10 божествено красиви фиорди в Норвегия

Голяма част от асоциациите ни за Норвегия са свързани с викинги, kos (норвежката дума за хюга), гофрети, философията на фрилюфтслив и Северното сияние.

photo: 500px.com

Всяка една от скандинавските страни притежава свои собствен чар и характерни забележителности, но според мен Норвегия е неоспорим лидер в категорията “природни блага”. И тъй като съм почитател на даровете на природата спрямо чудесата, сътворени от човешка ръка, днес ще ви разкажа за десет от най-емблематичните северни съкровища на Норвегия – фиордите.

Те представляват тесни процепи между стръмни скалисти склонове, през които океанът си проправя път. Образували са се при оттеглянето на ледниците, в резултат на което морето е изпълнило процепите с вода. Много приличат на каньоните, а в красотата им ще се убедите след малко.

photo: 500px.com

В Норвегия има над 1100 фиорда.

Тук е и вторият най-дълъг в света – Согнефиорд (205 км). На първо място е лидерът от Гренландия – Скорсби, с дължина 350 км.

Въпреки че са на труднодостъпни и изолирани от градската среда места, повечето от фиордите можем да посетим сравнително лесно – с лодка или кола. 


GEIRANGERFJORD

photo: visitnorway.com

Гейрангерфиорден е най-известният и посещаван от хиляди туристи по цял свят.

Дължината му е 15 км и завършва при малко селище на име Гейрангер. В бъдеще се прогнозира пропадане на планината Åknesfjället във фиорда, което се очаква да създаде масивни вълни. Това явление ще е причината за заличаването на част от селището. Затова трябва да го посетим докато имаме тази възможност.

Планира се и поставянето на електропроводи във фиорда. 

photo: 500px.com
photo: 500px.com

Любопитен факт е, че той е вдъхновението на първа част от анимационното филмче на “Дисни” – “Замръзналото кралство”.

Гейрангерфиорден е част от обектите под закрилата на ЮНЕСКО. Освен красиви ферми, в околността можем да се насладим и на зрелищни водопади, пресичащи склоновете на планината.

За да стигнем до него можем да използваме автомобил или круизен кораб.

HARDANGERFJORD

photo: norsundtravel.no

Това е най-известният фиорд в страната. През 1875 година Томас Кук започва да води туристи от Лондон до Хардангерфиорд, като по този начин развива туризма на страната и потвърждава легендите за нейните невероятни фиорди. 

Хардангерфиорд е и вторият най-дълъг фиорд в Норвегия ( 179 км), който започва от Атлантическия океан и тече по платото Хардангервида. Районът е дом на скалната формация, известна като Тролтунга (езикът на трола), която е основна дестинация за туристи. Фиордът завършва в очарователното градче Ода, което предлага всички основни атракции като туризъм, каяк, круиз и т.н.

photo: flickr.com
photo: inntravel.co.uk

Той е дом на третия по големина ледник в Норвегия – Фолгефона, както и на множество водопади. Крайбрежната ивица на фиорда е известна като „овощната градина на Норвегия“ заради изключително плодородната си почва.

Освен това той е един от най-големите райони за риболов в света, фокусиран върху улова на сьомга и пъстърва. Тук се “произвежда” уникалната вода “Isklar”. Тя представлява стопена от лед вода, взета директно от фиорда, бутилирана и продавана по целия свят.

Можем да го посетим с автобус или кола.

SOGNEFJORD

photo: fjordtours.com

Това е най-големият фиорд в Норвегия. Дължината му е 205 км, а дълбочината – 1305 м. Наричан “Кралят на фиордите”, той е изграден от редица по-малки такива като Sognesjøen, Arnafjord, Esefjord, Nærøyfjord и Lustrafjord.

