7 любими дизайн брандa от Скандинавия

Едно от първите неща, които ме накараха да се влюбя в скандинавския стил, е  неговия изчистен, функционален и минималистичен дизайн. Естетиката и философията му имат специално кътче в сърцето ми. 

Подобно на отношенията между хората, веднъж запленен от външната красота на даден обект, започваш да копнееш да опознаеш вътрешния ред и философия, които я пораждат. 

Перфектното съотношение на красота и функционалност, подходът “по-малкото е повече” (less is more), стремежът към употреба на предимно естествени материали (дърво, камък, глина, метал, мрамор) и фокусирането върху занаятчийски произведения и т.нар “умен дизайн”. Това са част от главните му характеристики, които са пресечни точки на собствената ми представа за естетика и стил. 

Най-силно ме впечатлява умението на скандинавците да ценят и боравят с изкуството на простотата и техния семпъл почерк, изразяващ се в изчистени линии, естествени форми и меки, пастелни тонове. 

Смятам, че е необходима огромна доза талант и въображение за успешното пресъздаване на емоция и идея с няколко щриха. Качество, което скандинавците са усвоили и развили до виртуозност.

В момента повечето от елементите в жилището ни са повлияни от чара на скандинавския стил. Планирала съм и един малък освежителен ремонт през лятото, с който ще завършим процеса.


До тогава ви представям няколко от любимите си скандинавски брандове, които преглеждам периодично за вдъхновение и идеи, и които гарантирано ще повлияят на бъдещия интериорен дизайн на дома ни. 

Повечето от тях са от Дания, която е известна с яркия си талант в сферата на дизайна. Оставям ви линковете към официалните им сайтове за ваше удобство и пълна наслада.

&Tradition

Датска компания, основана през 2010 година. Тя оперира заедно със съвременни дизайнери, превръщайки находки от миналото в класики от бъдещето, смесвайки история с иновация. Фокусира се върху създаването на мебели, осветление и декоративни елементи с функционален, удобен и красив дизайн. Основата им цел е да предложат продукти, които се отличават с майсторски почерк и устойчива във времето визия.

Отличително свойство на дизайна им е онзи “игрив” елемент, който отсъства в повечето конкурентни марки.

Екипът на &Tradition е отговорен за декорацията на една от стаите в парижкия апартамент на известната френска дизайнерка Коко Шанел. 

MUUTO

Популярен датски бранд, чието име в превод от фински буквално означава “нова перспектива”. Muuto си сътрудничат с актуални дизайнери, като заедно създават продукти с характерната за скандинавския стил изчистена, устойчива и естетична визия.

MENU

Тази датска компания е известна със своите минималистични и красиви продукти. Те работят в колаборация с едни от най-известните съвременни дизайнери, както и с много нови и свежи таланти.

Menu запазва класическите ценности на скандинавския дизайн, като му придава лек модернистичен привкус.

MATER

MATER е един от брандовете в Дания, който се отличава с допълнителна доза ценности като екологичност и устойчивост. Компанията цени и се грижи за визията на продуктите си паралелно с тяхната устойчивост и етика. Материалите, с които работи, са плод на устойчив и етичен добив, а някои от тях са остатъчен продукт от чужда дейност.

Брандът работи с местни занаятчии за създаването на “неостаряващи” дизайнерски произведения.

KRISTINA DAM

Kristina Dam Studio е едноименен проект на датски архитект и графичен дизайнер, който стартира през 2012 година. Стилът на компанията е повлиян от скулптурата и северния минимализъм, характеризиращ се с традиционно изчистени линии, монохромни цветове и качествени материали.

Студиото произвежда продуктите си в Европа, като за целта използва само качествени суровини от местни производители. Лесно можем да забележим архитектурното и скулптурно влияние на авторката в нейните колекции. Те се отличават със силен характер и впечатляващо отношение към детайла. 

FERM LIVING

Те са моите топ фаворити. 

Произвеждат дизайнерски мебели и аксесоари за един уютен и комфортен дом. Запазена марка в дизайна им е смесването на традиционен скандинавски стил с лек привкус от средата на века. Собственичката на Ferm Living – Трине Андерсън има минало като графичен дизайнер, което може да забележим в интересната цветова палитра, шаблони и цялостния дизайн на нейните продукти. 

Компанията се старае да приложи и устойчив бизнес модел, като свидетелство за това е нейната еко-серия от рециклирани пластмасови бутилки Way series

Освен това имат и страхотна детска колекция.

Бонус бранд

Ако са ви харесали споменатите марки, може да прегледате статията за още един от очарователните дизайн брандa на Скандинавия и моя вечна муза – Bolia.

А какви са вашите източници на вдъхновение?

Желая ви слънце,
Вики

photo credit:
Bolia | &Tradition | Muuto | Menu | Mater | Kristina Dam | Ferm Living


Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.