Хюга наръчник за оцеляване по време на коронавирус

Да. И аз се изненадах да го напиша.

Напоследък слушам много повече отколкото казвам, а и аз по принцип не съм от най-разговорливите. За тези 32 години съм видяла доста неща, но за първи път в живота си съм свидетел на подобно явление. Явление, което успя да извади на показ истинската ни същност. “Бермудският триъгълник” на човешката природа – егоизъм, самочувствие и наивност.

Няма да съдя никого или да наливам масло в и без това бушуващия огън. Смятам, че всеки от нас има право на гледна точка и истината е различна за всеки, подобно на собствения ни отпечатък. 

Мисията на тази публикация е да ви напомня за единствените свойства, които ни отличават от животните.

Интелект.
Човечност.
Съвест.


Нека се “презапасим” с тях.

Всичко останало е фон.
А той в последните дни е доста сив. 

photo: unsplash.com

Ситуацията в света, а от няколко дни и в България, предполага адекватно мислене и след това такива мерки.

Живея в София, където е епицентъра на вирусната епидемия в страната. През последните дни животът ни предприе неочакван обрат. Повечето институции са затворени, а пред супермаркетите и аптеките неуморно въздишат чакащи.

Наблюдавам ужаса, паниката и хаоса в действията на хората от една страна, а от друга – тяхната безотговорност.

В моменти като този е изключително важно да запазим вярата, позитивното мислене и умението да се радваме на дребните неща около нас. Голяма част от моите близки и роднини преживяват нещата по свой начин. Усещането, че в този момент някой в Аржентина споделя същите мисли, чувства и преживявания, е наистина странно. Смятам, че повече от всякога, независимо от местоположението си, сме равни и дори близки. 

photo: unsplash.com

Не искам да плаша никого, но е добре да сме подготвени в случай, че решението на проблема се проточи или нещата загрубеят. Затова имам страхотен план за оцеляване, който, за добро или лошо, не включва запаси от тоалетна хартия. Той обаче е основан на скандинавската философия за домашен уют и чисто човешкото желание за близост.

Нямам съмнение, че ще ви стигне ориза, ще миете достатъчно ръцете си и сте готови за физически скок. По-важното за мен е да ви покажа няколко трика, които ще укрепнат психическото ви здраве и ще превърнат “затвора” във ваканция. 

Оказа се, че да живеем (и работим от) вкъщи повече от няколко часа, е “трудно”.

Вижте моите препоръки как да се справим с коронавирус-периода и да направим живота си по-приятен с хюга и позитивна нагласа.

Хоби

Спомнете си какво обичате да правите и се насладете на любимото си занимание. Ако все още не сте открили своето хоби, сега е момента.  Помислете какво ви радва и ви кара да се усмихвате, забравяйки тихите “стъпки” на часовника. Може да е изцяло ново или непознато начинание, като готвене, гейминг или сглобяване на лего. Изненадайте себе си.

Аз например от доста време се каня да се науча да шия. Дори си взех мини-машина преди няколко месеца, но все не ми оставаше време да я доразуча. 

Има безброй ръководства в Интернет и тонове любопитни неща, които можем да научим или с които може да се разсеем от новинарските сайтове. Бордови игри, пъзели, йога или просто книжка за оцветяване. Пробвайте. Ще ви хареса.

Комфорт

Да, работата и като цяло животът (от) вкъщи си има и положителна страна. За съжаление фитнес залите и басейните са затворени, но можем да си организираме доста ползотворни тренировки и в домашни условия.

Създайте си уютно кътче за работа и дръжте телефона далеч, за да не ви разсейва. 

Изберете удобно облекло и се отпуснете на дивана с меко одеяло, чаша чай и онзи филм, който отдавна се каните да гледате.

Разчистете и си създайте свежа и уютна обстановка, която да ви зарежда с добро настроение през целия ден, седмица или колкото се наложи.

Бягство

Понякога няма нищо по-хубаво от пухкаво одеяло и интересна книга. И тъй като имаме доста време вкъщи, наваксването със списъка от чакащи книги е страхотна идея. Пренесете се в магичния свят на любимото си четиво или компютърна игра, без извинения.


Тук можете да видите някои доста добри книги, които горещо препоръчвам.

Хюга разрешава всичко, което ни носи радост. Парче торта или друг сладкиш е препоръчителен “аксесоар”, стига да не прекаляваме. 

Подкаст

Този нов формат е доста популярен вече и при нас. Ако не ви се чете, можете да слушате любимия си подкаст или радио и да се забавлявате и информирате едновременно.

Ето пример за един доста приличен подкаст на столичния комедиен клуб TheComedyClub.

