Aquavit | Тайната за любимата напитка на скандинавците

Уикендът е на крачка от нас и едва ли има нещо по-подходящо от екзотични идеи за почивка, приятна компания и хубаво питие.

И тъй като ограниченията за пътуване са налице, много от нас избират да прекарат лятото в родината. За работещите като мен остава варианта уютна тераса, хубава книга и свеж коктейл.

Затова съм ви подготвила една страхотна рецепта, която е подходяща както за горещите летни дни, така и за онова вълшебно време около Коледа. Тя ще внесе част от разнообразието, за което обикновено плащаме четирицифрени суми по това време на годината.

Така че ако ви е омръзнало от до болка познатите летни фаворити като бира, джин, мента, аперол и т.н, днес ще ви разкрия тайната за любимата напитка на скандинавците – Аквавит.

photo: honestlyyum.com

В превод от латински (aqua vitae)  името означава “жива вода” или “водата на живота”. И не случайно. Освен, че е много вкусна, има и редица ползи за здравето.

Еликсирът на Один е бърза, лесна и много ароматна компилация, която можем да си приготвим в домашни условия и да поглезим сетивата си с усещането за нещо ново, различно и необикновено.

Освен това “водата на живота” има стилна и апетитна визия, което прави изживяването още по-интензивно.

От къде произхожда аквавит?

Аквавит е произведен за първи път през XIII в. на територията на Дания, Норвегия и Швеция. За родина на напитката се счита Дания, но днес вече се произвежда и в останалите скандинавски страни. Вълшебният еликсир на викингите е популярен и обичан по цял свят.

photo: unsplash.com

В началото използваният алкохол бил от пшеница. Поради трудностите в зърнопроизводството, скандинавците намерили интересен заместител за производството на алкохолни напитки – картофите.

Скандинавската напитка дължи името си и на факта, че в древността се е пренасяла в черешови бъчви по море до южното полукълбо и обратно, пресичайки екватора.

По традиция аквавитът престоява в дървени бъчви, което е и причина за онзи златист цвят и мек вкус. Поради постоянното “поклащане” на течността в бъчвите, тя абсорбира вкуса на дървото и придобива специфичните си характеристики. 

Днес най-големият производител на аквавит е датската фирма “De Danske Spritfabrikker”,а за еталон се счита “Aalborg Taffel Akvavit”.

Какви ползи има за организма?

В миналото “водата на живота” е била използвана за и много медицински цели. Най-често е била консумирана като своеобразен сироп.

Много от скандинавците и до днес вярват в лечебните сили на аквавит.

photo: honestlyyum.com

Някои от ползите му са свързани с подобряване на имунитета и апетита, при настинки или като ефикасно средство срещу махмурлук.

Има твърдения, че аквавит подпомага разширяването на кръвоносните съдове и подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система.

Използва се също и за инхалация заради антибактериалните свойства на комплекса билки, които съдържа.

Освен това е отлично средство в борбата с хипотермията. За целта може да се консумира с чай или друга топла напитка. 

Необходими съставки

photo: myscandinavianhome.com

250 мл. водка
няколко клонки пресен копър
кората от 1 лимон (обелена с белачка)
3 шушулки кардамон
½ ч.л. ким
1-2 парченца звезден анасон (по избор)
карамфил
1 пръчка канела или ½ ч.л. на прах
¼ ч.л. копърово семе
щипка захар, мед или друг подсладител

Аз добавям и няколко пресни корички портокал или грейпфрут, защото обожавам цитрусовия аромат.

photo gallery: mycandinavianhome.com

Начин за приготвяне

Приготвянето на аквавит зависи от нашите вкусови предпочитания и от подправките, които харесваме.

Обикновено всеки производител използва свой микс билки и подправки. Универсалната съставка, която присъства във всяка рецепта, е ким. 

В допълнение можем да използваме канела, портокалова кора (или друг цитрусов аромат), захар, анасон, резене, кориандър, райско зърно, бъз, хвойна, мащерка, жълт кантарион, джинджифил, карамфил и други билки.

photo: unsplash.com

#1 Загряваме подправките (без захарта и копъра) на тиган за около 1-2 минути при непрекъснато бъркане. Важно е да не загарят;

#2 Изсипваме водката в стъклен буркан или ако имаме дървен съд и добавяме подправките + захарта. Разбъркваме и затваряме добре;

#3 Оставяме буркана на тъмно място за около 2 седмици. Желателно е всеки ден да го преобръщаме и разклащаме за оптимално овкусяване на течността;

#4 При готовност филтрираме с марля и съхраняваме до 6 месеца добре затворена в стъклен (в хладилник) или по възможност дървен съд;

* За още по-наситен вкус и аромат може да оставим напитката да престоява и няколко месеца.

Как се консумира?

photo: honestlyyum.com

Аквавит се сервира като аперитив – добре охладена или замразена, в компанията на морски дарове, сирена, кисели краставички или различни видове риба.

На север я консумират под формата на шот преди хранене. Смята се, че има благоприятен ефект върху стомаха и подобрява храносмилателния процес, като абсорбира мастните натрупвания. 

Подходяща компания за аквавит е бирата. След първоначалната аквавит наздравица в скандинавските страни често продължават вечерята с бира.

Подобно на рома, може да се консумира и като добавка към чай, защото има приятен, затоплящ ефект.

photo: greatbritishchefs.com

Аквавит има широка употреба в кулинарията и  сладкарството. Използва се за направа на шоколади, бисквити, бонбони и други десерти, както и за фламбиране или приготвяне на солени ястия (рибни). Тъй като се използва и в състава на много сладкиши мисля, че би подхождала и като ликьор към десерта.

Аз лично предпочитам употребата на аквавит като свежа база за коктейл. В допълнение използвам като разреждаща основа тоник или спрайт. Завършвам с резенче лайм,  няколко пресни малинки или други плодове, стрък прясна мента или мащерка и лед.

Той е още един чудесен начин да отпразнуваме лятното слънцестоене или както го наричат в Скандинавия – Midsummer. 

photo: twitter.com


Желая ви слънце,
Вики

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.