Faroe Islands | Непознатите и приказно красиви смарагдови земи на Скандинавия

Обичам острови.
Приказки.
Скандинавия.

Сигурно сте забелязали 😉

Днешната история е естествено продължение на любовта от тези три магични “предградия” на моето сърце. 

Чак се чудя защо не съм я написала до сега.

Фарьорските острови са една от малко познатите части на Скандинавия. Те са самоуправляваща се територия от Кралство Дания.

photo: cntraveler.com

Къде са разположени?

Намират се между Норвегия и Исландия. Гербът на страната е овен, а в буквален превод от старо скандинавски език “фарьорски” означава “овчи” острови. 

Фарьорските острови са архипелаг от 18 острова, 17 от които са обитавани. Общата им площ е 1399 кв. км.

Близо половината от населението (19 хил. души) живее в столицата – Торсхавн, а общият брой за страната около 50 хил. души. Официалните езици са фарьорски и датски.

photo: katpainkenytravel.com

Фарьорските острови се намират в северната част на Атлантическия океан, като най-близка суша са някои от северните територии на Шотландия.

Те са следствие от вулканична дейност от преди около 30 млн. години. Изградени са от назъбени и скалисти части, а бреговете са осеяни с преобладаващо базалтови скали. 

Характерна особеност е сравнително ниската им надморска височина, като най-висока точка е връх Слайтаратиндур на остров Устурой – 882 м.

Климат

Климатът на островите е може би най-мекия в сравнение с останалите скандинавски страни. Преобладаващ е субполярният океански, но в отделни (планински) части се срещат и характерните особености на тундрата. Той е силно повлиян от затоплящия ефект на Атлантическия океан и Северноатлантическото течение.  Това означава меки зими, със средни температури от 3 – 4 °C и влажни, прохладни лета, в които термометърът рядко надхвърля 10 градуса.

Като цяло островите са ветровити и хладни през цялата година. Средното количество валежи дъждовни дни през годината е около 210.

Времето е изключително непредсказуемо. Промените са големи и доста често случващи се. Според местните “докато от едната страна на хълма вали, от другата времето може да е слънчево и типично лятно”.

Тези резки промени се дължат на редица фактори като надморска височина, топография, влиянието на океанските течения, ветрове и т.н. 

В някои райони на островите снеговалежите през лятото са нещо съвсем нормално, докато в други части от страната те могат да отсъстват с години.  

Както казват фарьорци “Ако не ви харесва времето, изчакайте 5 минути” 🙂

Растителност & животински свят

По-голямата част от растителността на Фарьорските острови е съставена от арктични алпийски растения, треви, мъхове, лишеи и диви цветя. 

photo: unsplash.com

Преобладаващата част от територията на страната са пасища, а останалите райони са пустош с предимно храстова растителност.

На островите се срещат множество птици, от които главно морски видове (пъфини, стридояди и т.н).

photo: cntraveler.com

Почти всички видове бозайници са внесени от хората. Климатът благоприятства развитието на 3 основни вида: снежен заек, сив плъх, домашна мишка и специалната местна порода – фарьорска овца.

По крайбрежието често срещан е дългомуцунестия тюлен, някои китоподобни, косатки и обикновената гринда, която много наподобява делфин. 

Щипка история

Според проучвания, островите са обитавани още преди заселването на викингите и скандинавските народи като цяло. Смята се, че първите заселници са ирландски монаси, които са населявали “смарагдовите” земи още преди IX век.

photo: visitfaroeislands.com

В миналото Фарьорските острови са били владение на Норвегия и Дания, а след Наполеоновите войни те остават част автономна от територията на Дания. 

Днес те са единствената държава, която е зависима от европейска страна-членка, но въпреки това остава извън пределите на Европейския съюз.

Икономика & транспорт

Основният поминък на населението е риболов и овцевъдство. 

photo: unsplash.com

Можем да посетим страната по въздух – с полет от Дания или Рейкявик (Исландия), или по вода – с ферибот. През лятото има полети и от/до Лондон. По-големите острови са свързани с подводни тунели и мостове, така че може спокойно да се придвижваме и с автомобил.

Поради наличието на мъгли, графикът на транспорта може да е почти толкова непостоянен, колкото и самото време.

Фарьорските острови са едно от малко известните туристически дестинации и лично за мен именно в това се крие тяхното основно очарование.

Островите винаги са заемали специално място в сърцето ми. По странен и необикновен начин съхраняват дивата красота и същевременно ни предлагат всички блага от модерния свят (като интернет или капучино).

Те са толкова малки, че дори не са отбелязани на някои карти.

photo: visitfaroeislands.com

Въпреки това обаче островите пленяват все повече туристи с дивата си и сурова красота, вълшебна музика и атрактивна култура. 

Предлагам ви да чуете тази прекрасна песен, ако искате да се потопите изцяло в атмосферата на това, сякаш излязло от приказен роман, място:

Като бивсш музикален възпитаник, винаги съм се прекланяла пред фолклорните изпълнения и особено такива – почти без акомпанимент на музикални инструменти (в началото на песента).

За разлика от Исландия тук няма опасност да се натъкнем на претъпкани с туристи забележителности. Факт, който подозирам, че скоро ще се промени. 

Eто го и доказателството:

Мистериозно късче земя, сгушено в обятията на Атлантическия океан, осеяно с приказни зелени къщички, живописни водопади и сюрреалистични езера. 

photo: cntraveler.com

Земя, пълна с изненади, за които ще ви разкажа съвсем скоро в следващата си статия.

Надявам се, че съм ви помогнала да изживеете още една нова и красива емоция ?

Желая ви слънце,
Вики


Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.