Smörgåstårta | Солен сандвич кейк със смокини, мед & орехи

Смьоргастарта (Smörgåstårta) е популярно скандинавско ястие в Швеция, Естония, Финландия и Исландия, познато от далечната 1940 година. 

То представлява пикантен солен кейк, наподобяващ сандвич, но с големи количества пълнеж и гарнитура, оформени като стандартна десертна торта. Този специалитет е бърз, вкусен и свеж избор за горещите летни дни.

photo: littlescandinavian.com

Поднася се на специални поводи като рожденни дни, сватби и други.

По традиция основните съставки са бял или ръжен хляб, яйце и майонеза. 

За приготвянето на пълнежа може да използваме различни продукти, в зависимост от предпочитанията си. Част от тях са: пастет, маслини, домати, краставици, пушена сьомга, скариди, шунка, хайвер, грозде, сирена, лимони и т.н.

Ако и вие (като мен) не сте почитател на майонезата, може да я заместите с крема или топено сирене, извара или друг подходящ продукт.

photo: littlescandinavian.com

Като цяло сандвич-кейка може да бъде приготвен от месни, рибни или изцяло веган продукти, както и с различни комбинации сирена.

Украсата му обикновено се прави с част от съставките, използвани за неговия пълнеж. 

Сервира се охладен и нарязан на триъгълни парчета, подобно на стандартна десертна торта. Подходяща напитка към него е чаят.

За днешната рецепта съм избрала да приготвим една необикновена зеленчуково-плодова комбинация със смокини, мед и орехи.

Солен сандвич кейк със смокини, мед & орехи

photo: littlescandinavian.com

Съставки за 8 порции.
Време за приготвяне – 40 мин.

За основа на сандвич-кейка можем да си изпечем домашен хляб в кръгла форма или да използваме готов хляб.


Необходими продукти

1 кръгъл или стандартен хляб

За крема:
200 гр. краве, козе или друго сирене по избор
100 гр. заквасена сметана

За рукола-песто частта:
100гр. рукола
4 с.л. зехтин
1 ч.л. черен пипер
2 солена сметана
50 гр. орехи
1 скилидка чесън

За босилековия крем:
200 гр. creme fraiche (заквасена сметана или маскарпоне)
200 гр. гъсто кисело мляко
пресен босилек

За украсата:
4 смокини
150 гр. орехи
4 с.л. мед

Начин на приготвяне

photo: elle.se

#1 Нарязваме половината от сиренето на малки парченца и го смесваме със заквасената сметана до получаване на гладка смес;

#2 Смесваме съставките за рукола-песто частта до получаване на кремообразна консистенция;

#3 По същият начин смесваме и съставките за босилековия крем;

#4 Разстиламе един слой хляб и върху него поръсваме с останалата част от сиренето.

#5 Върху него намазваме един слой от рукола-песто крема;

#6 След това помазваме трети слой с босилековия крем; 

#7 Като четвърти слой слагаме ред хляб; 

#8 За финал помазваме целия сандвич-кейк с остатъка от босилековия крем; 

#9 Украса: Разделяме смокините на половинки, така че да има по една половинка за всяка порция; 

#10 Нареждаме орехите по средата и поръсваме цялата торта-сандвич с мед; 

Това е само една от многото възможности за приготвяне на този апетитен сандвич-кейк или солена торта. Можем да го направим в средиземноморски вариант (с морски дарове), в италиански стил (с прошуто, пармезан, сушени домати, рикота) и т.н.

photo: elle.se
photo: elle.se

Ще се радвам да споделите дали ви е харесала днешната рецепта и коя е любимата ви комбинация от съставки за нея.

Тук ще откриете още няколко безумно вкусни кулинарни находки от Скандинавия.

Развихрете въображението си и бон апети!

Желая ви слънце,
Вики

Напишете коментар

E-mail адресът ви няма да бъде видим публично.