Хюга рецепти | Тайната на канелените кифлички (Kanelbullar)

Едно от любимите ми неща в скандинавската кухня са семплите, ароматни и лесни за приготвяне рецепти. 

С днешното кулинарно пътешествие предлагам да върнем част от коледния дух като разпръснем от вълшебния аромат на канела и препечени парченца захар.

По този начин ще внесем доза уют в, и без това леко сивата, пролетна атмосфера.

Както вероятно сте се убедили, сладките печива са сигурен източник на добро настроение за цялото семейство. Подарете им го!

Освен с вкусните “ала Икеа” кюфтенца, шведите обичат да прекаляват и с любимите канелени кифлички. Северняците са страстни почитатели на всички домашно приготвени десерти и торти, с които ежедневно подслаждат своите щастливи фика моменти. 

Данните сочат, че всеки швед си похапва по около половин купа на ден от този апетитен десерт.

Друг любопитен факт е, че 4 от 5 души в Швеция са на диета (защо ли 😀 ), а 1 от всеки 10 е вегетарианец.

Сочните кифлички са обичан традиционен десерт не само в Швеция, но и в останалите скандинавски страни.

Каква е тайната?

Почитателите на готварството знаят, че почти всяко ястие си има своите особености. Понякога нещо съвсем дребичко може да има огромно влияние върху крайния резултат.

Има две основни неща за успешното приготвяне не само на канелените кифлички, но и на всички останали сладки теста. 

  • На първо място, изключително важно е течните ни съставки да са с температура 37 градуса. Това е гаранция, че готовите печива ще имат онзи пухкав и перфектен вид.
  • За да улесним работата си с тестото и то да не бъде дразнещо лепкаво, ви препоръчвам да поръсим с още малко брашно при второто замесване.

Без повече приказки, да запретнем ръкави и приготвим тези божествени кифлички или ролца (Kanelbullar) в канелен, шафранов или кардамонов вариант (по избор).

Автентична рецепта за канелени кифлички по шведски

Необходими съставки

Тесто
150 гр. разтопено масло
500 мл. прясно мляко
50 гр. мая
50 гр. пудра захар
1 щипка сол
800-850 гр. брашно

Пълнеж
150 гр. масло
100 гр. пудра захар
1 с. л. канела

Украса
1 яйце
захар

Тези количества са достатъчни за около 40-50 бр. кифлички.

Начин на приготвяне

Смесваме маслото и млякото. Затопляме ги до 37 градуса ги разбъркваме с маята. Добавяме постепенно солта и захарта към брашното и замесваме до получаване на гладко тесто. Оставяме го да втаса за около 30 минути. След това омесваме повторно и разделяме на 2 равни части. Едната част разточваме и сгъваме във формата на дълъг и плосък правоъгълник. От тази част по-късно ще оформим кифличките.

Преди това обаче следва да приготвим и пълнежа за тестото.

Смесваме неговите съставки и помазваме с тях готовият правоъгълник. 

Оформянето на кифличките става като отново леко разточим тестото и го нарежем(по ширина) на равномерни лентички с дебелина около 2-3 см. Така подготвените лентички усукваме спираловидно и навиваме като “охлювчета”. Покриваме с кърпа и оставяме да втасат още около 30 минути. 

Намазваме кифличките с яйцето и поръсваме със захар.

Печем в предварително загрята фурна до 250 градуса за около 8-10 минути или докато придобият златисто-кафяв цвят. Оставяме ги да се охладят и сервираме с кафе, плодове или друга декорация.

За още вкусни хюга-рецепти, следете поредицата тук.

Да ни е сладко!

Желая ви слънце,
Вики

photo credit: unsplash.com

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.