Jordbærfromasj | Норвежки ягодов мус

Между 19-ти и 25-ти юни скандинавците отбелязват втория най-важен празник след Коледа – “Midsummer Eve” или навечерието на лятното слънцестоене. Това е периодът, в който започва лятото, а слънцето никога не залязва напълно.

Традиционно протича с празненства на открито, танци и апетитна храна.

Легендата повелява, че на път за вкъщи, младите девойки трябва да наберат 7 вида горски цветя и да ги сложат под възглавницата си. През нощта, техните бъдещи съпрузи ще ги навестят в сънищата им.

Местните вярват, че вечерта преди Midsummer Eve е изпълнена с вълшебство. Периодът е изпитание за любовта, която може да завърши със сватба или раздяла.

Midsummer & ягоди

Макар норвежците да не празнуват Midsummer толкова тържествено както в Швеция, все пак и за тях това е повод за отбелязване на настъпването на лятото. Наричат го “Midtsommer” или “Sankthans”.  

Ако има едно нещо, което да символизира лятото за норвежците, то това безспорно са ягодите.

Какъв по-добър начин да отбележим началото на най-слънчевия сезон от този супер лек десерт, щедро гарниран с ароматни ягоди?

Норвежкият ягодов мус Jordbærfromasj е точно това! Той е лек. Кремообразен. Закачлив. Единственото, което ни остава, е да му се отдадем. 

Защото изглежда ето така:

История на муса

Смята се, че мусът е възникнал още през далечната 1800 година. Вероятно той е “еволюирал” от познатия ни пудинг, с добавка –  бита сметана за още повече ефирност. Впоследствие яйчните белтъци внасят усещане за допълнително “твърдост” и пухкавост.  Добавянето на желатин го отвежда до изцяло ново ниво на съвършенство.

През последните няколко десетилетия мусът беше изместен от редица нови десерти и сладкиши. 

Както повечето добри неща, мусът се бори за своето завръщане. Изглежда тактиката му е успешна, особено що се отнася до сърцата на датчаните

Този ягодов мус е наистина “забавно” ястие, което е достойно да присъства на всяка трапеза. Изглежда неустоимо, “поклаща” се закачливо и има страхотен плодов вкус, който е много подходящ за горещите летни дни.

Ако търсим кулинарно “винтидж” приключение, този десерт със сигурност ще ни хареса.

Рецепта за норвежки ягодов мус ( Jordbærfromasj )

Необходими продукти

500 гр. ягоди
3 яйца
около 15 гр. желатин
80 гр. захар или друг подсладител (кленов сироп, стевия)
1 чаша и половина бита сметана (heavy whipping cream)
ванилия
допълнително ягоди за украса

Приготвяне

  • Накисваме желатина в студена вода за около 10 мин;
  • Нарязваме ягодите на малки парченца. Поставяме ги в голяма купа и поръсваме с 2 с.л. захар. Объркваме ягодите и захарта в купата;
  • В отделен съд разбиваме само белтъците докато се втвърдят. Оставяме ги настрани;
  • Смесваме жълтъците с останалата захар и ванилията;
  • Изцеждаме водата от желатина; 
  • Сваряваме малко вода и добавяме 3 с.л. от нея към желатина. Разбъркваме докато се разтвори;
  • Смесваме разтворения желатин със сместа от ягоди и захар; 
  • Добавяме сместа от жълтъците и объркваме всичко заедно; 
  • Накрая с шпатула разбъркваме внимателно разбитите белтъци и разбитата сметана. Особено важно е да сме сигурни, че ги смесваме със съвсем леки и внимателни движения;
  • Готовата смес се изсипва в предварително намазнена форма и се оставя в хладилника за поне 4 часа;
  • Когато е готов за сервиране, вземаме по-голяма от формата на муса чиния, в която го обръщаме внимателно. Ако е залепнал, с помощта на тъп нож леко “разхлабваме” страните, за да се отплепи и падне в чинията;
  • Декорираме с нарязани и/или цели ягоди.

Мусът винаги се поднася студен, тъй като при продължителен престой на стайна температура губи формата си.

Ако ви хареса рецептата, може да я споделите с приятел или да си я съхраните на удобно място в телефона чрез тези практични мини-формички, които ви направих.

Бон апети!


Желая ви слънце,
Вики

photo credit: northwildkitchen.com


Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.