Central Hotel & Café | Най-малкият хотел в света

Скандинавия е земя на контрасти. Територия на екстремности. От дом на “най-щастливите хора” до арктичнa зонa със суров климат и едва блещукащ живот. От първият подводен ресторант в света до най-малкия хотел на планетата.

Омагьосваща красота, където митологията среща модернизма, а историята празнува с бъдещето. 

Абсурд
Мистерия
Дъжд
Любов

photo: behance.net

Днес ще ви разкажа приказка за това как добрите истории се превръщат в добри бизнес идеи.

Познат като “най-малкият хотел в света”, “Central Hotel & Café” за пръв път отваря врати във Вестербро, Копенхаген през 2012 година. 

Бързо става сензация вероятно заради единствената стая, която предлага. Разположен от спокойната част на улицата, хотелът грабва вниманието с малкото си прозорче, намиращо се над любимото на всички съседи кафене. Освен неустоимата черна напитка, в него можем да открием и вкусни снаксове като прясно изпечени сандвичи или сочни десерти.

photo: ignant.com

Според собственика, концепцията на хотела е изградена върху датската философия за хюга (уют). Той вижда в нея предимно хоби, тъй като сам по себе си хотелът не е достатъчен за бизнес идея, способна да го изхранва. Но в комбинация с обичаното от всички съседи кафене “Granola”, той е просто сбъдната мечта.

Хотелът е построен върху сграда от XVIIIв., в която първоначално е живял обущар и неговото семейство. 

Как започва всичко?

Преди години собственикът на Central Hotel & Café – Лийв Тингтвед – е бил дизайнер. Житейският му път преминава през малка лавка за хотдози, а впоследствие – и сладоледена витрина. Според него, една луда история, съчетана с добре изглеждаща визия, може да доведе пресата и да ни предостави много нови възможности.

photos: ignant.com

Да съхрани този ретро дух на старата сграда е основен приоритет за Лийв. Той вярва, че днешното разбиране за дизайна е опростено и дизайнът съществува просто като термин.

В популярният скандинавски стил Лийв не открива предизвикателство – всичко е изчистено, бяло, еднообразно. През неговата перспектива, по-малкото не е повече (Less is more), а по-лесно. 

Тук може да поспорим, но в крайна сметка всеки има право на мнение. Освен това различната гледна точка понякога може да е много полезен инструмент, затова винаги трябва да сме отворени за нея. 

photos: ignant.com

Що за хора наемат такъв тип хотел?

Гостите на Лийв доста често са двойки, пътуващи по повод – своя меден месец, които се наслаждават на уютната атмосфера в малкото хотелче, похапват ароматна закуска в кафенето и се радват на безплатните горещи напитки към нея.

photos: ignant.com

Независимо от екстрите, с които разполага един хотел, обикновено просто захвърляме чантите, вземаме душ и се впускаме в изследване на местните забележителности.

С прекрачване на прага на Central Hotel ние вече сме част от “съседите” в квартала, радвайки се на топло отношение, усмивки и онзи деликатен топло-горчив аромат на прясно изпечено кафе.

Какво повече му трябва на човек?

Желая ви слънце,
Вики

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.