Хюга рецепти | Любимите шведски кюфтенца (Köttbullar)

Колкото и да не ни се иска, ароматът на цъфнали вишни тази година се забави. Темпът ни на живот напоследък също притихна.
В такива моменти на помощ идва любимата ни хюга с нейната армия от страхотни идеи за внасяне на добро настроение и уют в дома, офиса и живота.
Спомняте ли си как викингите се бореха с мрака ?
Точно така. Свещи, камина, хубава книга и домашен уют.

Какво по-хюга обаче от ароматът на вкусна домашно приготвена храна?
Готвенето има и още предимства
Сближава хората
Понякога няма нищо по-хубаво от чаша вино и сладки разговори край къкрещата тенджера.
Внася устойчивост
Приготвяйки храната си сами, можем да внесем доза устойчивост като намалим отпадъците си и като цяло нашия негативен отпечатък върху планетата. Не е нужно да изпадаме в крайности по темата, но всяка обмислена стъпка, заменена пластмаса или друго дребно добро дело е достатъчно.
Разпръсква щастие
Експериментирайки в кухнята, развиваме въображението и уменията си, а резултатът е чудесен повод за щастливи мигове в компанията на любимите хора.
Затова днес ще ви разкрия тайната на успеха на Икеа и нейните вълшебни шведски кюфтенца. Или поне второто.
Рецепта за традиционни шведски кюфтенца (Köttbullar)
Това е оригиналната рецепта за приготвянето на тези апетитни кюфтенца. Ако ви е интересна шведската култура и тяхната философия за умереност (лагом), можете да научите повече за тях тук и тук.

Необходими продукти (4 порции)
- 400гр. говежда кайма (или соев продукт)
- 1 яйце
- 4 с.л. галета или натрошен стар хляб
- 75 мл. прясно мляко
- 75 мл. сметана
- 1 ч.л. сол
- 1 щипка черен пипер
- ½ глава лук
- 1 с.л. масло
- ½ с.л. говежди бульон

Начин за приготвяне
Смесваме каймата, галетата, яйцето, солта и пипера с млякото и оставяме получената смес да се овкуси за около 30 мин.
Разделяме главата лук на две части. Едната половина настъргваме и оставяме настрани, а другата – запържваме до леко златист цвят. След това смесваме всички съставки.
За да оформим кюфтенцата по-лесно можем да намокрим предварително ръцете си с вода. Намазваме ги с разтопеното масло и ги оставяме да се пекат във фурната на средна температура (160-170 градуса). Точното време на печене е различно и зависи от силата на фурната (около 30-40 мин). Когато покафенеят трябва да намалим фурната и да ги печем още около пет минути.
*Може да изпробваме и здравословен веган вариант. При него просто заменяме каймата със соев продукт, а млечните съставки – с техните веган заместители.

Тайните на шведските кюфтенца
Шведските кюфтенца се оформят на малки хапки. Тъй като е трудоемко, може да си помогнем с найлонова торбичка или друга хитрост.
Не е задължително да ги пържим. Ще бъдат също толкова вкусни и значително по-полезни ако ги изпечем във фурната.
Добрата храна винаги има компания.
Следвайки традициите на шведите, най-подходящата компания за нашите кюфтенца е домашно приготвено картофено пюре, конфитюр от (червени) боровинки или сметанов сос с кисели краставички.
А моята кулинарна тайна е винаги да добавям малък детайл от себе си, като своеобразен подпис.
Бон апети!
Ще чакам снимки на вашите кюфтенца 🙂
Желая ви слънце,
Вики