Лустрафиорд е най-вътрешната част на региона, която завършва в село Скьолден. То е входна точка към Националния парк “Йотунхайм”. Освен Согнефиорд, целият окръг Согн и Фьордан се отличават с невероятни пейзажи и гледки, на които можем да се насладим.

photo: 500px.com

photo: fjordtours.com

photo: fjordtours.com

Освен природните забележителности, посетителите могат да разгледат и три любими църкви от Норвегия: Каупангер, Боргунд и Урнес. Те са направени от дърво и са построени през средновековието. Повечето от оцелелите са в Норвегия, като 32 от тях все още се съхраняват в страната.

photo: lifeinnorway.net

Типично по скандинавски, местните жители са намерили начин да овладеят и използват природната мощ на региона. Согнефиорд разполага и с втората най-дълга мрежа от електропроводи в света, наречена “Sognefjord Span”.

Фиордът се намира на около 4 часа път с кола от Берген.

NÆRØYFJORD

photo: norwegofil.pl

Той е склон на Согнефиорд и е обект от списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Дължината му е само 18 километра, а в някои точки е широк едва 500м. Въпреки размерите си, той е идеален класически пример за скалния феномен. Високите планини от двете страни, достигащи до 1700 м височина, създават невероятно красива сцена.

Интересна местна забележителност е малкото селце Бака, което може да се посети и от западния бряг на фиорда. То е популярно заради красивата дървена църква Бака, проектирана от талантливия норвежки архитект Кристиан Хенрик Грош.

photo: pinerest.com
photo: 500px.com

Нероуфиорд е част от Согнефиорд и аналогично на него може да бъде посетен с автомобилен транспорт. Разстоянието е същото (около 4 часа от Берген).

Един от най-добрите начини за изследване на местната история, култура и вълшебни пейзажи на района е чрез частен круиз.

LYSEFJORD

photo: norwaynutshell.com

Наименованието му идва от гранитната скала, която го заобикаля, и в буквален превод означава “светла скала”. Тя е с директен изглед към фиорда и е основна туристическа забележителност. Хубаво е да си носим здрави обувки и бинокъл, за да изживеем пълната красота на гледката. 

Има само две населени места в този район. Причина за това са стръмните и каменисти склонове, по които няма директни пътища.

photo: 500px.com
photo: 500px.com

Голяма част от населението е заето във водноелектрическите централи, осигуряващи електричество за 100 000 души.

Освен китните селца и скалата, местността предлага и великолепни пешеходни пътеки, както и възможността да видим Kjeragbolten – голям камък, заклещен между две скални плоскости.

photo: 500px.com
photo: xplore-lysefjorden.trekksoft.com
photo: 500px.com

Ако сме почитатели на пешеходните преходи и не се страхуваме да извървим 4 444 стъпки, можем да пробваме най-дългата дървена стълба в света –  Flørli 4444. За малък фиорд, Лизефиорд разполага с изобилие от неща, които да видим или тестваме.

До Лизефиорд се пътува с ферибот или кола.

AURLANDSFJORD

photo: 500px.com

Аурландс фиорд е 29-километрово разклонение на по-големия Согнефиорд и се смята за един от най-живописните му събратя. Части от него са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

photo: 500px.com

Скалистият терен и предимно планински релеф не позволяват гъстото заселване на фиорда, но можем да видим очарователни малки фермички по долините му. Срещата на високите планини и дълбоките води образуват драматични пейзажи.

Можем да го достигнем с кола или влак, а самият район на фиорда е най-добре да се разгледа по вода – с ферибот или лодка.

OSLOFJORD

photo: 500px.com

Ако смятаме да посетим само столицата на страната – Осло и нямаме план да напускаме града, Ослофиорд е добра алтернатива. Той не е типичният диво-красив фриод, но все пак предлага добра възможност да се докоснем до повечето от характерните черти на този природен феномен.

