Хюга рецепти | Любимите шведски кюфтенца (Köttbullar)

Колкото и да не ни се иска, ароматът на цъфнали вишни тази година се забави. Темпът ни на живот напоследък също притихна.

В такива моменти на помощ идва любимата ни хюга с нейната армия от страхотни идеи за внасяне на добро настроение и уют в дома, офиса и живота.

Спомняте ли си как викингите се бореха с мрака ?

Точно така. Свещи, камина, хубава книга и домашен уют. 

Какво по-хюга обаче от ароматът на вкусна домашно приготвена храна?


Готвенето има и още предимства

Сближава хората

Понякога няма нищо по-хубаво от чаша вино и сладки разговори край къкрещата тенджера.

Внася устойчивост

Приготвяйки храната си сами, можем да внесем доза устойчивост като намалим отпадъците си и като цяло нашия негативен отпечатък върху планетата. Не е нужно да изпадаме в крайности по темата, но всяка обмислена стъпка, заменена пластмаса или друго дребно добро дело е достатъчно. 

Разпръсква щастие

Експериментирайки в кухнята, развиваме въображението и уменията си, а резултатът е чудесен повод за щастливи мигове в компанията на любимите хора.

Затова днес ще ви разкрия тайната на успеха на Икеа и нейните вълшебни шведски кюфтенца. Или поне второто. 

Рецепта за традиционни шведски кюфтенца (Köttbullar)

Това е оригиналната рецепта за приготвянето на тези апетитни кюфтенца. Ако ви е интересна шведската култура и тяхната философия за умереност (лагом), можете да научите повече за тях тук и тук.

Необходими продукти (4 порции)

  • 400гр. говежда кайма (или соев продукт)
  • 1 яйце
  • 4 с.л. галета или натрошен стар хляб
  • 75 мл. прясно мляко
  • 75 мл. сметана
  • 1 ч.л. сол
  • 1 щипка черен пипер
  • ½ глава лук
  • 1 с.л. масло
  • ½ с.л. говежди бульон


Начин за приготвяне

Смесваме каймата, галетата, яйцето, солта и пипера с млякото и оставяме получената смес да се овкуси за около 30 мин.

Разделяме главата лук на две части. Едната половина настъргваме и оставяме настрани, а другата – запържваме до леко златист цвят. След това смесваме всички съставки.

За да оформим кюфтенцата по-лесно можем да намокрим предварително ръцете си с вода. Намазваме ги с разтопеното масло и ги оставяме да се пекат във фурната на средна температура (160-170 градуса). Точното време на печене е различно и зависи от силата на фурната (около 30-40 мин). Когато покафенеят трябва да намалим фурната и да ги печем още около пет минути. 

*Може да изпробваме и здравословен веган вариант. При него просто заменяме каймата със соев продукт, а млечните съставки – с техните веган заместители.

Тайните на шведските кюфтенца

Шведските кюфтенца се оформят на малки хапки. Тъй като е трудоемко, може да си помогнем с найлонова торбичка или друга хитрост.

Не е задължително да ги пържим. Ще бъдат също толкова вкусни и значително по-полезни ако ги изпечем във фурната.

Добрата храна винаги има компания. 

Следвайки традициите на шведите, най-подходящата компания за нашите кюфтенца е домашно приготвено картофено пюре, конфитюр от (червени) боровинки или сметанов сос с кисели краставички. 

А моята кулинарна тайна е винаги да добавям малък детайл от себе си, като своеобразен подпис.

Бон апети!
Ще чакам снимки на вашите кюфтенца 🙂

Желая ви слънце,
Вики

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.