Noma | Най-добрият ресторант в света

Дали заради социалната изолация или по вина на периодичните ми пориви за изследване на нови и непознати територии,  днес реших да ви разкажа за един мистериозен ресторант, покорил цял свят. 

Аз лично не съм най-страстният почитател на морската кухня, но от гледна точка на дизайн, атмосфера и изкуство смятам, че тази находка си струва вниманието.

Ресторант Noma се намира в Копенхаген, Дания и е едно от националните съкровища на страната. Той притежава две звезди по Мишлен – най-авторитетната рейтингова система за оценка на ресторантите в света, и е собственост на шеф Рене Реджепи. 

Името му е абревиатура от датските думи  “nordisk” (Север) и “mad” (храна).

Noma е известен като четирикратен носител на световната титла “Най-добър ресторант в света” за 2010-2014 год., а през 2019 година заема 2-ро място.

Открит през 2003 година, ресторантът се превръща в олицетворение на изтънчената скандинавска кухня и цялостно кулинарно изживяване. 

След четиригодишна пауза, през 2018 година той отваря отново врати с обновено меню и различна локация. Причината за реиновацията и препроектирането е идеята на автора да се създаде усещане за персоналност и специално отношение към всяка чиния и всеки гост.

За тази цел собственикът се доверява на датския архитект Бярке Ингелс, ръководещ компанията “Big Architects”. Неговата задача е да създаде впечатляващ комплекс от професионални кухни, пекарни, лаборатории за ферментация, трапезария за гостите, оранжерии и градини. 

Рене Реджепи описва Noma като “село, което диша и живее”. 

Датчаните са известни с майсторските си умения в областта на дизайна, а Noma e един от най-ярките им примери. Мястото демонстрира изключителен новаторски подход, а изработката пленява със сложността на детайлите и цялостното усещане за естетическа експлозия.

Обстановката е в типичен “приглушен стил”, който пресъздава по-скоро комфортната хюга атмосфера на шикозна фермерска вила. отколкото на луксозен световноизвестен ресторант. 

Интериорната визия е дело на популярния датски архитект и дизайнер – Дейвид Тулструп и неговото студио по дизайн “David Thulstrup”.

Обмисленият дизайн се състои от следните елементи: прецизен подбор на материали и специфична обработка на всички подове, стени и тавани, поръчкови шкафове и мебели (като 6,5 метровата дъбова маса в трапезарията), изтънчени столове от пушено дърво, декорация с подходящи произведения на изкуството, изграждане на терасовидни подове от огромни речни камъни.

Тулструп разкрива, че идеята на този интериор, е да създаде усещане за дом, а не за търговски обект. Цялостното впечатление, което оставя у госта, е за отлично пресъздаден скандинавски характер, без употреба на северняшки клишета.

Въпреки натовареността си и нуждата от предварителни резервации, в Noma няма рецепция за тази цел. Можем само да оставим палтата си, както обикновено правим когато се прибираме у дома. 

След приключване на хранене, е на разположение комфортен хол с камина, тухлени стени и стъпаловиден дъбов покрив, където гостите могат да се отпуснат след хранене.

Интериорът на Noma показва, че за красотата не са нужни авангардни иновации, за да бъде впечатляваща. Тя се състои във вниманието към всеки детайл от занаятчийството, използваните материали и цялостната композиция. 

Според дизайнера, всичко е внимателно подбрано и проектирано по начин, който не позволява на един елемент да изпъква над друг. Смисълът е в общата съгласуваност на всяко парченце от пъзела.

На пръв поглед – нищо нетипично. Луксозен ресторант, създаден с вкус и много пари.

Тогава къде е ключът към световното признание?

Гениалността се крие в скромността на това изобретение, която се оказва и основната причина за мълчанието на критиците и одобрението на професионалистите в световен мащаб.

Годината за ресторанта е разделена на различни хранителни “сезони”, по време на които менюто се променя драстично. Например шест месеца менюто пресъздава „сезон на зеленчуците“ и шест месеца – „сезон на морските дарове“. Иновативността на ястията на Реджепи се състои не само в разширената концепция, но и в екстравагантността на нейната простота и съвършенството на всеки детайл.

На територията на ресторанта се отглеждат до 15% от съставките, използвани за приготвяне на майсторските ястия.

Noma е един от най-влиятелните и емблематични ресторанти за последното десетилетие. Но кухнята му не е за всеки. И като вкус, а и чисто финансово. Менюто струва около $350-$380 (без включени напитки). За четирима човека средно сметката възлиза на около $1500. 

Деликатесите включват скандинавски блага като исландски морски водорасли, дълбоководни риби от региона на Фарьорските острови, говеждо от Гренландия, различни растителни изкушения от датските гори и други подобни.

През 2012 година списание “Time” класира Рене Реджепи като една от 100-те най-влиятелни личности. Той извоюва за Дания почетно място на световната гастрономическа карта. Неговата страст към иновацията в кухнята мотивира и оформя ново поколение кулинарни майстори от всички краища на света.

Пожелавам си такова творческо вдъхновение, а на вас – шанс да се докоснете до подобни уникални местенца.

Желая ви слънце,
Вики

photo credit: irinaboersma.com

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.