Едни от най-важните атракции на района са плажовете и островите. 

photo: visitnorway.com

Късчетата суша, които трябва да посетим, включват Hovedøya – с неговите очарователни манастирски руини и Nakholmen, Lindøya или Bleikøya – за релаксиране на дървени каюти и класически гледки. Ако търсим лагер, Langøyene е чудесно място.

Ослофиорд е достъпен за посещения чрез ферибот или лодка. 

TROLLFJORD

photo: twitter.com

Контрастът на тъмната скала с ярко белия сняг карат Тролфиорд да изглежда като “филмов герой”. Голяма част от изображенията за Скандинавия или Норвегия, които показва търсачката на Гугъл, са уловили кадри именно от него.

Разположен е между островите Лофотен и региона Вестеролен на остров Австогьоя. Дължината му е само 2 км., а максималната му ширина е 800 м. 

photo: unsplash.com

Въпреки високите планини, криещи Тролфиорд, той продължава да е популярна туристическа дестинация и обект с историческо значение (битката при Тролфиорд). Част от забавленията тук са каяк, риболов, обиколка с лодка или катерене.

Можем да стигнем до него единствено чрез лодка или катерене.

NORDFJORD

photo: alchetron.com

Нордфиорд е на шесто място по дължина (106 км) в страната. Наричан още “експресния фиорд”, той е отправна точка за повечето развлечения в района. Красивият и суров терен по протежение на полуостров Ста се счита за разделителната точка между Северно и Норвежко море.

Освен магията на фиордите, тук можем да се насладим и на красотата на ледниците. В района са ледникът Jostedalsbreen и Briksdalsbreen. Първият е най-големият континентален ледник в Европа, а вторият е изключително идиличен.

photo: 500px.com
photo: lifeinnorway.com
photo: stockfresh.com
photo: 500px.com

Нордфиорд предлага и очарователни риболовни общности за разглеждане по крайбрежието, целогодишно алпийски ски, както и превъзходни гледки.

Можем да го посетим с автобус, лодка или кола.

LYNGENFJORD

photo: 500px.com

Този голям северен фиорд е дълъг 82 километра и се счита за разделителната линия между северен и южен окръг Тромс и е близо до град Тромсьо. Източният и западният бряг предлагат много различен терен и възможности, като зашеметяващите заснежени Лингенски Алпи от западната страна.

Има два по-малки фиорда, които се разклоняват от основния Люнген . Те са Сторфиорд – на юг и Кофюрен – на изток. И двата са прекрасни възможности, които да проучим, ако сме на обиколка в региона.

Високите планини на Лингенските Алпи създават предпазващ “щит” от дъжда, така че Люнген е популярно място за опит да видим Северното сияние. Естествено, не винаги можем да станем свидетели на красивия феномен, но тази точка е една от най-добрите ни възможности.

photo: 500px.com

Част от атракциите в региона включват среднощен круиз, посещение на хъски дом или 5-часов полярен круиз.

Придвижвнето до Люнген става с кола или автобус.

photo: 500px.com
photo: 500px.com

Всички тези величествени природни феномени са отворени за посещения целогодишно. През кой период обаче да ги посетим зависи от целите на пътуването ни. Ако сме любители на зимния туризъм и се интересуваме от красиви снежни пейзажи, ски или катерене, най-добрия период е от октомври до април.

За почитателите на летните планински забавления, подходящите месеци са май-септември, когато имаме възможност за каяк, катерене, велопреходи или круизи. 

photo: 500px.com

Пикът на сезона е юни и главно юли, когато се наблюдава природният феномен “среднощно слънце”. 

Норвегия е чудесна възможност да изследваме красотата на Северното сияние (Aurora Borealis). Колкото по-на север отиваме,  толкова да го видим нараства. Оптималният период за него е ноември-март, а понякога може да се срещне дори и през септември или октомври.

Надявам се скоро да имам възможността да ви покажа “пресни” кадри от моя архив, съхраняващи обаянието на тези магични земи.

Желая ви слънце,
Вики

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.