Архитектурни находки | Ледените хотели на Скандинавия

През последните няколко дни задълбочено обмислях темата за следващата си статия. Подготвила съм цял списък супер интересни идеи, които нямам търпение да ви споделя. 

В момента обаче смятам, че имаме всеобща нужда от повече развлечения, пътувания и вълнуващи истории. 

Тази пролет бях планирала да посетя поне една от скандинавските страни, но тъй като обстоятелствата не го позволяват, продължавам обиколката си виртуално.

Готови ли сте за приключения?

Фокусът този път не е дестинацията, а мястото за подслон.

Въпреки че не са новост в световен мащаб, с нарастване на експерименталния туризъм хотелите от сняг и лед придобиват все по-голяма популярност. Пренаситени от обичайния лукс, с трепет се впускаме в търсене на нещо ново, необичайно и ускоряващо пулса ни.

Ледените хотели на Скандинавия са магнит за жадния приключенския дух. 

Търсенето им е 2-3 пъти по-високо от това на стандартните хотелски вериги.

Всяка година хотелите се разтопяват поради променящите се климатични условия и след това го изграждат отново. Уникалният, ежегодно обновяван дизайн, както и цялостното изживяване, са едни от факторите за високата цена на нощувка. Въпреки това обаче желаещи да я платят не липсват .


Какво ли е усещането да нощуваш в подобен архитектурен феномен ?

Според Forbes, реалността е доста различна от представите ни. Ако се надяваме на отпускащо изживяване трябва да се подготвим за изненада.

Температурите в хотелските стаи са малко над нормата за замръзване. На гостите се предоставя специално термоизолиращо спално бельо и други “уютни” аксесоари.

Хотелите предлагат опция за разходка и посещение на ледения бар и другите атракциони и без преспиване. Ако все пак държим да пренощуваме, са на разположение и стандартни “топли” стаи.

Повечето от тях работят целогодишно, като активният сезон за нощувка сред ледената атмосфера е в периода от декември до април.

И така, започваме с

Icehotel / Швеция

Той е първият леден хотел и едновременно изложба в света.

Наричащ себе си “оригиналният”, Icehotel се намира до град Кируна в северната арктична част на Швеция. Местоположението му е в близост до границите с Норвегия и Финландия. 

Всяка година в изграждането на хотела участват 40 артиста от цял свят, които създават неговия изцяло нов облик. Конструиран е съобразно устойчивия модел, чрез употреба само на естествени материали. Основният от тях е кристалната вода на река Турне – най-дългата в страната. От 2016 година насам той предлага целогодишно незабравимо ледено изживяване за гостите си.

Ако искаме да се насладим на ледените скулптури без преспиване можем да си вземем дневен билет. 

Също така имаме уникална възможност да посетим една от най-оригиналните и награждавани сауни с артистичен яйцевиден дизайн – The Solar Egg Sauna. Зад цялостнатата концепция се крие идеята за климатичните промени и ролята на човечеството в глобалното затопляне, както и неговото влияние върху Арктика. Сауната е проект на артистичното дуо Bigert & Bergström.

Цената на стандартната двойна ледена стая, предлагаща някои екстри като сауна преди закуска или чаша топъл сок от боровинки, започва от $600.

Ако искате да усетите аромата на диви борови гори, хруптящия сняг под копитата на елените и освежаващия допир на кристална езерна вода, оставям линка тук (видеото се визуализира само през десктоп) .

Snowhotel Kirkenes / Норвегия

От тази година Snowhotel Kirkenes ни предоставя възможност за целогодишни посещения. Но все пак зимата е най-добрият сезон, през който можем да се насладим на домът на хъскита, елени и спиращи дъха снежни пейзажи.

Повечето от гостите не остават с преспиване, а посещават хотела като част от круизното им пътешествие. Те разглеждат забележителностите в рамките на няколко часа или разпускат в ледения бар, в компанията на приятна напитка.

Можем да се насладим на хъски сафари, леден риболов, лов на гигантски раци, разходка със сноумобил, опознаване на местната култура на са́ми-народите и други.

Цената на стандартна двойна стая започва от $700.

За по-любознателните оставям и линк към сайта на хотела тук.

Sorrisniva Igloo Hotel / Норвегия

Sorrisniva е първият леден хотел в Норвегия и втори такъв в света. Намира се на юг от град Алта, северната част на Норвегия. Компанията предлага атрактивен иглу хотел, с чудесен ресторант и богато меню от арктични активности и забавления.

Всяка година хотелът се изгражда от скица до финал. Конструира се от 250 тона лед и 7000 кубични метра сняг. Дизайнът ежегодно е на различна тема, а ресурсите – изцяло натурални.

Обикновено е отворен от средата на декември до средата на април, преди да се разтопи. 

Част от предлаганите развлечения са ледено скулптуриране, арктичен риболов, пързаляне с шейна от кучешки впряг, приключение с елени и опознаване на културата на местните са́ми-народи.

Интересна част от хотела е леденият параклис, в който се извършват по няколко сватби ежегодно.

Цената на двойната стая (на човек) започва от $530. 

Ето и линк към сайта му тук ако решите да разгледате подробно.

Последният хотел, до който ще се разходим, се намира във Финландия. И въпреки че технически не принадлежи към скандинавските, все пак е достойна атракция от портфолиото на Северните страни.

Представям ви

Hotel Kakslauttanen Igloo Village / Финландия

(хаха и на мен ми беше леко трудно да го произнеса!)

Той не е точно хотел, а по-скоро иглу вилно селище. Освен типичните ледени атракции, негова запазена марка е възможността за наблюдение на Северното сияние. Селището е често срещано в социалните медии и участва в голяма част от кадрите на много професионални фотографи.

Въпреки че всички необичайни хотели, които посетихме днес, предлагат тази опция, иглу комплекса има едно сериозно преимущество – стъклените куполи позволяват да се любуваме на сиянието от комфорта на топлото си легло.

Освен това ни изненадва с богато меню от различни активности според сезона, като сафари с хъски или елени, лов за Северното сияние, леден риболов, търсене на злато, посещение на дома на Дядо Коледа, катерене, бране на гъби, боровинки и други горски блага.

Нощувката за двама в атрактивното иглу започва от $575.

Вижте го отблизо тук.

Впечатлена съм от прецизността в изработката на всеки детайл. Несъмнено работата с подобен “хлъзгав” материал е изключително трудна, но резултатът определено си заслужава. Има нещо вълшебно в тях, сякаш са излязли от приказките..

Не знам за вас, но аз обожавам алтернативните решения и като цяло out-of box-мисленето. 

Истина е, че “топлата вода” е открита отдавна.

Но нима има по-добър стимул за надхвърляне на собствения ни предел от стремежът към оригиналност и иновация ? 

Желая ви слънце,
Вики

photo credit: Icehotel / Snowhotelkirkenes / Sorrisniva / Kakslauttanen / Swedishlapland | Unsplash | Cntraveler | Orukayak

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.