерт, който датчаните похапват в коледната нощ. Моят приятел го обожава, а аз обичам да създавам дребни поводи за щастие. 

Подготвила съм ви страхотна селекция от традиционни скандинавски изкушения, които ще споделям в кулинарната поредица “Хюга рецепти”. Надявам се да ви харесат!

Скандинавският оризов пудинг е традиционен коледен сладкиш, който присъства в кухнята на всички северни народи. Той е подобен на нашия сутляш или мляко с ориз, но с леки модификации. 

Основната разлика е, че в Дания добавят парченце масло и гарнират (по желание) с различни конфитюри, плодове или бита сметана.

Представям ви моята интерпретация на оризовия пудинг / RISENGRØD

Необходими продукти

  • 500 мл. вода
  • 600 мл. прясно мляко
  • 200 гр. бял ориз
  • захар или друг подсладител (на вкус)
  • 1 ванилия
  • 1 к.л. канела
  • щипка сол
  • конфитюр, бита сметана или пресни плодове за гарниране

Начин за приготвяне

Измиваме ориза, добавяме щипка сол и го варим за около 30 минути. Препоръчително е да използваме бял бисерен сорт. След като попие водата и е полуомекнал,  добавяме млякото, намаляваме градусите и варим на тих огън до готовност. Хубаво е да сме наоколо и да разбъркваме периодично, за да не залепне за дъното на тенджерата.

Когато оризът е напълно омекнал и се е сгъстил, овкусяваме със захар или друг подсладител и добавяме ванилията. 

Разсипваме в купички и гарнираме по желание с парченце масло, бита сметана, плодове или конфитюр. Аз използвах за украса касис и малко канела. Сервираме леко охладен.

Освен десерт, този пудинг е и много вкусна, икономична и енергизираща закуска.

Да ви е сладко!

Желая ви слънце,
Вики


Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.