На мен ми допада много и подкаста на TheNordicMum.

Аудио книгите също са опция.

Рутина

Стоенето вкъщи може да е доста затормозяващо за по-голямата част от хората. Затова може да разнообразите рутинните дейности, като внесете нотка настроение в тях.

Например така “модерното” миене на ръце може да е супер забавно със сайта на  Wash Your Lyrics, който създава инфографики на любимата ви песен. Тананикайте си и се пазете!

Кулинария

Готвенето не е за всеки, но зависи как е представено. Опитайте нещо ново и това със сигурност ще ви зареди с добро настроение. А кой знае, може и да ви бива.

Аз вече започнах да отмятам списъка с любими скандинавски рецепти, които отдавна се канех да пробвам. Дори направих поредицата “Хюга рецепти”, която може да следите тук.

Искате ли да си сготвим нещо вкусно, в компанията на чаша вино и вълшебни истории от онова лято на Малдивите? Едва ли някой би отказал на подобно предложение…

Хюга дом

Всички знаем колко е важно да се чувстваме комфортно в дома си. Особено в този момент, когато сме си ексклузивно вкъщи, добрата организация е жизнено необходима.

Преди декорацията обаче ви съветвам да опростите, почистите и подредите. Така ще освободите място за повече въздух и положителна енергия.

След това можете да акцентирате с възглавнички, свещи, одеяла и каквото ви носи усещане за хармония и спокойствие.

photo: unsplash.com

Аз си направих свой хюга кът, където да почивам, чета и пиша на спокойствие. Цветовете са бели, има доста естествена светлина и винаги чаша черно кафе наоколо.

Социалност

Даааа, нищо не може да замени срещите на живо.

Обаче нека нашата социална отговорност надвие социалния “хормон” и се придържаме към дигитални срещи и разговори с приятелите и роднините си. В днешно време има безброй канали за комуникация, затова не приемам оплаквания. 

Физическа активност

Доста пренебрегван аспект от живота на модерния градски човек. Оправданията са много, но истината е, че начин винаги има.

Само едно ще ви кажа, и то от много горчив опит: Помислете за здравето си преди то да ви напомни за себе си.

Организирайте си кратки ежедневни тренировки, които ще ви заредят с положително настроение, стройна фигура и шанс за реализация на всички останали житейски планове. 

Аз обичам да плувам, но поради невъзможността си правя стабилни кардио-силови упражнения плюс стречинг. Страхотно е!

Самопомощ

Информирайте се за случващото се и обстановката в световен мащаб ПО ВЕДНЪЖ НА ДЕН. През останалото време се фокусирайте върху развитието си – хобита, спорт, работа, домашни задължения и т.н.

Избягвайте информационното “предозиране”, което може да доведе до излишен стрес, паника и проблеми със съня. За да се погрижите за любимите си хора е важно да останете здрави и балансирани.

Все пак здравето започва отвътре навън, нали?

Домашен любимец

Обърнете внимание на вашия четириног приятел. Независимо какъв домашен любимец имате, той е пряк път към рая и щастието. “Пухкава топка позитивизъм, здрав и бодър организъм”, е казал мъдреца 🙂 Разходете го повече, погалете го повече. 

Пътешествия

Без да звуча радикално, но сега изобщо не е момента за пътешествия. Категорично ги избягвайте, освен ако не е крайно наложително да се предприемат такива.

Вместо това може да разгледате секцията “Пътуване” в Dressland, както и да посещавате други блогове, видеа в ютуб или да четете онлайн списания за любимите дестинации. Да се надяваме, че скоро всички ние ще можем да реализираме планираните си пътувания за тази година.

photo: unsplash.com

Ако ви е интересно да научите повече за Скандинавия, може да разгледате списанието Scan Magazine. Има го и в удобен устойчив дигитален вариант, за да избегнем излишните отпадъци (zero waste) и да запазим природата чиста докато се забавляваме. Предвидила съм и още няколко страхотни списания, които често преглеждам, и за които съвсем скоро ще ви кача отделна статия.

Тази седмица, а може би и следващите, ще работя от вкъщи. Не се страхувам толкова за себе си, въпреки че имам основания, колкото ме е грижа за беззащитните души навън. Съветвам ви и вие да помолите за такъв вариант за работа.

Помислете за уязвимите хора, които може би няма да прескочат “камъка”, който вие пренебрежително “подритвате”. Защото може да си измием ръцете, но не и съвестта.

Бъдете здрави, пускайте слънцето и добротата да “дезинфекцират” редовно дома и сърцето ви.

Желая ви слънце,
Вики

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.