Nordic Mood | 5 вдъхновяващи книги, носещи очарованието на Севера

Както са казали шведите “Няма такова нещо като лошо време..”, а само още една възможност да се насладим на любимите си занимания. 

След трансформацията от трудов договор към работа на свободна практика, се чувствам по-жива от всякога. Сякаш през последните 10 години животът и развитието ми са били “на пауза” и сега имам 2074874232 неща, които нямам търпение да направя. За себе си, околните и света.

Работя усилено по проектът-мечта, за който скоро ще научите повече, започнах да изучавам датски език самостоятелно (чрез безплатното приложение Duolingo), а след отмяна на извънредното положение в страната се надявам да мога да посещавам свободно и школата. 

Денят минава в динамично, но и супер вдъхновяващо темпо. Пиша, уча, чета и преоткривам красотата на дъждовните дни и пълноценно изживяното време.

В хаосът от графики в “Illustrator”, телефонни разговори, онлайн срещи, копирайтинг и черно кафе, винаги си оставям по няколко минути в светлата част на деня за любимите книги. 

Добрата книга е чудесен заместител на аналгина, а и действа много успокояващо. За мен е сходна с медитацията, но с един непобедим плюс – нови знания!

В тази връзка искам да ви споделя кои са следващите заглавия, които ме впечатлиха, и си поръчах днес. За съжаление не успях да ги открия в български превод, но имат англоезични варианти в “Amazon” и останалите платформи. 

Всички те са на различна тематика, но общото между тях е, че ни потапят в скандинавската атмосфера и разкриват една необикновена перспектива от живота на северните народи. 

Освен това са чудесна компания за следобедното юнско кафе.

Селекция от 5 книги, с които да опознаем културата и навлезем в настроението на Севера

The Nordic Baking Book

За всички почитатели на домашно приготвената храна и онези ароматни, канелени хюга моменти, шведският мастър шеф Магнус Нилсон е приготвил 450 вдъхновяващи рецепти от дълбините на скандинавската кухня. 

Характерна за нея е страстта към печивата, които придават специален вкус на следобедното кафе, а и внасят уют в студените зимни нощи.

Авторът ни поднася експлозия от вкусове – сладки, солени, празнични, традиционни, ежедневни. Хрупкав домашен хляб, пухкави кифлички с канела и кардамон и хиляди, хиляди други изкушения. 

Ммм.. 

Seeking Slow

Едно необикновено пътешествие в света на минимализма и “slow living” движението, което разкрива ползите от “забавянето на темпото” за нашето здраве, успех и цялостно благосъстояние.

Книгата засяга теми като “бавна мода”, устойчивост, консуматорство, опростяване на живота и завръщане към най-човешките ценности. 

Ще се научим как да започваме деня си с усмивка и да го завършваме с повод за гордост. Да изградим стабилна връзка със себе си и да овладеем вълшебната сила на природата. 

Под красивите синьо-зелени корици се крие тайната за всичко, което ни липсва в модерната ера на дигиталните технологии и нарастващият глад за “още”.

Viking Economics

Икономистът в мен беше безкрайно въодушевен при срещата с тази необикновена трактовка за обмяната на стоки и услуги.

Именно икономиката е факторът, който показва нивото на прогрес на една нация. Дали и доколко сме успешни може лесно да преценим според начина, по който се отнасяме към своята история, ресурси, околна среда и население. 

Тази книга е не само за страни с развиваща се икономика (като България). Тя е особено подходяща за консуматорски ориентирани общества (като американското), които, улисани в преследване на “американската мечта” за перфектен живот, все по-често забравят основни човешки ценности като емпатия, доблест, морал, вярност, доброта, самосъзнание, свобода и т.н.

Авторът на книгата разсейва политическите митове по уникално забавен начин. Той прави паралел между успешния скандинавски модел и икономиките на страни като САЩ или Великобритания, за да ни покаже как всички ние може да научим и приложим вече утвърдените техники на “най-щастливите народи”

Харесва ми подходът за сместване на сериозното със забавното. За мен това е най-добрият и ефективен начин за поднасяне на почти всеки тип информация за почти всеки тип човек.

The Nordic Guide To Living 10 Years Longer

От Швеция с любов.

Едно леко и полезно ръководство, което развенчава митовете за какво-е-и-какво-не-е полезно за здравето ни, базирано на модерни научни изследвания от Гьотеборгския университет.

Авторът на книгата е учен, с над 40 години практика. Той разглежда 10 от най-важните области в нашия живот, на които да обърнем внимание, ако искаме да удължим престоя си на тази земя.

Знаете ли, че процентът на хората, които се разболяват от липса на слънце е по-висок от този на пациентите с рак на кожата?

Ако все още не ми вярвате, че слънцето е източник на позитивизъм и още куп дарове, може би моят шведски приятел ще ви убеди.

The Nordic Theory Of Everything

Говорейки си за теории и онзи паралел между културата на Скандинавия и останалите народи, няма как да подминем книгата на финландската журналистка Ану Партанен.

Това четиво е своеобразно продължение на “Икономиката на викингите”, с разликата, че се фокусира върху 4 основни типа взаимоотношения:

мъже – жени
родители – деца
работодатели – служители
правителство – граждани

Авторката чертае разликите между високо развитите общества и културата на нейната северна родина. Тя вярва, че едни от основните качества на “мечтаният живот” са здравословност, безопасност и икономическа сигурност. 

Всички ние можем да почерпим от мъдростта на северните народи – техния оптимизъм, свободолюбивост и балансиран начин на живот. 

Че кой друг би създал дом в подобни негостоприемни земи? 

Територии на сурови екстремности, “опитомени” от народи с непобедима воля. 

Скандинавия ?

photo: behance.net

Докато очакваме доставката на тези хартиени “лакомства”, ви препоръчвам (ако все още не сте), да гледате сериалът “Викинги”.

Не е най-слънчевата поредица, но пък може да ви припомни позабравени ценности или да ви мотивира да научите някои от северните езици. 

Vi ses snart!

Желая ви слънце,
Вики

2 Comments

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.