Хюга рецепти | Kladdkaka – Скандинавски шоколадов кейк

В края на седмицата единственото, което си пожелавам, е повече слънце за разходки в планината и достатъчно време за изпробване на нови кулинарни шедьоври.

Именно такъв е и днешният ни герой от поредицата “Хюга рецепти”. Историята ми с него е класика в жанра – случайна среща (в необятната интернет шир) и любов от пръв поглед.

Дами и господа, пригответе си кърпичка, но този път не за сълзи..

Представям ви “Kladdkaka”

photo: catsyellowdays.com

Традиционен и много популярен шведски шоколадов кейк. Характерните му черти са леко твърда, хрупкава външност и нежен, пухкав пълнеж. Досущ като мен самата 😀

Освен че изглежда зашеметяващо вкусен, той е много икономичен и лесен за приготвяне. “Kladdkaka е чудесен избор за малките фика моменти в ежедневието ни.

Всичко, което ни трябва, е

150гр. масло
150гр. шоколад по избор (бял, кафяв или черен)
200 гр. захар
150 гр. брашно
2 яйца
щипка сол
ванилия
настъргана кора от лимон

Как се приготвя

  • Загряваме фурната до 180 градуса;
  • Разтопяваме маслото на тих огън, начупваме в него шоколада и бъркаме докато се втечнят и смесят съставките. Отстраняваме от огъня;
  • Разбиваме яйцата и захарта с миксер в отделен съд до образуване на пухкава пяна;
  • Пресяваме сухите съставки в отделна купа и ги смесваме внимателно с яйчената смес. След това добавяме настърганата лимонова кора и разтопения шоколад;
  • Изсипваме сместта в предварително покрита с хартия за печене тава за кекс (около 23 см.). Поставяме тавата в загрятата фурна и печем около 15-20 мин. докато сладкишът е полуизпечен. В средата трябва да е леко лепкав и суров, а само крайщата му да са хрупкави и напълно изпечени;

Важно е да го наглеждаме докато се пече, тъй като времето може да варира за различните фурни. Ако при разклащане течната среда все още леко се поклаща, значи вероятно му трябва още малко печене. Може да проверим дали е готов като го пробием с клечка за зъби на около 2-3 см. от ръба на тавата. По клечката не трябва да е останало от сместа.

  • След изпичане е добре да оставим сладкиша поне час до пълното му охлаждане. Ако имаме съмнение, че е препечен, може да го извадим веднага от тавата, за да не продължи да изсъхва.
  • По желание може да го поднесем гарниран с пресни плодове, комбинация от шоколад и сметана или топинг от топъл малинов сироп.

Бон апети!

Ако ви хареса рецептата, може да я споделите с приятел или да си я съхраните на удобно място в телефона чрез тези практични мини-формички, които ви направих.

Желая ви слънце,
Вики

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.